Мејер: БиХ није држава и није одржива – Балкану су потребне моноетничке државе

СТИВЕН МЕЈЕР БИО ПОМОЋНИК ДИРЕКТОРА ЦИА У ВРЕМЕ РАТА ПОЧЕТКОМ ДЕВЕДЕСЕТИХ

Стивен Мејер код Милорада Додика

* „Залажем за поделу Босне и Херцеговине. Она је држава само на папиру. Има своју заставу и дипломатску службу, али чак се и амбасадори бирају на основу националне припадности и мењају се тако. Права моћ у Босни и Херцеговини почива у етничким заједницама

____________________________________________________________________

         СТИВЕН Мејер бивши помоћник директора америчке Централне обавештајне агенције за Балкан у периоду рата у Босни и Херцеговини и човјек који је радио као виши менаџер и аналитичар специјализован за европску и руску политику, изјавио је у опширном интервјуу за портал Telegraf.rs да БиХ није одржива, те да је то само "држава на папиру".

         Мејер је данас декан универзитета „Данијел Морган“, а како каже, са својим вишедеценијским искуством научио је да на Балкану важе нека Западу непојмљива правила.

         "Желим да почнем тиме да је једна од ствари које ми је моје дуготрајно искуство показало та да влада Сједињених Држава и амерички политичари заиста не разумeју проблеме на Балкану. То је било нарочито јасно током ратова деведесетих када су америчка влада, Стејт дипартмент и Клинтонова администрација одлучиле каква ће бити политичка будућност Балкана. Најважнија ствар коју је администрација промашила, а много нас у ЦИА је осећало то, јесте дубина и важност етничких димензија. Колико је важно етничко порекло, колико је важна припадност народу. Током 20 година сам више пута рекао и написао да није могућа у овом времену изградња међуетничких и мултиетничких држава. То ће доћи у будућности, али сада државе које постоје на овим просторима треба да буду моноетничке - заједнице само једног народа. Због тога БиХ не функционише, зато је Косово у хаосу и потешкоћама, зато Македонија има значајне проблеме", рекао је Мејер.

         Он је поновио свој став да се залаже за поделу Босне и Херцеговине.

         "Знате, дуго говорим да она није одржива. То није држава, то је држава на папиру. То је фиктивна држава. Мислим да је то истина, и даље важећа истина, и да сам у праву. То је само на папиру. Има своју заставу и дипломатску службу, али чак се и амбасадори бирају на основу националне припадности и мијењају се тако. Права моћ у Босни и Херцеговини почива у етничким заједницама", каже Мејер за Telegraf.rs.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари