Додик: Никакве санкције Русији – БиХ да остане неутрална

НАГЛАСИО ДА ЈЕ ЕК БИЛА ПРЕОШТРА ПРЕМА БиХ И ДА БРОЈ БРИОРИТЕТА ТРЕБА СМАЊИТИ СА 14 НА 5-6

* Српски члан Председништва БиХ рекао председнику Европског савета да је Мисија Алтеа била корисна и треба да остане у свом садашњем формату

* Шарл МИШЕЛ: Морамо наћи начин да убрзамо процес европских интеграција и да убрзамо реформе

_____________________________________________________________

       СРШСКИ члан Председништва БиХ Милорад Додик предложио је на састанку са председником Европског савјта Шарлом Мишелом да се направи селекција 14 приоритета и заврши пет-шест који су важни да би БиХ добила кандидатски статус.

       То би значило нову наду. Европска комисија је била преоштра према БиХ, рекао је Додик након састанка са председником Европског савета Шарла Мишела.

       Он је додао да укупна глобална ситуација даје мало шансе за нека решења, те навео како су неке земље аплицирале за чланство.

       Додик је на конференцији за новинаре у Сарајеву истакао да је и Мисија Алтеа била корисна и треба да остане у формату који данас јесте.

       „Сагласни смо да је потребно очувати мир и стабилност и то нема никакву алтернативу, покушати обезбедити ланце снабевања", рекао је Додик.

       Он је рекао да очекује да сукоб у Украјини буде што пре завршен, као и да БиХ остане неутрална.

       Мишел је истакао да је време за нови замах у напретку европских интеграција, те најавио да у јуну имају састанак чланица са лидерима земаља западног Балкана.

       „Морамо наћи начин да убрзамо процес европских интеграција и да убрзамо реформе", рекао је Мишел и додао да ће то донети нове бенефите.

       Западни Балкан, БиХ, је један од највиших приоритета за ЕУ, рекао је Мишел и додао да верује у будућност БиХ као суверене земље.

       Предсједавајући Председништва БиХ Шефик Џаферовић је рекао да је Мишел први пут у БиХ, те истакао да се састанак одвијао у смеру потребе да се све државе западног Балкана што пре интегришу у ЕУ.

       На састанку је јасно речено да БиХ и све државе на западном Балкану имају европску перспективу, рекао је Џаферовић.

       Он је навео да је замолио Мишела да БиХ што пре добије кандидатски статус за чланство у ЕУ јер би то релаксирало односе унутар БиХ.

Додик: Урађено против Русије не

помаже БиХ и додатно ће је поделити

       СРПСКИ члан Председништва БиХ Милорад Додик истакао је да санкције Русији не могу бити прихваћене.

       „Тачно се зна ко на који начин овдје одлучује. У том неком погледу постоје спекулације. Да ли је БиХ увела или није - формално-правно нико не може доказати да јесте", рекао је Додик новинарима након састанка са предсједником Европског савета Шарлом Мишелом.

       Он је нагласио да оно што је направљено не помаже БиХ и да ће је додатно поделити.

       Додик је подсетио и на ванинституционалне одлуке појединих служби које, како је рекао, забрањују уласке и изласке у и из БиХ, а навео је пример забране уласка у БиХ професору Милошу Ковићу.

       „То није договорена политика. То није политика БиХ, то је политика једне политичке структуре. Проблем је што је урушен систем међународног одлучивања", појаснио је Додик.

       Он је рекао да се Мишел залаже за рад у институцијама БиХ. "Институције функционишу на начин како је предвиђено у одлукама Народне скупштине Републике Српске", рекао је Додик.

       На питање да ли подржава идеју председника Хрватске Зорана Милановића да Шведска и Финска не могу ући у НАТО док се не реши питање Изборног закона у БиХ, Додик је оценио да је исправна политика Милановића који сматра да је питање изборне реформе овде бити или не бити за Хрвате и да то апсолутно може да разуме.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари