„Црногорски покрет“ тражи да се патријарху Иринеју забрани улазак у Монтенегро

МИЛОВА ИНКВИЗИЦИЈА ТРАЖИ И ДА СЕ ОНЕМОГУЋИ ПРОСЛАВА 800 ГОДИНА СПС У МАНАСТИРУ ПОДЛАСТВА

* „Захтијевамо да тужилац, у оквиру својих надлежности, покрене поступак, утврди која лица су починила и имају намјеру да почине наведена кривична дјела и предузме мјере да иста буду кажњена и скуп забрањен, а српскоме патријарху Иринеју, челнику Српске цркве која се на нашу земљу протегла захваљујући војно-жандармеријским бајонетима српске окупационе војске 1918. године, овим поводом буде забрањен улазак у Црну Гору

* „Инквизитори“ наводе да је патријарх Иринеј 24. јула прошле године изјавио: “У Црној Гори цркви је горе него под Османлијама, а Србима него у НДХ”. Па тврде: “Злоупотребом неспорнога понтификалнога ауторитета у српскоме народу, том намјерном и неутемељеном изјавом, која је заснована на злонамјерној интерпретацији чињеница, распирио је антицрногорске страсти код црногорских Срба с циљем да их наоружа мржњом против сопствене домовине и наоружао их је”

        МРЖЊА и прогон Срба у Црној Гори од стране Црногорског покрета не престају да шокирају јавност.

        Његова жеља и намјера да се српском поглавару Иринеју забрани улазак у Црну Гору представља врхунац антисрпске хистерије.

        Црногорски покрет поднијеће данас Врховном државном тужилаштву кривичну пријаву против Организационог одбора за “обиљежавање 800 година аутокефалности СПЦ, на челу с митрополитом Српске православне цркве Амфилохијем, због како наводе, „више кривичних дјела - од оних која се односе на дјеловање против уставног уређења и безбједности, изазивања националне, расне и вјерске мржње до девастације и присвајања културног добра“.

        Поред осталог, захтијевају од Тужилаштва да забрани патријарху српском Иринеју, који је најављен као учесник ове манифестације, да дође у Црну Гору, јер је како наводе у пријави, 24. јула прошле године изјавио: “У Црној Гори цркви је горе него под Османлијама, а Србима него у НДХ”.

        “Злоупотребом неспорнога понтификалнога ауторитета у српскоме народу, том намјерном и неутемељеном изјавом, која је заснована на злонамјерној интерпретацији чињеница, распирио је антицрногорске страсти код црногорских Срба с циљем да их наоружа мржњом против сопствене домовине и наоружао их је”, навели су они у пријави.

        Истакли су и да је митрополит, и ријечју и дјелом, “инспиратор, иницијатор, организатор и руководилац свих организација којима је циљ рушење уставнога поретка и анексија Црне Горе Србији, и то по сваку цијену и без обзира на жртве, а да је СПЦ “ у Црној Гори дубоко антицрногорска и антиевропска институција у функцији великодржавних интереса Србије, која против ове земље води необјављени рат још 1989. године.

        Скуп у Будви планиран је за 27. и 28. септембар, у грбаљскоме Манастиру Подластва, као централна прослава обиљежавања 800 година аутокефалности Српске православне цркве и светосавља у Црној Гори и Боки.

        Црногорски покрет поднио је раније пријаву Врховном државном тужилаштву, Одјељењу за сузбијање организованога криминала, корупције, тероризма и ратних злочина, кривичну пријаву против НН особе, власника билборда у општини Будва, због кривичнога дјела експлицитнога позивања на противуставно отцјепљење дијела Црне Горе.

        Истичу и да најава скупа садржи двије неистине да је Српска црква пуних 800 година аутокефална, те да је светосавље присутно 800 година у Црној Гори и Боки.

        Упозоравају да је намјера организатора да “подстакну великосрпске шовинисте да земљу доведу у потчињен статус Србији што је кажњиво по члану 357 КЗ-а”, да их “охрабре да се у коначници боре да територију Црне Горе припоје Србији, или Боку Которску издвоје из Црне Горе, што је кажњиво по члану 359 КЗ-а”, те да их “охрабре да употријебе све моћи да промијене уставно уређење земље што је кажњиво по члану 360 КЗ-а”.

        Циљ је, истичу они, и да се “употријебе маса и званичници из Србије који ће говорити на томе скупу као једна врста јавне пријетње уставноме уређењу што је кажњиво по члану 361 КЗ-а” и да “охрабре великосрпске шовинисте да на било који начин свргну неке од највиших државних органа Црне Горе или представника тих органа, што је кажњиво по члану 362 КЗ -а Црне Горе”.

Манастир спреман за велики јубилеј

        Организовањем оваквог скупа, истиче се поред осталог у пријави, намјера је и да се, индиректно, “распири мржња према Црногорцима и њиховој држави што је кажњиво по члану 370. став 1, истога Законика”.

        “Стога захтијевамо да тужилац, у оквиру својих надлежности, покрене поступак, утврди која лица су починила и имају намјеру да почине наведена кривична дјела и предузме мјере да иста буду кажњена и скуп забрањен, а српскоме патријарху Иринеју, челнику Српске цркве која се на нашу земљу протегла захваљујући војно-жандармеријским бајонетима српске окупационе војске 1918. године, овим поводом буде забрањен улазак у Црну Гору”, закључује се у кривичној пријави.

        Црногорски покрет и прошле седмице поднио је кривичну пријаву против власника билборда у Будви због тога што су дозволили постављање плаката чији садржај експлицитно позива на противуставно отцјепљење дијела Црне Горе кажњиво по чл. 369 КЗ-а, али и изазива националну мржњу, што је кажњиво чл. 370 КЗ ЦГ, став 1, а у вези с члановима 357 и 362 ставови 1 и 2 КЗ-а.

        https://www.in4s.net/crnogorski-pokret-nastavlja-sa-ludilom-trazi-da-se-patrijarhu-irineju-zabrani-ulazak-u-crnu-goru-krivicna-prijava-mitropolitu-spc-video/

Обновлјени манастир Подластва

Верницима ће се обратити Иринеј,

Амфилохије, Магуд и Царевић

        ОДБОР за обнову манастира Подластва – Грбаљ саопштио је да се приводе крају припреме за прославу 1.500 година постојања манастира Рођења Пресвете Богородице и 800 година самосталности Српске православне цркве 27. и 28. септембра.

        “Вјерницима ће се обратити патријарх српски Иринеј, митрополит црногорско приморски Амфилохије, Станко Магуд и Марко Бато Царевић. Уочи прославе, на манастиру су постављене украсне заставице, а постављена је и посебна расвјета која ће га освјетљавати све до датума прославе. Одбор је за све вјернике обезбиједио паркинг простор испод манастира код аутобуског стајалишта у Ластви Грбаљској. За све слабопокретне особе биће обезбијеђен комби превоз од паркинга до манастира”, нагласили су у Одбору за обнову манастира Подластва – Грбаљ.   


 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари