Пушку Милана Обреновића на једној аукцији купили људи блиски Путину

ТО ЈЕ ЈЕДНОМЕТКА М-1870 СИСТЕМА „ПИБОДИ“ КОЈА ЈЕ ПРОИЗВЕДЕНА У БЕЧУ

* Пушка је чувана у колекцији оружја династије Обреновић, а траг јој се губи после Мајског преврата 1903, када је завршена владарска епоха ове породице

_________________________________________________________________________

        ПОСЛЕ више деценија, а можда и целог века, пушка краља Милана Обреновића враћа се у Србију пошто ју је председник Србије Александар Вучић у среду приликом сусрета са руским лидером Владимиром Путином у Сочију добио на поклон, објавила је данашња "Политика".

        Како за тај лист објашњава публициста и познавалац оружја Бранко Богдановић, реч је о пушци М-1870, једнометки система "пибоди", производу оружара Томаса Седерла из Беча, а према патенту откупљеном од "Провиденс тул компани" из САД.

        Пушка је поклоњена Милану Обреновићу, највероватније 1869, у време када је био малолетни наследник трона.

        "Повод је био потписивање уговора за опремање српске војске баш овим типом пушке. Примерак за владара је направљен и украшен у ловачкој варијанти", објашњава Богдановић.

        Ова пушка је чувана у колекцији оружја династије Обреновић, а траг јој се губи после Мајског преврата 1903, када је завршена владарска епоха ове породице.

        Нема поузданих података где је била свих ових деценија, очигледно се налазила у поседу приватних колекционара све донедавно, док је на једној аукцији нису купили људи блиски председнику Русије, који је одлучио да је врати држави чији је некадашњи владар био њен први власник.

        (Танјуг)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари