Додик: Тренутак јесте деликатан, Српска ће формирати своју војску и обавештајну службу

ЧЛАНОВИ ПРЕДСЕДНИШТВА БиХ СА АУСТРИЈСКИМ МИНИСТРОМ СПОЉНИХ ПОСЛОВА ЛИНХАРТОМ

Нови шеф аустријске дипломатије за

Милорада Додика имао - осмех

* „Све наметнуте одлуке високих представника ћемо поукидати и идемо даље. Понашамо се уставно и ништа не радимо против Устава БиХ. Све што не пише у Уставу нећемо узети, а све што пише да припада БиХ - поштоваћемо

* На питање да ли мисли да ће бити ухапшен, Додик рекао да мисли да неће: „Ја ћу овде долазити у сваким околностима. Ко би то мене могао да ухапси пошто сам ја овде по вашем вокабулару доказани Ал Капоне? То причате 10 година, а сада кажете да сам полудео. Никоме не желим да фали длака са главе, али желим да Републици Српској вратим њена уставна права, на шта она има право

* „Ми знамо већ дуже времена да је међународна заједница одустала од заједничке државе и да прави овде муслиманску државу. У тој земљи нећемо да живимо

__________________________________________________

       СРПСКИ члан Председништва БиХ Милорад Додик поновио је данас да ће бити повучена сагласност о Оружаним снагама БиХ.

       Додик је након састанка чланова Председништва БиХ са министром за европске и иностране послове Аустрије Михаелом Линхартом рекао новинарима да ће, према урађеним анкетама, 80 одсто Срба припадника Оружаних снага БиХ прећи у неки облик у Републици Српској.

       Он је навео да су позвани и добродошли сви Бошњаци и Хрвати, који се налазе на простору Републике Српске или желе да се ангажују у институцијама Републике Српске.

Линхарт се овако поздравио

са Жељком Комшићем...

       Додик је рекао да не постоји ништа скривено, те да се разговара и са Србима у Агенцији за истраге и заштиту БиХ /Сипа/.

       "Овај из Обавештајно-безбедносне агенције /ОБА/ није хтео да дође на разговор, али он је већ продана душа Осмици и његовим напорима да од Републике Српске направи неку лошу дестинацију", рекао је Додик.

       Он је додао да ће и ОБА до краја месеца бити забрањен рад на простору Републике Српске, те да ће бити формирана нова обавештајна служба.

       „Те све наметнуте одлуке високих представника ћемо поукидати и идемо даље. Понашамо се уставно и ништа не радимо против Устава. Све што не пише у Уставу нећемо узети, а све што пише да припада БиХ поштоваћемо", поручио је Додик.

       Он сматра да је веома важно да постоји прецизан и јасан дијалог, те да повод за рат не постоји.

       „У Републици Српској нема нико луд и поремећен, како желе овде да прикажу, нити има ико ко не схвата да ово јесте деликатан тренутак, али да те наше одлуке не могу да буду повод за који тврде да ће бити сукоба", рекао је Додик.

       На питање да ли мисли да ће бити ухапшен, Додик је рекао да мисли да неће:

       „Ја ћу овде долазити у сваким околностима. Ко би то мене могао да ухапси пошто сам ја овде по вашем вокабулару доказани Ал Капоне. То причате 10 година, а сада кажете да сам полудeо. Никоме не желим да фали длака са главе, али желим да Републици Српској вратим њена уставна права, на шта она има право", нагласио је Додик.

       Додик је као највећи успех своје политичке генерације истакао чињеницу да Устав БиХ није промењен.

       "Изабран сам зато и то не радим од јуче, него десет година. Мој највећи политички успех и моје генерације политичара из Републике Српске јесте то што нисмо променили Устав БиХ. У свим цивилизованим демократским земљама не можете законом мењати Устав. Пошто Устав није промењен, ми тражимо да се вратимо на Устав и ништа више", истакао је Додик.

...а овако са Шефиком Џаферовићем

       Он је поновио да нико неће спречити на ентитетској линији ниједног Бошњака да путује, долази у Републику Српску, да ради, те да нико неће никога да малтретира.

       „Кап која је превршила чашу јесте прича о шумама. Овдје ликују у Федерацији да шуме припадају Федерацији, а у Републици Српској ми смо као нешто нелегални у погледу шума, зато што то три странца и два муслимана раде. Ми знамо већ дуже времена да је међународна заједница одустала од заједничке државе и да прави овде муслиманску државу. У тој земљи нећемо да живимо", поручио је Додик.

       Он је напоменуо да Федерација има своје надлежности, Република Српска своје, те да све пише у Уставу.

       Додик је поновио да ће донети одлуку да се поништава наметнути, безуставни закон Педија Ешдауна о забрани располагања одређеном државном имовином Републике Српске.

       „Мислимо да је Република Српска једина надлежна за своју имовину. Ми ћемо понудити свим припадницима Оружаних снага, Бошњацима и Хрватима који се налазе на простору Републике Српске да наставе у новој структури. Ако неће, нека пређу у Федерацију, није то никакав проблем. Ми никога нећемо силом изгонити, даћемо рок, али мора да буде јасно да ћемо ми да управљамо тим објектима, да ће имати своје правило поступања, употребе, страже", рекао је Додик.

       (Срна)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари