Уговор о куповини ИМТ потписао Индијац који је одрастао поред ИМТ јер му је мајка Српкиња

КАМАЛ АХУЂА ПОХАЂАО ОСНОВНУ ШКОЛУ „22. ОКТОБАР“,

А У ИНДИЈУ СЕ ПРЕСЕЛИО СА ДЕСЕТ ГОДИНА

Камал Ахуђа

  • Нисмо се појавили одједном - говори Ахуђа. - Ми смо везани за ИМТ. Отац, који има и фотографије са Титом и даље ради за „Тафе“ - он је директор, а ја заменик. Наша компанија је присутна свуда у свету. Власница „Тафеа“ је наша рођака и једна изузетно успешна жена. Наша жеља је била да отац доживи да ИМТ буде део „Тафеа“ и у томе смо успели. Ово смо дуго покушавали, али из разних разлога није се могло. Само да погледате тракторе „тафе 42“ и ИМТ 539, видећете да су то буквално исте машине

        КАМАЛ Ахуђа, заменик директора „Тафе“ за европско тржиште, рођен је у Београду. Одрастао је уз фабричку ограду ИМТ, а отац Вед Пракаш Ахуђа је међу првим људима у „Тафеу“ још од шездесетих година.

        Жеља му је, како ексклузивно за „Новости“ каже - испуњена.

        - Толико сам гурао ово и желео да „Тафе“ купи ИМТ, нарочито да све то доживи мој отац, који има 85 година и који и даље руководи читавом компанијом - у даху је испричао Ахуђа, који је у понедељак, у име компаније „Тафе“ пазарио фабрику ИМТ за 66,8 милиона динара. - Мајка ми је Српкиња, а отац Индијац. Овде сам рођен. Ишао сам у Основну школу „22. октобар“. Са 10 година сам отишао у Индију, а касније у Аустрију. Отац је био директор у „Тафеу“ и шездесетих година, када је и почела сарадња између ове индијске компаније и ИМТ. Та сарадња трајала је до почетка ембарга и сигурно је остварена размена од 250 милиона долара.

        Ахуђа открива да су саветници у њиховој фирми последња четири директора ИМТ. Технологија која се примењује слична је оној коју је имао ИМТ, па зато не треба да чуди откуд „Тафе“, опет, у Србији.

        - Нисмо се појавили одједном - говори Ахуђа. - Ми смо везани за ИМТ. Отац, који има и фотографије са Титом и даље ради за „Тафе“ - он је директор, а ја заменик. Наша компанија је присутна свуда у свету. Власница „Тафеа“ је наша рођака и једна изузетно успешна жена. Наша жеља је била да отац доживи да ИМТ буде део „Тафеа“ и у томе смо успели. Ово смо дуго покушавали, али из разних разлога није се могло. Само да погледате тракторе „Тафе 42“ и ИМТ 539, видећете да су то буквално исте машине.

Камалов отац (први здесна) са Индиром Ганди на Титовој сахрани 1980.

        Купопродајни уговор биће потписан у року од три дана, а први трактори могли би да изађу из будуће фабрике за 12 месеци. И то под именом ИМТ. Куповином ИМТ, „Тафе“ је стекао право на интелектуалну својину српске фирме, што подразумева бренд, нацрте дизајна, ауторска права и некретнину у Јарковцу.

        - Купљени су бренд и сва права, а наша идеја је да оживимо ИМТ уз кооперанте у Србији и некадашњој Југославији, како би што већи број трактора био произведен, а не само склопљен у Србији - испричао је Ахуђа. - Производња трактора неће бити у Београду, али локација још није позната. Идеја је да у сарадњи са домаћим кооперантима обезбедимо да више од 50 одсто делова трактора буде из Србије.

        Како је испричао Ахуђа, план је да у првих пет година буде произведено минимум 5.000 трактора, и то за српско тржиште. Засад је тешко проценити колика ће улагања бити у ИМТ, колико ће бити потребно да се производња покрене, па и број људи који ће бити запослени. Неки радници, они квалификовани који су радили у ИМТ, сигурно ће бити позвани.

        Компанија „Тафе“ има фабрике у Индији, Кини и Турској. Запошљава више од 12.000 људи и има годишњи промет од 2,5 милијарде долара. Један од могућих објеката за производњу може бити у Јарковцу.

Радиће у ИМТ поново 1000-1500 радника

        НЕКАДАШЊИ директор ИМТ Љубомир Стевановић рекао је да је „Тафе“ и 2014. године хтео да купи ИМТ и да му није јасно зашто власт у Србији то није прихватила.

        - Да је тада продат, ИМТ не би отишао у стечај, па би корист имали и држава и радници који су остали без посла - нагласио је Стевановић. - Очекујем да се оживи производња трактора. ИМТ може да очекује од 1.000 до 1.500 радника, али не одмах, већ постепено.

        Вечерње новости
 
Категорије: 

Слични садржаји

Коментари