Додик: Чека ме важан пут, БиХ је колонијa западних земаља – странци морају да оду

„РЕПУБЛИКА СРПСКА ЈЕ БИЛА ВЕРНА ДЕЈТОНУ И КАД СУ ГА ДРУГИ МАСАКРИРАЛИ“

* „БиХ данас једина колонија у Европи и претворена је у место које није добро за живот и развој. То је зато што су ових 26 година, они који су покушали да се у БиХ представе као добри пријатељи, вршили политику наметања решења. Ово су проблеми системске природе

* „Странци овдје владају преко четири странца – високог представника и троје судија Уставног суда БиХ. А како нису успели да у БиХ направе одржив систем? Можда то нису ни хтјели. Можда су хтели да се овде задрже 26 година, можда и дуже, правећи нестабилан политички систем, разграђујући дејтонски баланс, окривљујући за рушење Дејтона сваког ко се супротстави њиховим напорима да сруше Дејтон”

* „На међународној сцени је кренула сатанизација Срба и мене. Све је исто као што је било и раније, исти су медији и они који потписују чланке. Пронашли вештицу која се по њима зове Милорад Додик и Република Српска, али ће моради да са овим народом седну и договарају се

* „Мене чека важан пут на адресу важну за разговоре о посебној седници Народне скупштине Републике Српске на којој ћемо разматрати враћање надлежности Републици Српској. Тај пут не условљава одржавање посебне седнице, односно суштину онога о чему ћемо разговарати, него је само потреба да се и на тако једној важној адреси поприча још о томе. У сваком случају, очекујем да ће након завршетка редовне седнице Колегијум Народне скупштине „утврдити датум када ће се одржавати посебна седница

_______________________________________________________

        СРПСКИ члан Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је у Бањалуци да је данас посебан дан у историји ових простора и народа, јер је пре 26 закључен Дејтонски мировни споразум, али да је упитно - шта је од њега данас остало?

       Додик је поручио да је Република Српска остала верна и није одустајала од слова Дејтонског споразума, и онда када су други проводили дух Дејтона, правећи масакр од споразума.

       „Данас, као што је било и претходних 25 година, БиХ је међународни протекторат, који с времена на време личи на колонију западних земаља”, рекао је Додик на конференцији за новинаре у Бањалуци.

       Српски члан Председништва је нагласио да су странци у БиХ, вршећи силу, мењали Дејтонски споразум кроз четири странца - високог представника и три стране судије у Уставном суду БиХ.

       Додик је нагласио да је Дејтонски споразум у себи имао неколико важних одредаба које су омогућиле да се заустави ратни сукоби, те да је међу кључним та да су Срби, Хрвати и Бошњаци прихваћени као констутитувни народи, те да се БиХ састоји од два ентитета - Републике Срспке и ФБиХ.

Слову Дејтона никад

није дата шанса 

       Српски члан Председништва БиХ је истакао да слову Дејтонског споразума никада није дата могућност да заживи и буде функционално, него се правила БиХ по жељи колонизатора, док су од институција на нивоу БиХ направљени монструми.

       Додик је нагласио да је БиХ данас једина земља колонија у Европи и да је претворена у место које није добро за живот и развој.

       “То је зато што су ових 26 година, они који су покушали да се у БиХ представе као добри пријатељи, вршили политику наметања решења. Ово су проблеми системске природе, јер је разградњом базичног консензуса и баланса који је постигнут у Дејтонском споразуму дошло до дебаланса”, рекао је Додик на конференцији за новинаре.

       Додик је додао да је дебаланс учинио да је данас БиХ у највећој институционалној кризи, те да се поставља озбиљно питање моћницима који су овде радили 26 година - како нису успели да направе одржив систем?

       “Можда то нису ни хтели. Можда су хтели да се овде задрже 26 година, а можда и дуже, правећи нестабилан политички систем, разграђујући дејтонски баланс, а успут сваког ко се супротстави њиховим напорима да сруше Дејтон окривљивали за рушење Дејтона”, навео је Додик.

       Према његовим речима, Срби су прихватили Дејтон онако како је написан, о чему говори и сама чињеница да је у Републици Српској данас празник, што није случај у Федерацији БиХ, која покушава наметнути да је неки други датум празник БиХ.

       Додик је навео да је 26 година сталне искривљене примјене Дејтона довело у ситуацију да се БиХ данас не може дати епитет стабилне заједнице, те је питање да ли је она уопште могућа.

       “Оно што су учинили страни имплементатори да разбију ову земљу, више су учинили него сви њени народи заједно, кроз целу историју. Данас су два конститутивна народа незадовољна. Говорим у име Срба, али видим да су и Хрвати незадовољни”, нагласио је Додик.

       Додик је подсетио да је Српска упозоравала да се треба држати договора, а не наметати решење.

       “Уместо да се то сматрало конструктивним, они су то виели као слабост и поруку да треба још више да врше притисак на Републику Српску. Данас смо дошли ту где смо дошли након свега што је урадио високи представник на шта није имао право”, рекао је Додик.

Дејтон најбоља понуда за БиХ

       Додик сматра да је неопходан повратак слову Дејтонског споразума, те истиче да не види ништа што би могло да буде боља понуда за БиХ из које морају да оду странци.

       Према његовим речима, странци морају да престану да се мешају у макро и микро живот, политички пре свега, да зову телефонима разне људе и да им прете како ће увести санкције како би детерминисали политичке одлуке.

       “Можда је то некада и могло. Данас им поручујем да није могуће. То је видљив доказ на који начин се мешају у унутрашње ствари земље за коју кажу да је суверена и самостална”, рекао је Додик на конференцији за новинаре у Бањалуци.

       Додик је навео да странци данас кажу оно што говоре 26 година и неуспешно је, а то је да БиХ треба да будемо дeо неких реформи.

       „То за Србе значи превару. Срби су незадовољни и сматрају да су превaрени имплементацијом Дејтонског споразума, која је била изричито на штету српског, а колико видимо и хрватског народа”, напоменуо је Додик.

       Додик је навео да се ушло у зачарани круг у БиХ, из којег нема излаза.

       “Оно што видимо на међународној сцени јесте да је кренула сатанизација Срба и мене. Све је исто као што је било и раније, исти су медији и они који потписују чланке. Пошто су пронашли вештицу која се по њима зове Милорад Додик и Република Српска, опет ништа нису решили. Мораће са овим народом да седну и договарају се”, рекао је Додик.

       Додик је рекао да се може наставити са илузијом о антиуставној БиХ, како су је они успели да направе, али да обмана, лажи и подметање не могу да буду озбиљна политика.

       “Зато треба да се престане са осећањем како су странци власници наших живота и како су задужени да нама доносе добро. Морамо се ослободити колонијалног статуса. Кад то кажем говорим за све народе у БиХ”, поручио је Додик.

       Нагласио је да је неопходно ослободити се од колонизатора и учинити све да се у заједничком договору направи оно што је могуће.

       „Основа за то треба да буде Дејтонски споразум. Свака одлука коју будемо доносили треба да буде наша, а не њихова. Кад кажем њихова, мислим на странце. Јер су они ти који 30 година нису хтели да успоставе стабилно подручје, па се поставља питање где је њихова моћ?”, пита Додик.

Следе разговори на важној адреси

       Додик је додао да га чека важан пут на адресу важну за разговоре о посебној седници Народне скупштине Републике Српске на којој би требало да се разматра враћање надлежности Републици Српској.

       „Посебна седница и материјали који су достављени биће одржана. Мене чека један важан пут који је за нас битан, али он не условљава одржавање посебне седнице, односно суштину онога о чему ћемо разговарати, него је само потреба да се и на тако једној важној адреси поприча још о томе. У сваком случају очекујем да ће, како је речено, након завршетка ове редовне седнице Колегијум утврдити датум када ће се одржавати посебна седница”, истакао је Додик.

       На конференцији за новинаре у Бањалуци рекао је и да је он један од предлагача једне тачке дневног реда и додао да ће бити на тој седници Народне скупштине Републике Српске.

       Одговарајући на питање новинара о постојању јединства са представницима опозиције у Републици Српској када је реч о посебној седници Народне скупштине Српске, Додик, које је и лидер СНСД-а, каже да је спреман да разговара ако они то желе.

       „Остаје и ово, можда и мој јавни позив да опозиција позове на састанак на који ћу се ја одазвати. Разговараћемо ако они то желе, а након тога вам могу рећи да ли има или нема јединства”, рекао је Додик.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари