Додик: Русија подржава опстанак Српске без икаквих наметања и тражења ичега заузврат

У БАЊАЛУЧКОМ РУСКО-СРПСКОМ ПРАВОСЛАВНОМ ЦЕНТРУ ПРВА СЛУЖБА ВЕЋ НАРЕДНЕ ГОДИНЕ

* Српски члан Председништва БиХ за АТВ: „Русија је сада у деликатној ситуацији, али нико од нас ниједног тренутка није тражио неко понашање које би манифестовало некакав однос према Русији. Они то разумeју, кажу нам да су захвални за политику коју водимо и спремни су да реализују све наше заједничке пројекте

* „Донекле разумем Запад који жели својим потезима да хомогенизује све земље по питању увођена санкција Русији, али је мој став јасан - да се Република Српска не може томе придружити. То је познато и Путину, који је рекао да има неких проблема око оних који заговарају те санкције у БиХ, али и да високо цени нашу позицију у вези са тим да се санкције не уведу, тако да БиХ никада формално-правно није увела било какве мере

________________________________________________________

       СРПСКИ члан Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је да је састанак са председником Русије Владимиром Путином био успешан, да је одисао разумевањем за ситуацију у којој се Република Српска налази, те истакао значај завршетка гасовода који би Српској донeо две нове електране на гас.

       Додик је рекао и да се осетила жеља да се подрже напори Српске за опстанак, без икаквих наметања или тражења било чега заузврат.

       - Русија је сада у деликатној ситуацији, али нико од нас ниједног тренутка није тражио неко понашање које би манифестовало некакав однос према Русији. Они то разумeју, кажу нам да су захвални за политику коју водимо и спремни су да реализују све наше заједничке пројекте - рекао је Додик за АТВ.

       Истакао је и да су у Русији најавили значајнију подршку у будућности.

       - Важно нам је да завршимо пројекат гасовода, који нам доноси две нове електране на гас. То је енергент будућности и електрична енергија сама по себи представља водећи облик енергије у свету - рекао је Додик.

       Он је изразио захвалност Русима, председнику Путину, те представницима компаније "Газпром" за разумевање које имају за процедуре у БиХ.

       - У Сарајеву имамо већ неколико година застој у погледу добијања дозволе да се из Србије пређе у Републику Српску преко граничне линије, односно Дрине, јер то намерно опструишу - рекао је Додик.

       Додик је истакао да је Путин разуман човек, посвећен свом народу и својој држави.

       - Њихова стратегија је проценила да су угрожени од ширења војног крила НАТО на простор Украјине. Сматрају да је облик који су дали Украјини раније, када се повукла из СССР-а, био довољан да Украјина настави да егзистира и има неутрални статус у војном и сваком дугом смислу. Други то нису хтели да разумeју - рекао је Додик.

       Он је рекао да једним делом разуме Запад, који жели својим потезима да хомогенизује све земље по питању увођена санкција Русији, али и да је његов став јасан - да се Република Српска не може томе придружити.

       - То је познато и Путину, који је рекао да има неких проблема око оних који заговарају те санкције у БиХ, али и да високо цени нашу позицију у вези са тим да се санкције не уведу, тако да БиХ никада формално-правно није увела било какве мере - рекао је Додик.

       Он је напоменуо да је Русија заузврат и Сарајеву дала гас по јефтинијој цени, те БиХ није ставила на листу непријатељских земаља.

       Додик је рекао да је на састанку било речи и о кризи у Украјини, те глобалним односима између великих земаља, међу којима је и Русија, као и да су размењене информације из области културе, образовања и медицине.

       - Очекујем да ће еминентни стручњаци из области медицине и познати доктори доћи у Универзитетски клинички центар Српске, као и да ће наши људи ићи на усавршавање у Русију - рекао је Додик.

       Он је истакао да му је посебно драго што је остао ранији договор да најбољи средњошколци из Републике Српске посете Москву и Санкт Петербург.

       - То је био дио традиције у бившој Југославији. Тада је било уобичајено да се посети Русија и сада желимо ту праксу да вратимо - рекао је Додик.

       Изразио је задовољство и што изградња Руско-српског православног центра иде по плану, те да се до Нове године очекује да ће бити прављена купола, а већ идуће да ће бити одржана и прва служба.

       (Срна)

       Региструјте се на нашем Telegram каналу: https://t.me/faktorga

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари