Кустурица: Косово? Свет више није исти - ту је нова шанса за даровите политичаре

„ДОДИК ХОЋЕ СЛОБОДУ, А КОМШИЋ И ЏАФЕРОВИЋ – ДА БУДУ СЛОБОДНИ ПОД НАТО“

* „Додик треба да има кишобран у бојама заставе Републике Српске. Када уђе у заједничку просторију са колегама, треба да тај специјални кишобран рашири, а он би се претворио у заставу Српске неслућених димензија. Када крене на спавање у Источно Сарајево или у Бањалуку требало би да покупи тај кишобран јер његове колеге, Бошњак и полу-Хрват грађанске орјентације, не би морале да базају по мрачним ходницима Председништва и саплићу се о барјак. Дакле, то је једно филмско решење. Ево ја ћу му такав кишобран поклонити за Нову годину

* „Срби су кроз историју имали само једног савезника - Русију, не зато што су Срби и Руси браћа, него, између осталог и што је то био њихов интерес: „У простору између ватри Вучић би требало да одигра на карту коју му историја налаже. Имамо већ довољно искуства да не смемо да испаднемо глупи

__________________________________________________________________________________

         ПРОСЛАВЉЕНИ српски режисер Емир Кустурица изјавио је да је Председавајући Председништва БиХ Милорад Додик последњи политичар који не дозвољава да му стране амбасаде и трећеразредни чиновници кроје политику, те да Додик треба да "направи специјалан кишобран-заставу у бојама Српске, како његове колеге у Председништву не би морале да се саплићу о барјак".

         "Утолико је он својим колегама у Председништву чудо, јер они виде слободу под НАТО-ом, а Додик је види у односу на прошлост и будућност", рекао је Кустурица у интервјуу за "Блиц".

         Кустурица је указао да су Срби своју слободу кроз векове освајали и да је од никог нису добили.

         Он каже да су двије Југославије створене као компромис у којима су се највећим делом Хрвати и муслимани борили на непријатељској страни.

         "Без тако стечене слободе која му је донесена на тањиру, не би данас Додиков колега (у Председништву БиХ Жељко) Комшић могао пуних уста прво да узвикује `Тито`, нити би сада могао да кликће НАТО", указао је Кустурица.

         Говорећи о истицању заставе Републике Српске у згради Председништва БиХ у Сарајеву, Кустурица је рекао да би Додик требало да "направи специјалан кишобран-заставу у бојама Српске, како његове колеге у Председништву не би морале да се саплићу о барјак".

         "Мислим да мој пријатељ (Додик) треба да направи један специјални кишобран у бојама заставе Републике Српске, а платно да буде дупле ширине. И када стигне на посао он унесе у Председништво склопљени кишобран, а када уђе у заједничку просторију са колегама, онда га рашири па се он претвори у заставу неслућених димензија", рекао је Кустурица.

         Он истиче да би Додик када крене на спавање у Источно Сарајево или у Бањалуку требало да покупи тај кишобран, јер "тако његове колеге, Бошњак и полу-Хрват грађанске орјентације, неће морати да базају по мрачним ходницима Председништва и саплићу се о барјак".

         "Дакле то је једно филмско рјешење. Ево ја ћу му такав кишобран поклонити за Нову годину", рекао је Кустурица.

         Он је истакао да су појам "Велика Србија" патентирали у Лондону, те да је то настајало у расправи о обједињавању или распарчавању територија чији је историјски циљ увек био да се пресече руски утицај на Балкану.

         Кустурица је навео да је бомбардовање СР Југославије уследило јер Слободан Милошевић није дозвољавао да му се ресурси арче, те указао да западним корпорацијама зато смета и Русија, јер је на њеној територији трећина светских залиха.

         Говорећи о Косову и Метохији, Кустурица је истакао да свет више није исти и да је ту нова шанса за даровите политичаре.

         Он је указао да је позиција Србије отворена и изложена свим могућим ветровима, те да треба видети какав је крај актуелне титоистичке политике, у свету који нема ивице, који је отворен за нови, врло гадан рат.

         "Сведоци смо помаљања велике Албаније", рекао је Кустурица и додао да би Велика Британија, као што је 1876. и 1916. године причала о неумитности спајања Црне Горе и Србије схватајући потенцијал једног жилавог народа, могла исто да уради са Албанијом.

         Он је навео да су Срби кроз историју имали само једног савезника - Русију, не зато што су Срби и Руси браћа, него, између осталог и што је то био њихов интерес.

         "У том простору, између тих ватри (председник Србије Александар) Вучић би требало да одигра на карту коју му историја налаже. Имамо већ довољно искуства да не смемо да испаднемо глупи", закључио је Кустурица.

          (Срна)

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари