Додик: НАТО није чувар БиХ и нема право да за БиХ прави било какве „посебне мере“

„НЕМА МАЛИГНОГ УТИЦАЈА РУСИЈЕ, ПОСТОЈИ МАЛИГНИ УТИЦАЈ ЗАПАДА КОЈИ РУШИ ДЕЈТОН“

* Нагласио: „БиХ нема никакав уговор са НАТО. Западна алијанса нема у БиХ никакву улогу... Писмо Бисере Турковић апсолутно јасно показује да се покушавају заобићи званични органи БиХ надлежни за одбрану и да се у том погледу делује унилатерално од стране НАТО заједно са муслиманима у БиХ

* „Очигледно се ради о још једној злоупотреби. Турковићева нема никаква овлаштења у области одбране, ни на спољном, ни на унутрашњем плану, једино надлежно место за комуникацију са НАТО-ом и другим земљама по војним питањима је Председништво БиХ које је овај пут заобиђено“

* „Писмо Турковићеве Столтенбергу је ујдурма муслиманске стране, која покушава да осигура да она на једини начин представља БиХ, што, наравно, није тачно... То би и сам Столтенберг требало да зна

* „БиХ није у никаквом уговорном односу са НАТО-ом. Постоји План реформи, али то је план органа БиХ, а не уговорни однос са Алијансом, тако да у том погледу апсолутно не стоји тврдња да се БиХ налази на атлантском путу. То апсолутно није тачно

____________________________________________________________

       БиХ ни од кога није тражила да се праве било какви посебни услови и мере за њу, па тако ни од НАТО-а, поручио је данас српски члан Председништва БиХ Милорад Додик и истакао да НАТО нема никакву улогу у БиХ и да није чувар њеног територијалног интегритета и суверенитета.

       Додик је, реагујући на преписку министра иностраних послова у Савету министара Бисере Турковић и генералног секретара НАТО Јенса Столтенберга, оценио у изјави Срни да је очигледно реч о још једној злоупотреби.

       Он је истакао да Турковићева нема никаква овлаштења у области одбране, ни на спољном, ни на унутрашњем плану, те да је једино надлежно место за комуникацију са НАТО-ом и другим земљама по војним питањима Председништво БиХ, које је овај пут заобиђено.

       „То је ујдурма муслиманске стране, која покушава да осигура да она на једини начин представља БиХ, што, наравно, није тачно", указао је Додик.

       Додик је оценио да би то и сам Столтенберг требало да зна.

       „А, ако не зна, онда је немушто увучен у преписку око тога", рекао је Додик и истакао да БиХ ни од кога није тражила да се праве било какви посебни услови и мере за њу, па тако ни од НАТО-а.

       Он је указао и да учешће министра одбране у Савету министара Сифета Поџића раније у неким консултацијама не значи одлуку БиХ.

       „И у том погледу апсолутно долази до игнорисања органа БиХ", рекао је Додик и нагласио да зато чуди када Столтенберг говори о суверенитету БиХ, који је, како каже, драстично уништен и доведен у питање.

       Додик је истакао да БиХ није тражила никакве додатне мере, нити у њој постоји малигни утицај о којем они говоре.

       „Постоји утицај других земаља у свему томе. БиХ није у никаквом уговорном односу са НАТО. Постоји План реформи, али то је план органа БиХ, а не уговорни однос са Алијансом, тако да у том погледу апсолутно не стоји тврдња да се БиХ налази на атлантском путу. То апсолутно није тачно", нагласио је Додик.

       Он је појаснио да покушаји да се то понавља, без обзира на конкретну ситуацију на терену, апсолутно иде само у смеру тога да се та ситуација наметне, што, како је поновио, није могуће.

       „Председништво БиХ је утврдило План реформи, и то је једина контакт-тачка са НАТО који нема никакву улогу у БиХ, нити је чувар њеног територијалног интегритета и суверенитета", рекао је Додик.

       Додик је оценио да је очигледно да НАТО, на овај начин, то угрожава.

       „Имајући у виду све што је речено у тој преписци, апсолутно је јасно да се покушавају заобићи званични органи БиХ надлежни за одбрану и да се у том погледу делује унилатерално од стране НАТО заједно са муслиманима у БиХ.

       То, свакако, не може довести до доброга", поручио је Додик.

       Он је истакао да су политичке оцене о сепаратизму и неким другим стварима су само невешта флоскула да би се, наводно, прибавило неко право "за њихово деловање".

       „Тако је и са овом причом о неком руском малигном утицају. Сви знају да тог утицаја ту нема. Постоји однос у ком се Руска Федерација поштује једнако као и друге земље, па и оне које су чланице НАТО-а", рекао је Додик.

       Српски члан Председништва БиХ истакао је да, и ако постоји неки утицај, онда је то утицај, и то доста малигни, колективног Запада, који је, како је рекао, уместо да спроводи Дејтон, рушио Дејтон и уставни поредак БиХ.

       „Мислим да је то деструктивни утицај Запада и да се о тим стварима може говорити у БиХ", сматра Додик.

       Додик је одбио било какву могућност да писмо Турковићеве генералном секретару НАТО-а има званични карактер, јер је реч о, како каже, незваничној особи која је себи дала за право да комуницира у име муслимана у БиХ.

       „Она то чини већ дуже време. Ништа што ради у последње две године није у корист БиХ, него у корист муслимана у БиХ, али ни то не даје резултате. И замолио бих Столтенберга и друге, који учествују у таквој провидној игри, да воде рачуна да је то директно угрожавање територијалног интегритета и суверенитета БиХ", нагласио је Додик.

       (Срна)

      Региструјте се на нашем Telegram   каналу: https://t.me/faktorga

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари