Додик питао немачке„Зелене“: Да ли је владавина права наметање Шмита мимо „Дејтона“

СРЕО СЕ СА ЊИХОВИМ ПОСЛАНИЦИМА У ЕВРОПАРЛАМЕНТУ И БУНДЕСТАГУ

* Упитао их и да ли је владавина права ангажман троје страних судија у Уставном суду БиХ?

__________________________________________________

       СРПСКИ члан Председништва БиХ Милорад Додик разговарао је данас у Сарајеву са посланицима Зелених у Европском парламенту и Бундестагу и изразио негодовање због одлуке Европске комисије да не предложи кандидатски статус за БиХ, саопштено је из кабинета српског члана Председништва.

       На инсистирање европарламентараца о неопходности владавине права, српски члан Председништва рекао је да се и он снажно залаже за то и упитао их да ли је владавина права долазак Кристијана Шмита мимо одредби Анекса 10 Дејтонског мировног споразума или ангажман троје страних судија у Уставном суду БиХ.

       Додик је поновио да се Република Српска залаже за БиХ само онакву каква је дефинисана Уставом и да, зарад европских интеграција, није спремна да се одрекне своје аутономије.

       Он је упитао парламентарце и да ли би они пристали да им неизабрани странац намеће законе и смењује легално биране политичаре, што су високи представници у континуитету радили у БиХ?

       За 14 приоритета, који су наведени као услов ЕУ за кандидатски статус, Додик је рекао да му делују као казна и да те приоритете тренутно не испуњавају ни све чланице.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари