Ћеранић: Стиже делта-сој короне, а ПДП и Станивуковић преотимају бираче СДС

ВАКЦИНА ЈЕ СВЕ ВИШЕ, АЛИ ВЕЋИНА КАО ДА ГЛЕДА ПРЕМА ХРВАТСКОЈ И ГРЧКОЈ – ГДЈЕ ЋЕ НА МОРЕ...

Министар унутрашњих послова РС Драган Лукач `смирује` Драшка

Станивуковића на седници Скупштине Српске

* До избора 2022-ге је још далеко, али је у Српској политика „главна храна“. Да је предизборна кампања навелико почела - свједоче скупови под називом „Разговори с грађанима“ које одржава опозициона Партија демократског прогреса (ПДП). Шековићи,  Шипово, Мркоњић Град, Бијељина, Лопаре... Присуство на скуповима не прелази три стотине грађана, али је Станивуковић и даље звијезда у успону. Њему највише прилазе и траже заједничку фотографију. Међутим, критика актуелне власти је једини „програм“ који се нуди

* Пословично етикетирање између власти и опозиције гласи: издајници - криминалци. Опозиција се држи брендираног рецепта: Корупција, корупција, корупција! Само, то у БиХ још није донијело политичку побједу никоме. Знају то и у опозицији

* Главни удар на претходним изборима требало је да изведе улица. Реплика Петог октобра се није догодила због чврстине коју су испољили полиција Српске и њен харизматични министар Лукач

* За политичке партије су велики изазов генерације које се нису бориле у одбрамбено-отаџбинском рату. Све ће, на жалост, зависити и од епидемиолошке ситуације. Зато би овољетњи слоган умјесто „сви на море“ требало да гласи „сви на вакцинисање“

* Испоставило се да је фантомска фирма Амерички универзитет у Тузли гдје је тобоже дипломирао директор ОБА Осман Мехмедагић. А симпатично је и то што је СИПА, која по налогу Тужилаштва БиХ спроводи истрагу, са притвореним директором  „Америчкиог универзитета“ Денисом Прцићем, имала потписан уговор о сарадњи. Још једна илустрација недовршене или немогуће државе!

___________________________________________________

       Пише: Предраг ЋЕРАНИЋ

         ВЕОМА лако смо заборавили на вирус корона који проузрокује болест звану COVID – 19. Довољна је седмица с минимумом заражених па да се мјере у виду ношења заштитне маске у затвореном простору, које су још на снази, забораве.

         То је сасвим разумљиво и дуго очекивано, али као проблем који се „ваља иза брда“ долазе спорадичне информације о „делта соју“ тог истог вируса који је детектован у Србији код двоје заражених. У Словенији их је далеко више, у Руској Федерацији још више.

         Нови вид вируса, за којег кажу да се брзо преноси, долази из Индије. Колико вакцина може заштитити – тема је којом се баве поједини аналитичари и епидемиолози, уз тврдњу да је то на нивоу 90 одсто, и уз напомену да ће на мети бити невакцинисани.

         Као и обично, проблемом ћемо се бавити када нам дође за врат, те се потребом вакцинисања становништва у БиХ мало ко од изабраних званичника бави.

         У Србији власти упућују перманентан апел, избјегавајући принудне мјере, док се у Русији за њима почело посезати. Тако ће у руским хотелима собу моћи изнајмити само гости који предоче потврду о вакцинисању, а у најави су и друге мјере.

         Како ће све изгледати на јесен у БиХ у том смислу – мало ко размишља. Вакцина је све више, а интересовање за њих све мање. У фокусу су љетовања и информације о неопходним документима за прелазак хрватске и грчке границе.

         Да је у Српској политика „главна храна“ и да је предизборна кампања навелико почела - свједоче скупови под називом „Разговори с грађанима“ које одржава опозициона Партија демократског прогреса (ПДП). Шековићи,  Шипово, Мркоњић Град, Бијељина, Лопаре ...  

         Иако присуство на скуповима не прелази три стотине грађана (скупови у Бијељини и Мркоњић Граду су били најпосјећенији) видан је велики одзив младих као и да је Станивуковић и даље звијезда у успону.

         Мада се поред њега налазе и по звању и по стажу старији у странци, грађани управо њему прилазе и траже заједничку фотографију. Критика актуелне власти је једини „програм“ који се нуди.

         У том контексту доминирају прозивке због корупције и наводе се примјери фирми које се, по ријечима говорника, везују за неколико породица.

         Наш циљ је да се талас који се покренуо из Бања Луке и Бијељине пренесе у друге општине и градове Српске – поручује Станивуковић.

         Видљиво је да ПДП настоји да изађе изван Бања Луке, оснажи своје одборе широм Српске и да преузима бирачко тијело СДС.

         Након што им је СНСД почео озбиљно да парира на друштвеним мрежама и у интернет простору уопште, ПДП је почела користити традиционално најјаче оружје владајуће партије – непосредни контакт с грађанима.

         Управо је рад на терену Станивуковићу и донио превласт у Бањој Луци.

         У сусједном ентитету афере смјењују једна другу. Посљедње што у том контексту треба споменути јесте упад полиције у сједиште Обавјештајно-безбједносне агенције БиХ (ОБА БиХ) како би се, по налогу Тужилаштва БиХ, домогла дипломе директора Мехмедагића.

         Тужилаштво је, наиме, након полицијских провјера дошло до података да је Амерички универзитет у БиХ у ствари фантомска фирма без иједне учионице, библиотеке или било чега што би указивало да се у 40 квадратних метара простора универзитета одвија настава.

         Скандалозно је и што се Тужилаштво БиХ бави директоровом дипломом, умјесто да провјере тог типа ради надлежна Заједничка комисија за надзор над радом Обавјештајно-безбједносне агенције. Али, поменута комисија је, судећи по подацима са званичког сајта Парламентарне скупштине БиХ, посљедњу сједницу одржала 5. фебруара 2020. године (вјеровали или не) када су на дневном реду били усвајање плана рада Комисије и приједлог буџета ОБА.

Денис Прцић

         Симпатично је да је СИПА, која по налогу Тужилаштва БиХ спроводи истрагу, са притвореним Денисом Прцићем, директором поменутог Америчкиог универзитета, имала потписан уговор о сарадњи.

         Поменути примјер је још једна илустрација недовршене или немогуће државе.

         Још десетак дана и носиоци званичних функција у БиХ, наравно и читав државни апарат, кренуће на различите дестинације ради одмора. Вјероватно ће и политичко-безбједносни колорит у љетњим мјесецима да изблиједи да би нас у јарким бојама запљуснуо на јесен.

         Судећи по најавама епидемиолога за очекивати је да се и корона с новим сојем врати и све додатно усложни.

         У Српској међусобна размјена оптужби између власти и опозиције биће настављена.

         Пословично етикетирање гласи: криминалци – издајници. Опозиција се држи брендираног рецепта: Корупција, корупција, корупција!

         То у БиХ још није донијело политичку побједу никоме. Знају то и у опозицији.

         Главни удар на претходним изборима требало је да изведе улица. Реплика Петог октобра се није догодила због чврстине коју су испољили полиција Српске и њен харизматични министар Лукач.

         До избора је још далеко. Како ће почети и како завршити наредна, 2022. година, тешко је рећи.

         За политичке партије су велики изазов генерације које се нису бориле у одбрамбено-отаџбинском рату. Све ће, на жалост, зависити и од епидемиолошке ситуације. Зато би овољетњи слоган умјесто „сви на море“ требало да гласи „сви на вакцинисање“.

         А и власт на свим нивоима би у том смислу требало да се потруди и спроведе кампању. Низ примјера из некада заједничке државе би могло послужити као узор. Еклатантан примјер је борба против Великих богиња (variola vera) из 1972. године.

         https://sveosrpskoj.com/komentari/ceranic-stize-delta-soj-korone-a-pdp-i...

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари