Шамар из Европарламента Комшићу и великобошњачким „грађанистима“

ПАУЛ РАНГЕЛ У ПОЗОРИО: НЕМА У БиХ НИ РЕФОРМИ БЕЗ КОНСТИТУТИВНОСТИ ЊЕНИХ НАРОДА

Паул Рангел

* „Понекад видим да поједини људи сматрају да БиХ може ићи напријед без елемената три конститутивна народа. Али, то неће успети. Ако се жели да БиХ буде земља свих њених држављана, то не значи да треба да се пониште или униште идентитети различитих народа и њихова  конститутивност. То је богатство БиХ

__________________________________________________________

       ИЗЈАВА специјалног известиоца Европског парламента за БиХ Паула Рангела да није могуће спроводити реформе у БиХ, нити напредовати без узимања у обзир конститутивности народа - требало би да буде отрежњујућа за бошњачке политичаре, али и све оне који су на искривљен начин покушали протумачити недавно усвојену Резолуцију о БиХ у највишем европском телу.

       Истакао је ово за "Глас Српске " члан стручног тима Института за друштвено-политичка истраживања из Мостара Милан Ситарски, наводећи како су се поједини политички кругови из Сарајева прерано порадовали, сматрајући да је у њој "јасно наглашен грађански принцип за БиХ".

       - Створена је једна невиђена еуфорија у делу БиХ након што је Европски парламент изгласао да у ову резолуцију не уврсти и конститутивност народа, а на којој су инсистирали представници Хрватске. Међутим, они који су читали овај документ, а што уосталом сада потврђује и сам Рангел, који је припремио и предложио исти, може се видјети да се јасно помињу Дејтон, Устав БиХ, али и одлуке Уставног суда. Због разних политичких игара "конститутивни народи" нису експлицитно поменути у овој резолуцији, али јесу индиректно у преамбули Устава БиХ и одлукама Уставног суда БиХ у случајевима "Љубић" и "Изетбеговић" - нагласио је Ситарски, додајући да Рангелова изјава додатно добија на тежини ако се зна да се ради о специјалном изасланику, али и политичару који припада Европској народној странци, највећој посланичкој групи у Европском парламенту.       

       Рангел је, гостујући на једном од федералних медија, а осврћући се на констатацију новинарке да је у недавно усвојеном документу "јасно наглашен грађански принцип, а не конститутивност народа", рекао да један такав принцип није реалан, а ни изводљив.

       - Дакле, то је нешто у чему морам бити врло јасан, јер понекад видим да поједини људи који анализирају овај документ сматрају да БиХ може ићи напред без елемената три конститутивна народа. Али, то неће успети. Ако се жели да БиХ буде земља свих њених држављана, то не значи да треба да се пониште или униште идентитети различитих народа и њихова  конститутивност. То је богатство БиХ - истакао је Рангел. 

       Жеља Брисела је, како је рекао, да се поштује етничка разноликост у БиХ те додао да, ако се озбиљно прочита ова резолуција, може се видети да су њоме заштићени витални национални интереси и визије свих народа у БиХ.

       - И то се јасно види. Када смо говорили о Изборном закону, споменули смо и уставне пресуде, не само пресуде Европског суда. То можете видјети и кад кажемо да јавна управа треба да буде разнолика, потребно је укључивати људе из различитих етничких и вјерских група - рекао је овај португалски европарламентарац.

       Рангелова изјава вероватно неће утицати на "отрежњење" појединих бошњачких политичара, али оно што је сигурно је да она представља својеврсни шамар свима онима који заговарају некакву грађанску државу, а поготово Комшићу који је пре пар дана писао Рангелу захваљујући му на "веома прецизном и тачном евидентирању стања у БиХ".

       Рангел је на крају поручио да је једино решење за БиХ да лидери конститутивних народа постигну консензус о реформи Изборног и уставног закона, правосудног система и механизама за борбу против корупције, јер је то једини начин на који БиХ може кренути напред.

       https://www.glassrpske.com/cir/novosti/vijesti_dana/kako-je-izvjestilac-...

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари