Партизан у петој брзини

Почело шесто фудбалско првенство самосталне Србије под увек истим насловом: Партизан или Звезда!


Суперлига, 1. коло

Фудбалери Партизана победили су у Београду Нови Пазар са 5:0 у утакмици 1. кола Суперлиге. Стрелци за црно-беле били су Едуардо у 16., Томић у 45., Илић у 54., Марковић у 83. и Бабовић у 86. минуту утакмице.

На стадиону Партизана окупило се око 8.000 гледалаца, медју њима и око 500 навијача из Новог Пазара као подршка клубу који је под крајње необичним околностима постао члан елитне дивизије.

Утакмицу је судио Срђан Каурин из Суботице. Партизан: Стојковић, Ранковић, Рнић, Иванов, Волков, Камара, Томић, Илић, Вукић, Едуардо, Јованчић.

Нови Пазар: Ристић, Марковић, Спасојевић, Бабић, Остојић, Шуњеварић, Стојановић, Вушљанин, Ђалац, Кецап и Богуновић.

У уводним минутима ништа се значајно није десило, а Партизан је углавном нападао преко Волкова и Вукића.

После неколико безопасних напада црно-белих, лопта је после центаршута у 16. минуту дошла до Едуарда. Сјајни Бразилац је у паду главом шутирао и савладао голмана Ристића, за 1:0!

Погодак је наравно инспирисао црно-беле да наставе у сличном стилу па је у 18. минуту (после Томићевог корнера) Едуардо поново покушао главом, али је лопта оскакутала поред десне стативе Ристићевог гола.

Бразилац, централна фигура утакмице ди повреде у 23. минуту, лепо је у 19. асистирао Јованчићу да- погоди стативу. Едуарда је заменио, и то одлично, Лазар Марковић.

Томић био тај који је у последњем минуту полувремена повећао предност црно-белих: неодбрањив слободан ударац и лопта улеће у десни угао гола Ристића за 2:0.

Нови Пазар је у 51. минуту остао без Стојановића који је после прекршаја над Марковићем зарадио други жути картон.

Бројчану предност црно-бели су искористили већ три минута касније кад је Илић комотно код друге стативе проследио лопту у мрежу за 3:0.

Бабовић је после овог гола заменио Илића, док је нешто касније уместо Јованчића ушао Дијара. Сенегалац је уз овације навијача унео нови полет у игру црно-белих који су у 83. минуту стигли до 4:0.

И све је почело од Дијаре и сплета неколико дриблинга; па је додао лопту Бабовићу а овај је проследио Марковићу за четврти мат голмана Ристића.

Вукић је у 86. минуту петом пронашао Томића, овај је савршено центрирао а Бабовић је само упутио лопту тамо где је замислио и Партизан је повео са 5:0.

Занимљиво је свакако да је шампион Србије стартну утакмицу одиграо под формалном суспензијом ФСС што му свакако није требало без обзира што неће бити кажњен. У ствари, казненено поправне мере ФСС као и да не постоје.

Пошто клуб није доставио ФС Србије потврду да је измирио све обавезе према Спартаку Златибор води, нову сезону почео је под суспензијом, која се по новом правилнику односи на забрану регистровања нових играча (Манга, Смиљанић). Иако се током недеље водила стална полемика око наплате дуговања, Партизан се није обраћао Савезу, па самим тим није скинут са листе дужника, иако у Хумској тврде да су постигли договор са Суботичанима.

- Решили смо и тај спор са Спартаком споразумом тако да је Партизан у сезону ушао без дуговања - тврди Дарко Грубор. - Међутим, нисмо скинути са листе дужника јер од ФС Србије још нисмо добили ни одлуку да смо суспендовани!

Зато и не знамо коме смо све то дужни и колико. А, без одлуке је апсурдно о томе причати. У Хумску је стигло само једно пропратно писмо из Заједнице суперлиге, у коме се каже да што пре измиримо дуговања. И тачка. Несхватљиво и неодговорно је да се о свему информишемо из медија...

Без обзира на игру глувих телефона, Грубор је потврдио да ће споразум о поравнању дуговања са Суботичанима доставити у ФСС колико сутра како би и црно-бели испали са списка суспендованих и како би до краја прелазног рока евентуално ангажовали још неког играча.

Иначе Партизан ни овог лета није одустао од формуле по којој се играчки кадар допуњује током целог летњег прелазног рока од једног до другог кола квалификација за Лигу шампиона, односну за Лигу Европе, све до 1. септембра.После елиминације од Генка последња епизода прелазног рока требало би да се заврши почетком наредне недеље потписивањем уговора са Миланом Смиљанићем. Ако Еспањол буде брз на папирнато-правном терену, као што се црно-бели надају,бивши и будући везиста Партизана добиће од тренера Станојевића повратну карту за Даблин. Макар за клупу.

А Шамрок Роверс, Партизанов противник у квалификацијама за Лигу Европе у четвртак, победио је УЦД са 6:0 и у првенству Ирске дели прво место са Деријем.
Поменућемо сам стрелце са ове не посебно атрактивне утакмице упркос великом броју голова: Твиг, Мареј, Б.Денехи, Нил, Килдаф, Бојл(аутогол).
УСД је тотално аматерски тим са скромним претензијама и није му први пут да прими «шест комада» од Шамрока.

А на домаћим теренима, вратимо се још једном на њих, ОФК Београд је на Карабурми изгубио од Хајдука из Куле-2:3.

Повео је фаворизовани ОФК поготком Такача у 4. минуту, али је Бубало преокренуо резултат(1:2) да би Павловић поравнао резултат шесдесетак секунди пре одласка на одмор.

У наставку ОФК Београд је имао иницијативу, био бољи, али је сурово кажњен за промашаје.

Други жути картон који је зарадио Родић у 82. минуту у многоме је одредио даљи ток меча, јер је Хајдук само минут после тога дошао до тријумфа и вредна три бода на старту сезоне

 

СЕМАФОР
Партизан-Нови Пазар 5:0(Едуардо 16. Томић 45, Илић 54, Марковић 83, Бабовић 86)
Јагодина – Слобода ПС 1:1 (Ђенић 45 – Касалица 38)
ОФК Београд – Хајдук 2:3 (Такач 4, Павловић 45 – Бубало 24, 38, И.Петровић(аутогол) 83)
Смедерево – БСК 2:1 (Милосављевић 36, Стојановић 55 – Радуновић 59)
Војводина-Раднички 1923 1:1 (Бојовић 85, Спалевић 63)
Недеља:

Спартак Златибор вода-Црвена звезда
Рад-Металац
Јавор-Борац

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари