Додик: Ми у Српској бранимо Устав БиХ - земље за коју у Сарајеву тврде да је њихова

НИГДЕ У СВЕТУ НЕ ПОСТОЈИ ДА СТРАНА КОЈА НАПРАВИ УГОВОР ИЗ ЊЕГА НЕ МОЖЕ ИЗАЋИ“

* За Српску сукоби нису опција јер она брани Устав БиХ. Ми нећемо да изађемо из Дејтонског споразума. Отказаћемо сагласности које смо давали за војску и неке друге ствари на које су странци натерали тадашње представнике Републике Српске да то ураде и сва суштина је у томе. Ми немамо поверења у тај систем. Ми само хоћемо оно што је нама Устав дао, ништа друго, не треба нам ни милиметар

* „Бакир Изетбеговић се тек јуче сетио да објави да он неће говорити да је Република Српска геноцидна, мада је то стално говорио до сада. Вероватно зато што је био у Бањалуци па се плашио да га неко не би санкционисао

* „Питам јавно тужиоце и судије – у ком члану Устава БиХ су институције у којима радите? Порука судије Бранка Перића да политичари не смију бити изван закона је комична. Он сам годинама ради у институцији изван Устава БиХ и то му не смета!“

___________________________________________________

       СРПСКИ члан Председништва БиХ Милорад Додик рекао је за РТРС да за Републику Српску никакав сукоб није опција, јер је основа политичког деловања искључиво Устав.

       Он је истакао да Република Српска и њени представници делују у складу са Уставом земље за коју представници политичког Сарајева кажу да је њихова.

       - Устав БиХ је основа нашег политичког деловања, тамо све јасно пише, он је на снази. У Уставу не пише да имају право на Суд и ми се боримо против тога јер је очигледно да је то начин на који нам одузимају све - од шума, земљишта, сутра вода и вероватно свега осталог - рекао је Додик.

       Према његовим речима, Република Српска легално, легитимно спроводи процедуру, јер нема у свету ситуације у којој се направи уговор да једна страна не може да изађе из њега, пренела је Срна.

Адмир Атовић

       - Може, наравно. То није Дејтонски споразум, то су сагласности које смо давали за војску и неке друге ствари на које су странци натерали тадашње представнике Републике Српске да то ураде и сва суштина је у томе. Ми немамо поверења у тај систем. Ми само хоћемо оно што је нама Устав дао, ништа друго, не треба нам ни милиметар - појаснио је Додик.

       Додик је нагласио да је "апсурдна мржња политичких Бошњака према Републици Српској".

       Указао је и на то да се лидер СДА Бакир Изетбеговић тек јуче сетио да објави да он неће говорити да је Република Српска геноцидна, мада је то стално говорио до сада, вероватно зато, каже Додик, што је био у Бањалуци па се плашио да га неко не би санкционисао.

       Реагујући на објаву конзула БиХ у Франкфурту Адмира Атовића који је путем Твитера позивао на рат и џихад, Додик је истакао да је реч о испразној претњи оних који би и даље скрнавили права Срба у БиХ.

       - Апсолутно ни у каквој опцији, што се нас тиче, тога нема. Нити имам информације, нити је могуће да он ту нешто уради. То је испразно "билдовање мишића". Тај није ни достојан да га коментаришемо, али имате и такве који раде у том систему - рекао је Додик.

       - Сто хиљада Босанаца с искуством рата тренутно живи у Босни! Муниција у Коњицу и Горажду! Хаубице у Травнику! Ручни бацачи у Хаџићима! Итд. Уздај се у се и у своје кљусе! Знају они да ово није шала и да босанска снага није мала маца! Еф. Велић. Аллаху Екбер“ - написао је Атовић на „Твитеру“, па касније угасио налог.

Мухамед Велић

       Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је Срни да тужиоци Тужилаштва БиХ нису требали чекати ставове Председништва СДА да би покретали истраге против њега.

       Замољен да прокоментарише иницијативу тужиоца Џермина Пашића за хитним формирањем предмета против српског члана Председништва БиХ због, како је навео, претњи територијалном интегритету БиХ, Додик је рекао да осим што раде у неуставним институцијама, те судије и тужиоци никада се нису побунили што раде по налогу СДА.

       Када је реч о изјави судије Суда БиХ Бранка Перића да су Суд и Тужилаштво БиХ дио правосудног поретка и да политичари не смеју бити изван закона, српски члан Председништва БиХ је нагласио да је невероватно да судија констатује да су Суд и Тужилаштво дио правосудног поретка, а не примјећује да нису део Устава, који би и Перићу и Додику требало да буде врховни правни акт у БиХ.

Бранко Перић

       "Перићева порука да политичари не смеју бити изван закона је комична, па он годинама ради у институцији изван Устава БиХ и то му не смета. Ако на овај начин логицирају тужиоци и судије у БиХ, онда њој нико други не треба да би атрофирала", констатовао је Додик.

       Он је указао да је Устав БиХ врховни правни акт БиХ и колико обавезује Милорада Додика исто толико обавезује и судије и тужиоце и све који живе у БиХ.

       "Правосудни поредак, како га назива Перић, не може бити изван и мимо Устава БиХ, и тужно је ако га ја на то морам подсећати! Милорад Додик је члан Председништва БиХ, институције предвиђене Уставом БиХ. У ком члану Устава су институције у којима раде тужиоци и судије БиХ, питам их јавно. Не морају мени одговорити, нека одговоре себи", поручио је Додик.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари