Ковачевић: На закону о заштити српског језика и ћирилице не сме `јахати` ниједан други закон

СРПСКА И СРБИЈА ПРЕД ДОБИЈАЊЕМ ПРВОГ  ЗАЈЕДНИЧКОГ И ИДЕНТИЧНОГ ЗАКОНСКОГ АКТА

Милош Ковачевић

* Милош КОВАЧЕВИЋ: Да би то био закон, а не привид или маска закона, неопходно је у њему укинути позивања на Закон о службеној употреби језика и писма у Србији. Без тога, биће само мртво слово на папиру, декларативна, а не стварна заштита српског језика и ћирилице

* Ћирилицом ће морати да буду исписани и називи седишта, делатности, рачуни, фактуре, потврде, а за непоштовање закона предвиђене су и казне до 500.000 динара (4.255 евра)

___________________________________________________

       НЕОПХОДНО је да Нацрт закона о заштити српског језика и ћириличког писма има своје обавезујуће одлуке чију примену не могу спречавати или условљавати одредбе Закона о службеној употреби језика и писма у Србији, изјавио је српски лингвиста Милош Ковачевић.

       “Да би ово био закон, а не привид или маска закона, неопходно је у њему укинути позивања на овај други закон. Без тога, биће само мртво слово на папиру, декларативна, а не стварна заштита српског језика и ћирилице”, истиче Ковачевић за “Вечерње новости”.

       Професор Ковачевић објашњава да, Нацрт у суштини обезбеђује много бољи статус српског језика и ћирилице него важећи Закон о службеној употреби језика и писама, али “само површински”, јер је њему и даље надређени важећи Закон о службеној употреби.

       То се, како истиче он, наводи у трећем члану нацрта закона којим се прописује “обавезна” употреба српског језика и ћириличког писма, јер се у том члану два пута ова употреба условљава прописима Закона о службеној употреби језика и писма.

       “Ако је Закон о службеној употреби језика и писма надређен Нацрту закона о заштити српског језика и ћириличког писма и законима у области образовања, на које се Нацрт закона позива прописујући употребу српског језика и ћирилице у образовном систему, јасно је да ништа из Нацрта закона није могуће применити у пракси, јер то спречавају одредбе надређеног Закона о службеној употреби језика и писма”, истиче Ковачевић.

       Председник Одбора за стандардизацију српског језика Срето Танасић наводи да је за Нацрт закона као предложак послужио предлог који је урадило Министарство културе, уз учешће представника Одбора.

       “Пошто је на томе закону рађено врло озбиљно и темељито, уз учешће државе и језичке струке, што је и логично, све што је из тог предлога узето сигурно је на добробит српског језика и културе”, истиче Танасић.

       Он је изразио наду да најзначајније одредбе нису битно мењане ради слабљења моћи и домета самог закона.

       Председник Србије Александар Вучић предао је у четвртак, 26. августа, у Београду српском члану Председништва БиХ Милораду Додику преднацрт Закона о заштити српског језика и ћириличког писма, који би требало да усвоје скупштине Србије и Републике Српске на Дан националног јединства 15. септембра.

       Према писању медија, у преднацрту се наводи да су сви државни и локални органи, јавна предузећа, школе, факултети и друге јавне институције у обавези да употребљавају српски језик и ћириличко писмо.

       Ћирилицом ће морати да буду исписани и називи седишта, делатности, рачуни, фактуре, потврде, а за непоштовање закона предвиђене су и казне до 500.000 динара /4.255 евра/.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари