Боцан-Харченко: Помоћ Русије је стигла чим се Вучић обратио Путину, а Брнабић писала Мишустину

ЦИНИЧНЕ СУ И НЕПОШТЕНЕ ТВРДЊЕ ДА РФ ПОМАЖЕ СРБИЈИ И ИТАЛИЈИ ДА БИ ОЈАЧАЛА СВОЈЕ ПОЗИЦИЈЕ

* „Руски тимови“ су до 22. априла дезинфиковали 88 објеката у 15 градова Србије. Обрађено је око 190 зграда укупне површине више од 890.000 квадрата и 51 деоница путева укупне површине више од 380.000 квадрата. Медицинске бригаде су спровеле санитарно-епидемиолошку и здравствено-евакуациону процену медицинског система у 33 града. Примљено је више од 500 оболелих пацијената

* Скренули смо пажњу на то да су у САД у више наврата формулисане претпоставке о "вештачкој природи" вируса корона. Сматрамо такав приступ неодговорним и неконструктивним. Разуме се да је проучавање природе и порекла вируса неопходно ради разрађивања ефикасних вакцина и лекова, а на крају крајева ради безбедније и стабилније будућности за читаво човечанство. Потрага за кривцем или за "спољним непријатељем" не доприноси постизању тог циља

*  Данас је од принципијелног значаја фокусирање на свестрану деидеологизовану сарадњу целе светске заједнице. За такву сарадњу искуства Кине, која је успела да стави под контролу епидемију на својој територији, имају искључиву вредност

______________________________________________________________________

        ПОТПУНО је природно да су ризици без преседана, везани за избијање инфекције вирусом корона, захтевали доношење одлука без преседана. Мере српских власти су сличне онима које су на снази у Русији. На првом месту се нашла брига о здрављу држављана, неопходност да се сведе на минимум претња даљег ширења опасне болести. Важне су и мере усмерене на подршку становништву, очување запослености, ублажавање последица кризе за све гране привреде. У том контексту празне расправе о неком "политичком смислу" тих одлука се чине неумесним. О благовремености и сврсисходности предузетих корака на најбољи начин сведочи актуелна епидемиолошка ситуација.

        Ово у разговору за "Новости" истиче Александар Боцан-Харченко, коментаришући изјаве појединих европосланика да се у Србији под плаштом сузбијања епидемије - суспендује демократија.

        Амбасадор Русије напомиње да "приоритет ових дана треба да буду самодисциплина и одговоран однос према људима око нас" и напомиње:

        - Важно је такође да се сада све ради на уставан начин. Док се на Западу често антиуставне делатности, просто речено државни удари, тумаче као "тријумф демократије".

        * Русија се одлучила да пошаље помоћ Србији касније него што је већина грађана овде очекивала. Зашто се толико дуго чекало?

        - Русија је почела да пружа хуманитарну помоћ Србији 3. априла, одмах након телефонског разговора лидера наших земаља Владимира Путина и Александра Вучића, током којег је председник Србије изнео одговарајућу молбу. Неколико дана пре тога је премијер Србије Ана Брнабић упутила одговарајуће писмо свом руском колеги Михаилу Мишустину. Дакле, све је одлучено у духу традиционалних односа наших народа. Важно је да је помоћ стигла на време, уочи најтеже етапе борбе против "невидљивог непријатеља". Укупно је стигло једанаест авиона са специјалном техником, медицинском опремом, средствима заштите, у обзир су узете потребе српског здравства.

        * Стигли су и стручњаци...

        - Првенствени значај је имао и даље има људски фактор: водећи стручњаци Министарства одбране Русије, епидемиолози, вирусолози, војни лекари, сада их је укупно 87, настављају, раме уз раме са српским колегама, са радом у градовима, где је епидемиолошка ситуација најкомпликованија.

        * Какав је њихов досадашњи учинак?

        - До 22. априла је дезинфиковано 88 објеката у 15 градова Србије. Обрађено је око 190 зграда укупне површине више од 890.000 квадрата и 51 деоница путева укупне површине више од 380.000 квадрата. Медицинске бригаде су спровеле санитарно-епидемиолошку и здравствено-евакуациону процену медицинског система у 33 града. Примљено је више од 500 оболелих пацијената.

        * По новим назорима известиоца ЕУ за Србију, нашој страни се спочитава и да је упадљиво глорификовала помоћ Кине и Русије, па самим тиме ризикујемо и негативне оцене у Извештају о напретку ка ЕУ. Као да се уз очекивања да уведемо санкције Русији од нас сада тражи и да не примамо помоћ из Москве или из Пекинга?

        - Пандемија је истакла узајамну зависност света и то колико је важна консолидација међународних напора пред овом заједничком претњом. Како је подвукао председник Русије Владимир Путин, данас не можемо себи да приуштимо да се понашамо у складу са принципом "свако сам за себе". Сигурни смо да хуманитарна сарадња, манифестације људскости и солидарности не смеју да се деле на "правилне" и "неправилне". Подржавамо позив Светске здравствене организације да се избегне политизовање ситуације око пандемије. Полазимо од тога да је савладавање актуелне кризе могуће само заједничким путем. С тим у вези да нагласим да потпуно делимо став генералног секретара УН Антонија Гутереша о неопходности да се без одлагања обуставе борбене акције и да се уведе режим прекида ватре и хуманитарне паузе.

    Харченко са генерал-мајором Михаилом Чернишовим

и пуковником Андрејем Собакином

        - Хтео бих да скренем пажњу и на иницијативу, коју је покренуо руски председник Владимир Путин током самита Г20 26. марта ове године, о стварању од трговинских ратова и санкција слободних "зелених ходника", о увођењу мораторијума на ограничења испорука лекова, прехрамбених производа, опреме и технологија. Зна се да су такве рестрикције, једнострано успостављене од стране западних земаља, на снази у односу на Иран, Сирију, Северну Кореју и низ других држава.

        * Јесте ли чули за тумачење да су Руси смишљено слали у Италију и Србију војне стручњаке како би учврстили своје геостратешке позиције?

        - Изношење таквих оцена је цинично и непоштено. Да подсетим да је, као и у случају Србије, одлука о упућивању помоћи Италији донета на директну молбу италијанског руководства, премијера Ђузепеа Контеа. Подједнако, без одговора није остало ниједно обраћање које је стигло у Москву из земаља Заједнице независних држава, Абхазије, Јужне Осетије. Све одлуке су имале хуманитарни карактер, нису биле условљене политичком конјунктуром.

        - Понављање пропагандистичких клишеа о "геополитичком супротстављању" само потврђује то да "свако тумачи све по мери сопствене изопачености". Међутим, покушаји да се те хуманитарне акције прикажу на лажни начин, да се извитопере њихови циљеви, неће прецртати њихов реални садржај и неће поништити њихове опипљиве резултате. Видимо, са каквим одушевљењем, надом и захвалношћу се прима та помоћ, и овде у Србији, и у Италији. То је најважније.

        * Како оцењујете најновије сумње Доналда Трампа да је вирус створен у лабораторији у Вухану?

        - Скренули смо пажњу на то да су у САД у више наврата формулисане претпоставке о "вештачкој природи" вируса корона. Сматрамо такав приступ неодговорним и неконструктивним. Разуме се да је проучавање природе и порекла вируса неопходно ради разрађивања ефикасних вакцина и лекова, а на крају крајева ради безбедније и стабилније будућности за читаво човечанство. Потрага за кривцем или за "спољним непријатељем" не доприноси постизању тог циља. Као и критика Вашингтона на рачун СЗО и његова одлука о привременом обустављању финансирања те организације.

        - Данас је од принципијелног значаја фокусирање на свестрану деидеологизовану сарадњу целе светске заједнице. За такву сарадњу искуства Кине, која је успела да стави под контролу епидемију на својој територији, имају искључиву вредност.

    

Србији су помагале и руске фирме

        * Јесу ли и руске фирме биле укључене у помоћ Србији?

        - Не може да се заборави и на то да су свој допринос борби против епидемије дале и пословне структуре. Заједничка компанија НИС је бесплатно ставила на располагање гориво "Ер Србији", чије летелице допремају медицинску опрему и враћају српске држављане. Руска компанија "Јандекс такси" је бесплатно превозила српске здравствене раднике. Компанија "ФосАгро" је предала финансијску помоћ једном од београдских породилишта...

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари