Вулин: Декларација је први документ у којем се спомињу „Срби свих вера“

У СКУПШТИНИ УКАЗАО: ТО ЈЕ НАЈДАЛЕКОСЕЖНИЈИ ДОКУМЕНТ КОЈИ ЈЕ ДОНЕО СРПСКИ НАРОД

Александар Вулин (Фото: Курир)

* Упозорио: Србије неће бити ако буде изгубљена Република Српска. Зло се кроз генерације приближавало Србији уништавањем, поништавањем Срба ван Србије и укидањем њиховог права да мисле српски

* Декларација апсолутно заслужује подршку свих којима су на срцу Србија и Република Српска и Срби ма где они живе

* Притисак који имате на Републику Српску данас би је сломио да је био овакав прије десетак година

____________________________________________________

           ПOТПРЕДСЕДНИК Владе Србије Александар Вулин рекао је данас у Скупштини Србије да би свако од политичара требало два пута да размисли шта ће рећи прије него што било шта каже о Декларацији о заштити националних и политичких права и заједничкој будућности српског народа.

           Вулин је рекао да је Декларација у политичком и историјском смислу најдалекосежнији документ који је донео српски народ, документ у коме се први пут спомињу "Срби свих вјера" и документ који јасно дефинише позицију Републике Српске.

           Он је упозорио да Србије неће бити ако буде изгубљена Република Српска и да се кроз генерације зло приближавало Србији уништавањем, поништавањем Срба ван Србије и укидањем њиховог права да мисле српски.

           - Ова Декларација апсолутно заслужује подршку сваког коме је на срцу и Република Српска и Срби ма гдје они живе и Србија - рекао је Вулин који је и сенатор Републике Српске.

           Реагујући на оптужбе дела посланика да власт у овој ситуацији злоупотребљава СПЦ и њеног патријарха, Вулин је рекао да је СПЦ чувар суштине српског народа и да подршка Цркве има специфичну тежину.

           Вулин је нагласио да је ово први пут да два највиша законодавна тела дају јединствен политички одговор на најважнија питања.

           На примедбе опозиције да су дела власти Србије у супротности са делима према Републици Српској, Вулин је рекао да је чињенице да су дела од 2012. године више у сразмери са речима него икада у историји и да о томе сведочи и то што Република Српска, која је под притисцима, никада није имала већу подршку.

           - Притисак на Републику Српску данас би је сломио да је био такав пре десетак година - рекао је Вулин.

           Свако оправдање да му се не свиђају они који су иницирали доношење Декларације, Вулин је назвао бесмисленим.

           У Скупштини Србије други дан се расправља о Предлогу одлуке о усвајању Декларације о заштити националних и политичких права и заједничкој будућности српског народа.

           Расправа о Декларацији је прва тачка дневног реда првог ванредног заседања новог сазива Скупштине Србије, на чијем дневном реду је 60 тачака.

           (Срна)

 

 

 

Категорије: 

Коментари