„Хиљаду бродова“ – роман о женама које су учествовале у Тројанском рату

ЕНГЛЕСКИЊА НАТАЛИ ХЕЈНС ЗА ЊЕГА 2020. ДОБИЛА НАГРАДУ ЗА НАЈБОЉИ РОМАН ЧИЈИ ЈЕ АУТОР ЖЕНА

* Хејнсова у свом делу „Хиљаду бродова (са колико се бродова, наводно према Хомеру, кренуло из Грчке у рат против Троје) дала глас  женама којима је посветила сва 43 поглавља

* „Гардијан“: „Роман је слојевито, субверзивно преиспитивање класичне књижевности и представља праву литерарну посластицу

___________________________________________________

       „НАДАХНУЋЕ за овај роман пронашла сам широм античког света и просторно и временски гледано. Делимично у књижевности, делимично у археологији, а поједина поглавља сам измислила у потпуности, док сам поједина поглавља позајмила из извора и можда већ познатих вама. Текстови којима сам се стално враћала били су Еурипидове "Тројанке"( као и његова "Хекаба") у поглављима која говоре о Тројанкама, Хомерова "Илијада" и "Одисеја"за Пенелопина поглавља док се у Креусином поглављу ослањам на Вергилијеву "Енејиду",

       Овим речима ауторка књиге "Хиљаду бродова" - Енглескиња Натали Хејнс (1974) - започиње поговор романа да би објаснила како је дошла на идеју да га напише.

       Велики љубитељ античке литературе и историје, Хејнсова се определила да читаоцима понуди један нови угао посматрања легендарног мита о Тројанском рату, личностима које су играле главне улоге у њему пре, за време десетогодиње опсаде тог града и судбинама, пре свега жена, када су Грци коначно ушли у тај легендарни град захваљујући лукавству Одисеја.

       Тако се Хејнсова придружила књижевницама као што су Мадлин Милер (написала роман "Кирка") и Пет Баркер "Ћутање девојака"(прича о Брисеиди, принцези Лирнеса, градића недалеко од Троје око које су се борили неки јунаци из редова грчке војске.) Оне су за главне јунакиње одабрале женске ликове из Хомерових епова у којима су жене увек играле споредну улогу.

       То је нова тенденција у савременој англосаксонској књижевности - да се у књигама, чија се радња збива у антици, определе да их посматрају из женског угла.

       Тако је и Хејнсова одабрала да "Хиљаду бродова" (са колико се бродова, наводно према Хомеру, кренуло из Грчке у рат против Троје) "дала глас" женама којима је посветила сва 43 поглавља.

       Како је написао критичар дневника "Индипендент", овај роман је "снажна прича у потпуности испричана из женског угла која даје глас женама, девојкама и богињама "које су тако дуго ћутале".

       За  лист "Гардијан", роман је "слојевито, субверзивно преиспитивање класичне књижевности и представља праву литерарну посластицу"

       Полазећи од претпоставке да је књига писана за најшири круг читалаца који нису имали прилику да читају барем преводе Хомерових епова, списатељица је на почетку романа понудила списак ликова групишући их према припадности породицама - било да је реч о Грцима (дом Атреида, Одисејев дом, Ахилов дом, или по припадности двема странама (Тројанци и богови).

       Натали Хејнс је признала да је неке приче о јунакињама, чија се имена појављују без икаквих података о њима, измаштала - трудећи се да њихова размишљања, монологе и реплике буду занимљиве, уверљиве и потпуно у духу догађања у којима су учествовале.

       Угледни "Тајмс" је оценио да је начин на који је Хејнсова препричала на сасвим нов начин један значајан митски догађај из грчке антике тако, вешто урађен, да ће одушевити сваког читаоца и зато топло препоручио "Хиљаду бродова" јер "баца свеж поглед на антички свет Грчке".

       Роман је прошле године добио угледну награду за најбољи роман који је написала жена.

       Вера Кондев  

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари