Боцан-Харченко: Запад жели да Русија оде са Балкана, а да Србија уђе у НАТО

НАГЛАСИО ДА МОСКВА У ТРГОВИНИ СА СРБИЈОМ ЖЕЛИ ПРЕКО 4 МИЛИЈАРДЕ ДОЛАРА ГОДИШЊЕ

* Амбасадор РФ у Београду Александар БОЦАН-ХАРЧЕНКО у интервјуу „Политици“ рекао: „Упорно се жели улазак Србије у НАТО да би се оправдала зверства која је НАТО у њој починио

* „Русија се не залаже за поделу Косова већ то питање посматра искључиво у равни проналажења решења између Београда и Приштине без наметања било каквих шема. Ниједна шема, смишљена и наметана споља, неће створити неки дугорочан темељ, већ решење може бити нађено само као резултат дуготрајних преговора и компромиса“

______________________________________________________________________

        РУСКИ амбасадор у Београду Александар Боцан- Харченко изразио је уверење да Запад не жели дугорочна, избалансирана решења заснована на међународном праву када је реч о Косову и да жели да Русија оде са Балкана, а да све земље, међу којима је и Србија, уђу у НАТО.

        Боцан-Харченко је за "Политику" рекао да се упорно жели улазак Србије у НАТО да би се оправдала зверства која је НАТО  у њој починио.

        Он је оценио да је Србија камен спотицања за евроатлантско освајање овог региона, као и да све што се чинило против Србије није било довољно ефикасно јер ни она ни српски народ нису клекли већ се земља обнавља, јачају њени потенцијали.

        Када је реч о Косову, Боцан-Харченко је рекао да се Русија не залаже за поделу Косова већ то питање посматра искључиво у равни проналаска решења између Београда и Приштине без наметања било каквих шема.

        Боцан-Харченко је истакао да ниједна шема, смишљена и наметана споља, неће створити неки дугорочан темељ, већ решење може бити нађено само као резултат дуготрајних преговора и компромиса.

        Према његовим речима, треба сачекати да прођу избори и да се појави резултат у Приштини, а затим изанализирати њихову реалну политику, а не градити преговарачку тактику и тврдити да је преговоре могуће започети и брзо завршити у ситуацији када нема ништа.

        Боцан-Харченко је нагласио да Србија заузима важно место у спољној политици Москве и да су то дугорочни интереси, те да су за то пресудна два фактора - политика српског руководства и повољнији услови за развој односа, те да су руске компаније спремне да уђу у реализацију стратешких пројеката.

        Он је напоменуо да су руске компаније уложиле у Србију више од четири милијарде долара, "Гаспромњефт" више од три милијарде, а до 2025. године у плану је још око 1,4 милијарде.

        "Тежимо да будемо међу првима по инвестицијама у Србији. Исто важи и за трговину, циљ нам је да са садашњих три и нешто, премашимо четири милијарде долара годишње", нагласио је амбасадор РФ у Београду.

        (Срна)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари