Вукосављевић: Ако је Тесла «хрватски изумитељ», онда је бан Јелачић српски војсковођа

ПОДСЕТИО ДА ЈЕ ЈЕЛАЧИЋ РОЂЕН У ПЕТРОВАРАДИНУ И ДА ЈЕ СРБИЈА ОБНОВИЛА ЊЕГОВУ РОДНУ КУЋУ

* Министар културе и информисања Србије Владан ВУКОСАВЉЕВИЋ: Никола Тесла је несумњиво Србин. Разумна ствар је рећи да је Тесла због своје генијалности и изразитог доприноса светској науци заправо грађанин света и да припада свима у том смислу. Али, то важи и за Волтера, Достојевског, Гетеа, Ајнштајна, Стивена Хокинга

_______________________________________________________________

        МИНИСТАР културе и информисања Србије Владан Вукосављевић рекао је да, ако је Никола Тесла "хрватски изумитељ", као што тврде у Загребу, онда је у бан Јелачић српски војсковођа хрватског порекла, јер је рођен у Новом Саду.

        "Када бих ја прихватао логику хрватске колегинице, онда бих могао да је замолим да на свом централном тргу у Загребу, на споменику Бана Јелачића, додатно уклешу да је реч о српском војсковођи, хрватског порекла. То је потпуно идентична логика", рекао је Вукосављевић за "Недељник".

        Он је навео да је Јелачић рођен у Петроварадину, то јест Новом Саду, а да је Влада Србије недавно обновила његову родну кућу.

        "У то време, то није био део Србије, сада јесте. Ако је Никола Тесла 'хрватски изумитељ', као што тврде, онда је и бан Јеличић, српски војсковођа хрватског порекла", каже Вукосављевић.

        Да ствар буде још парадоксалнија, додао је он, данас би, рецимо, Русија могла да каже да је Емануел Кант руски научник, њемачког порекла, јер је цeo свој живот провео у Кенигсбергу, односно Калињинграду, који припада Руској Федерацији.

        "Ако ћемо већ да идемо том логиком, онда предлажем да се користе исти аршини. Исто може да се каже и да је војвода Момчило Ђујић, хрватски војсковођа, српског порекла", навео је српски министар културе.

        Он наглашава да је Никола Тесла несумњиво Србин.

        "У време његовог рођења, то је била Аустријска царевина. Разумна ствар је рећи да је Тесла због своје генијалности и изразитог доприноса светској науци заправо грађанин света и да припада свима у том смислу. Али, то важи и за Волтера, Достојевског, Гетеа, Ајнштајна, Стивена Хокинга", додао је Вукосаваљевић.

        Према његовим речима, велики људи који инспиришу својим достигнућима могу се сматрати грађанима света у једном ширем смислу.

        "Али, они нису дошли са Јупитера, већ су рођени негде, имају неку националност која није пресудан фактор у њиховом идентитету. Али, ако није пресудан фактор, зашто онда Хрватска назива Теслу `хрватским изумитељем`?", рекао је Вукосављевић.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари