У Црној Гори почео прогон оних који доводе у питање „геноцид у Сребреници

ПРВИ СЕ НА УДАРУ НАШАО МИЛИЈА ПАВИЋЕВИЋ ИЗ ДАНИЛОВГРАДА

* Милија Павићевић и Милош Митровић су у априлу током протеста у подгоричком насељу Златица истакли транспарент „Због Сребренице са функције се Србин скида, упамтите није било геноцида“

* ПАВИЋЕВИЋ: Нисам негирао злочин. Једино ми је било важно да истакнем неправду која је учињена и да овим покушавају, овим поступком а и резолуцијом, да нам забране да говоримо. Терете ме за прекршаје, говоре о Сребреници а у ратовима је страдао и српски народ и о томе се ћути. Зашто се ћути о Јасеновцу, о Велици, Пиви? То ме је и изреволтирало да истакнем транспарент и у своје име проговорим о свим злочинима. И о томе треба, сматрам да се усвоје резолуције

______________________________________________________

       МИЛИЈА Павићевић је у априлу истакао транспарент током протеста на Златици, због чега је полиција извршила претрес и није нашла транспарент. Од тада је завладала тишина, да би се сетили да покрену поступак након више месеци а непосредно након усвајања Резолуције о Сребреници!

       Црногорски парламент недавно је, по други пут, усвојио „Резолуцију о геноциду у Сребреници“ почињеном на територији Босне и Херцеговине током ратних дешавања 90их година прошлог вијека. У њој се, између осталог, забрањује јавно негирање постојања или умањења „геноцида у Сребреници“.

       Овај догађај је изазвао оштру полемику у нашој, као и јавности у Србији, а због изнесеног мишљења о злочину у Сребреници смењен је и доскорашњи министар правде и људских и мањинских права, Владимир Лепосавић.

       Због тог потеза, који је најављен и пре усвајања резолуције, грађани су изразили протест а међу њима и Милија Павићевић и Милош Митровић који су током протеста истакли транспарент „Због Сребренице са функције се Србин скида, упамтите није било геноцида“.

       Наиме, подгоричка полиција је позвала Павићевића да 10. септембра текуће године дође у Суд за прекршаје ради саслушања у својству окривљеног због прекршаја.

       Како се наводи у образложењу, Павићевић и Митровић се терете зато што су „дана 05. 04. 2021. године у Подгорици, на јавном мјесту, у насељу Златица, натписом вријеђали другог по основу националне и вјерске припадности, на начин што су на пасарели истакли транспарент на којем је писало „Због Сребренице са функције се Србин скида, упамтите није било геноцида“, којим су негирањем геноцида релативизовали и кривично дјело и бол оштећених, те тиме вријеђали Бошњаке и припаднике исламске вјероисповијести који су жртве геноцида у Сребренци“.

       Наведено је да је то прекршај из члана 19 Закона о јавном реду и миру.

       Новинар портала ИН4С контактирао је и окривљеног Милију Павићевића који је рекао да је уверен да се ради о цртању мете свима који искажу свој став и одбијају да, у свеопштој тишини о злочинима почињеним на нашем подручју, ћуте о страдањима нашег народа и неправедно скидају Србе са функција.

       „Фотографију је много људи подијелило и сада ће они, вјероватно, све да терете због тога. Тај дан сам истакао поменути транспарент и полиција ме је све вријеме пратила. Чак су покушали и да ми одузму возило због транспарента, који сам претходно донио и испред Скупштине. Сјутрадан су ми претресли кућу да би га пронашли, а инспектор ме је позвао у полицијску станицу. Тамо су покушали да ме застраше јер нису пронашли транспарент, тражили су да им га дам. Ја сам рекао да није више код мене, и онда су ме пустили и то је тако остало. Нико ме није контактирао нити ми се јављао до јутрос када ми је стигао позив за суд„, казао је Павићевић.

       Он верује да је у питању покушај застрашивања, те да су покренули ово питање посебно надахнути недавно усвојеном Резолуцијом о Сребреници.

       „Ја се од тада на ову тему нигдје нисам оглашавао, а они су у међувремену пронашли два свједока, полицајце Ивана Матовића и Жељка Радичевића„, додаје Павићевић који каже да није ангажовао ни адвоката већ да је очекивао да је случај затворен будући да га нико више није позивао.

       „А ја нисам негирао злочин. Једино ми је било важно да истакнем неправду која је учињена и да овим покушавају, овим поступком а и резолуцијом да нам забране да говоримо. Терете ме за прекршаје, говоре о Сребреници а у ратовима је страдао и српски народ и о томе се ћути. Зашто се ћути о Јасеновцу, о Велици, Пиви? О томе, изгледа, треба да се ћути? То ме је и изреволтирало да истакнем транспарент и у своје име проговорим о свим злочинима. И о томе треба, сматрам да се усвоје резолуције, када се већ више пута усвојила о злочину у Сребреници“ - закључује Павићевић за ИН4С.

Милија Павићевић

       Адвокат Никола Балтић прокоментарисао је поменути случај рекавши да према његовом мишљењу у достављеном нема елемената прекршајног дела.

       „У вези прекршајног поступка покренутог против Милије Павићевића из Даниловграда, због, наводно, почињеног прекршаја из чл. 19 Закона о јавном реду и миру, мишљења сам да је исти поступак без утемељења у закону и на фону новонастале ситуације у Црној Гори, гдје је модерно признавати нешто што није до краја утврђено и што се нас, у конкретном, и не тиче. Просто невјероватно да се позивају на члан 19 којим је прописано да је дјело извршено ако неко „вријеђа другог по основу националне, расне или вјерске припадности“. Дакле, та одредба не садржи опис дјела у погледу негирања геноцида у Сребреници, нити такво дјело, да је мени познато, постоји у кривичном или прекршајном законодавству Црне Горе. Наведене радње Павићевића представљају лични став и дозвољену слободу говора и мишљења, у духу одредби чл 10 Европске конвенције о људским правима. У битном, имам осјећај да је подносилац ове прекршајне пријаве имао пророчке визије, па је пријаву поднио у духу ове задње Резолуције о Сребреници усвојене прије пар дана у Скупштини Црне Горе, а камо среће да оће бити задња“ - рекао је Балтић за ИН4С.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари