У будућности какву су Амери са Брнабићевом наменили Србима - за Вучића места неће бити

ДА ЛИ ЈЕ МЕСТО ПРЕМИЈЕРА ЖРТВОВАНО ДА БИ СРБИЈА МОГЛА ДА СЕ У РУСИЈИ НАОРУЖА?

 • Вучићево давање мандата Ани Брнабић је једна од оних одлука за које, наравно, постоји објашњење, можда чак и сувисло, али чак и тад ју је тешко правдати, чак и онда кад још не производи конкретну и очигледну политичку штету. Зато што је реч о Вучићевом екстремном потезу јаког симболичког набоја, попут именовања Тонија Блера за саветника или оног тужног лупања по рамену са Билом Клинтоном
 • Није проблем ни то што је Брнабићева хрватског порекла ни што је геј. Ни једно ни друго Србији није првина; мали је Брнабићева Хрват у поређењу са Брозом, а мали је и педер за генерала Петра Живковића. Никад до сад, међутим, Србијом није управљао неко ко је од темена до палца на нози произведен у америчком политичком инкубатору да не можеш чак ни да страхујеш да тај неће бранити државне и националне интересе. Тај их неће препознати чак ни у наступу најбоље воље
 • Резон постављања Брнабићеве је у томе што би требало да на неколико месеци (до годину) заустави Вучићево урушавање на Западу, одакле му све више постављају онај тип питања који следи кад неки владар покуша да води сопствену игру. Дакле, од непштовања људских права до слободе медија
 • Амери нису ово дете подизали претходне две деценије да би играло епизодну улогу. Њен посао је да са позиције уставно моћног председника владе фактички развласти Вучића, натеравши га претходно да заокружи серију уступака на Косову и Метохији
 • Вучић би, рекао бих, да му Брнабићева буде оно што је Милошевићу био Милан Панић, она би да Вучић њој буде исто оно што је њему био Тома Николић. Како год, биће то почетак једног великог непријатељства

Пише: Жељко ЦВИЈАНОВИЋ
1.

          ПОШТО је дао мандат Брнабићевој, надобијах се јавно и приватно силе отровних честитки од наших родољубаца противних Вучићу.

          Јавили су се и твитераши, остали споменичари Фејсбука и, наравно, Влах. И, уместо да ликују другосрбијанци, радовали су се родољупци. Чак је међу овим првим изостао сваки знак тријумфа, док су једва скривали нелагоду, страхујући да би Брнабићева – једна од њих, притом и одликашица – могла одиграти улогу Вучићевог смоквиног листа.

          Родољупци такве страхове нису имали; сијали су од задовољства и среће: „Ето ти твог Вучића, шта ћеш сад!“

          Тако су ме родољупци – илуминирани попут света који је Бог после дуго времена погледао – натерали да помислим колико ли ћу тек од њих честитики добити ако сад Србија под Вучићем не добије оне руске Мигове. А колико ли ће тек среће за поделити са мном имати ако нас, опет под Вучићем, неко нападне, а тек ако нас згази.

          Свет који је, од Стерије до данас, по правилу, увек више ратовао против „домаћих издајника“ него против страних окупатора, увек ближи револуцији него слободи, наши родољупци само једну ствар љубе више од Србије. Љубе да су у праву.

          Али – осим што су показали како је наш родољубачки дискурс духовитост углавном напустила са Винавером, а отменост са Црњанским и Кашанином – наши родољупци још увек немају разлога за срећу.

          Поново нису у праву, још Србија није толико пала да би је подизао свет који свако њено посртање испуни толиком срећом и надом.

2.

          То што само један поглед на његове противнике, и с лева и здесна, постаје најбоље што се Вучићу у корист може рећи, то не значи да се може бранити давање мандата Ани Брнабић. То је једна од оних одлука за које, наравно, постоји објашњење, можда чак и сувисло, али чак и тад ју је тешко правдати, чак и онда кад још не производи конкретну и очигледну политичку штету. Зашто? Зато што је реч о Вучићевом екстремном потезу јаког симболичког набоја, попут именовања Тонија Блера за саветника или оног тужног лупања по рамену са Билом Клинтоном.

          Ствари од симболичког значаја, важно је знати, за разлику од неких других области, у политици нису ствари другог реда. Цео језик политике језик је симболичких чинова.

          Хоћу да кажем да је можда постојао јак политички разлог и за Блера, и за Клинтона, и за Брнабићеву, али има једно место где су веберовци лимитирани. Свесни да са позиције етике одговорности, дакле са становишта произвођења последица, именовање Брнабићеве не мора да получи политичку штету, Вучић је занемарио да то именовање производи озбиљну штету по себи, као симболички чин који исијава јасним значењима у политичком пољу.

          Да будем сасвим јасан, није проблем ни то што је Брнабићева хрватског порекла ни што је геј. Ни једно ни друго Србији није првина; мали је Брнабићева Хрват у поређењу са Брозом, а мали је и педер за генерала Петра Живковића. Никад до сад, међутим, Србијом није управљао неко ко је од темена до палца на нози произведен у америчком политичком инкубатору да не можеш чак ни да страхујеш да тај неће бранити државне и националне интересе. Тај их неће препознати чак ни у наступу најбоље воље.

          3.

          Унутар политичких каузалности гледано, Брнабићева је – хвала Зорани Михајловић – далеко од најгорег што нам се могло десити. Уколико је буду држали даље од политике (кажу да ће то бити Дачићев посао), још боље. Рекао бих да је резон постављања Брнабићеве у томе што би требало да на неколико месеци (до годину) заустави Вучићево урушавање на Западу, одакле му све више постављају онај тип питања који следи кад неки владар покуша да води сопствену игру. Дакле, од непштовања људских права до слободе медија. Вучићев покушај са Брнабићевом био би утолико успешнији што су у офанзиви америчке „дубоке државе“ готово без отпора пале Црна Гора и Македонија и што су јасне руске акције да им се помогне изостале.

          Наравно, успех Брнабићеве на месту премијера неће значити исто за Американце и за Вучића. За њега идеално би било кад она не би учествовала у политици, кад би преко својих западних веза и лобија успела да са запада утера неки долар у Србију и кад би бар неко време била гаранција Вучићевог западног курса по сваком питању. Амери опет нису ово дете подизали претходне две деценије да би играло тако епизодну улогу. Њен посао је да са позиције уставно моћног председника владе фактички развласти Вучића, натеравши га претходно да заокружи серију уступака на Косову и Метохији.

          Ко је видео како се од Емануела Макрона прави политичка фигура, и то пошто је донео Французима катастрофалан закон о раду, тај зна да је то могуће и са Брнабићевом, без обзира што је реч о неисписаној плочи, што не знамо њен политички став ни о чему осим о LBGT (боље да не знамо ни то).

          Елем, Вучић би, рекао бих, да му Брнабићева буде оно што је Милошевићу био Милан Панић, она би да Вучић њој буде исто оно што је њему био Тома Николић. Како год, биће то почетак једног великог непријатељства. Јер у будућности какву су Амери са Брнабићевом наменили Србима за Вучића места неће бити.

         4.

          Интензивни симболички акти, попут Милошевог убиства Карађорђа, не правдају се реторичким фигурама ни политичким објашњењима, већ очигледном сврхом коју остварују. Свака Милошева снисходљивост према Турцима могла се јасно мерити бројем корака ка остварењу самосталности српске државе.

          Ако су Вучићеви симболички акти са Блером и Клинтоном и имали политичко оправдање, нисмо до сада видели њихову јасну сврху. Не видимо је ни у симболичком чину именовања Брнабићке, осим ако то није акт задовољавања захтева америчке стране да би, на другој страни, Србија успела да сачува руски хуманитарни центар у Нишу и наоружа се у Русији.

          Елем, симболичко постављење Брнабићеве могло би своју сврху да нађе у ојачавању руског центра и, следствено томе, ојачавању српске одбране. Наравно, не ради се ту о уступку Русији, већ о одговору на питање имали Србија и са Аном Брнабић на челу владе намеру да се брани ако буде нападнута или је смисао њеног постављења у томе да би се Србија можда и бранила, само кад би имала шта да брани.

          Ваља бити праведан: ниједан српски владар после Милошевића није учинио толико симболичких аката којима је сугерисао потребу Србије за историчношћу и суверениетом – од редовног обележавања Јасеновца, преко погрома Срба из Крајине 1995, до агресије из 1999. године и захтева за наоружавањем војске. Али, ниједан владар није учинио ни толико симболичких аката достојних поражене колоније, којима је понизио своје грађане, и то баш оне који представљају Вучићеву изборну базу, измештајући их из поља сваког политичког достојанства.

          Сврху постављења Брнабићеве Вучић ће Србији дати брже него што би се тако важан одговор могао очекивати. Дакле, ускоро ћемо знати да ли је за Брнабићеву жртвовано место премијера да би Србија могла да се брани или је она на том месту да Србији не остане ништа што би имало да се брани. Тај одговор очекује се од Вучића, и очекују га пре свега они којима, за разлику од мојих родољубаца, није потребна још једна револуција у Србији да би бранили своју земљу.

          http://standard.rs/politika/38026-%D0%B1%D1%80%D0%BD%D0%B0%D0%B1%D0%B8%D...

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари

misko's picture
misko 22:44 18.06.2017.

 • +23
Voting is closed.

da ona je postavljena po diktatu iz amerike kao neka vrsta kontrolnog dugmeta, to ONI misle, šta vučić misli ne znam biće tu kalkulacija i muvanja ali sam siguan da ona (on, nemam pojma kakvu ulogu sebi dodeljuje u svojoj glavi) neće dugo ostati na tom mestu najkasnije do leta sledeće god. jer to ej zadnji rok za napada šiptarske mafije na srbiju.

Марко Обилић's picture
Марко Обилић 13:39 19.06.2017.

 • +15
Voting is closed.

ОНО КАД ТЕ СУПРОТНА СТРАНА ХВАЛИ
Ако ниси сигуран шта треба да мислиш о некој ствари, послушај шта о тој ствари мисли неко који ти не мисли добро.
У оваквим смутним временима и мутним ситуацијама, пред одлукама које ће нам се, можда, једном, са довољне историјске раздаљине, јасно отворити као судбоносне и епохалне, увек ми искрсне сећање на време, када се Михаил Горбачов тек завртео на кадровској топ листи потенцијалних наследника Брежњева и у рекордном времену, такорећи метеорски избио на сам врх. Како га је само, чим га је угледала на хоризонту, хвалила "гвоздена лејди" Маргарет Тачер!
https://www.youtube.com/watch?v=FPqoE4AzeQE

Baja's picture
Baja 20:59 19.06.2017.

 • +19
Voting is closed.

Željko Cvijanović je jedan nedostojan lik a njegova pisanja su velika sramota .

Србски СКАДАР's picture
Србски СКАДАР 09:44 20.06.2017.

 • +11
Voting is closed.

Јесте, одвратнији ми је чак и од U - Ане ...
Он је један обични сероња !

Hazar Erbe's picture
Hazar Erbe 00:32 19.06.2017.

 • +29
Voting is closed.

Коментарисати Цвијановићева теоретисања сувишно је, кад се има у виду трајна забрана приступа његовом сајту „Нови стандард“ сваком оном који износи истину о г. Леону Којену и његовој партијској другарици г-ђи Србијанки Турајлић. Наиме, у имиџ новопеченог српског патриоте г. Којена, тешко се уклапа податак о предвођењу НАТО-странчице „Демократски форум“ под презименом „Коен“, кад је његов посланички кандидат на Врачару на првим вишестраначким изборима 1990.г., поменута г-ђа Турајлић, ОСВОЈИЛА ЧИТАВИХ 30 (ТРИДЕСЕТ) ГЛАСОВА!
Што се тиче кандидатуре поменуте Брнабићке, тешко је прихватити као главни аргумент „да би она била ПРВА жена на челу Владе Србије“.
Прво, јер се ради о особи која се јавно декларисала као ТРАНСРОДНА, па није јасно да ли се ради о МУШКАРЦУ у женском телу или о ЖЕНИ у мушком телу.
Друго, пошто Србија и у погледу резолуције СБ УН 1244 себе сматра правним наследником СРЈ, а СРЈ је себе сматрала (искључивим) правним наследником СФРЈ, где је један од последњих председника СИВ (Владе СФРЈ), још давних 80-тих година прошлог века била Хрватица Милка Планинц, не стоји ни аргумент да би Брнабић „била прва жена председник Владе Србије“.

Србски СКАДАР's picture
Србски СКАДАР 03:04 19.06.2017.

 • +28
Voting is closed.

Док су били жути сви су мислили да ко год други дође биће боље!
Нажалост ови сада су још гори а после њих биће нам још горе ако
на власт не дођу патриоте ...

Gospodar Zarin's picture
Gospodar Zarin 18:50 19.06.2017.

 • +24
Voting is closed.

@Slobodanka - pisem iznad, jer je ispod nepregledno. Tek sada sam pogledao komentare. Bravo za odlican komentar "U lazi su kratke noge", tacnije oba su odlicna i nema potrebe smarati se sa kojekakvim naprednjacko-radikalskim placenim botovima tipa Pokriskina.
Dakle, dva odlicna, jasna i potpuno tacna komentara.
Moj stav se zna - Brnabic je samo drugo ime za kapitulaciju Srbije, za nacionalnu veleizdaju i predaju Srbije Nato paktu na tanjiru, zarad fotelje picoustog kvislinga i njegove rezimske antisrpske bande.
A Cvijanovic je placen za prodaju magle. Iz anala picoustog kvislinga samo mu naocare vire...

Slobodanka's picture
Slobodanka 08:40 19.06.2017.

 • +31
Voting is closed.

Željko je napisao dugačak tekst da ubedi srpsku javnost koliko je ovaj predlog za premijera opravdan, a samo u jednoj rečenici stavio je do znanja koliko taj predlog ne valja. Evo tih "kratkih nogu":
"Рекао бих да је резон постављања Брнабићеве у томе што би требало да на неколико месеци (до годину) заустави Вучићево урушавање на Западу, одакле му све више постављају онај тип питања који следи кад неки владар покуша да води сопствену игру. " -
Ovo znači da je glavni cilj Vučićev opstanak na vlasti odnosno njegovo "neurušavanje na Zapadu" ali se za to žrtvuje mesto premijera Srbije, a time i sama država Srbija. Taj potez izdaje i predaje nacionalnih interesa njegovim zapadnim gazdama i zaštitnicima želi da ublaži i prikaže tek i samo kao neophodnu kocku ali sa veoma visokim ulogom. "Sopstvena igra vladara" ne postoji na spoljnom planu nego postoji samo sa narodom kome A.V. obećava i obećava.

A tek sledeća rečenica:
"...Вучићев покушај са Брнабићевом био би утолико успешнији што су у офанзиви америчке „дубоке државе“ готово без отпора пале Црна Гора и Македонија и што су јасне руске акције да им се помогне изостале..."
A u čemu će biti uspešnost sa Brnabićevom, ali i sa svima ostalima koji su već tu - da Srbija padne još brže i lakše nego što su pale Crna Gora i Makedonija. Naslućuje se da u narednim mesecima za sve izdaje i predaje nacionalnih interesa Srbije biće pokazivano prstom u Brnabićevu, a svi ostali i dalje će biti pošteni i nevini i ma koliko da Srbija bude još uništena tako će opstati i dalje na vlasti čak i na njenim krhotinama. Kako da ne.
"U LAŽI SU KRATKE NOGE" - narodna je izreka koja govori da se laž brzo prepoznaje.

Ристић Милан's picture
Ристић Милан 09:04 19.06.2017.

 • +13
Voting is closed.

Не бих се сложио да је улога Брнабићеве да се на њу свале све издаје и предаје националних интереса Србије већ да доведе што више "стручњака"из своје школе које после ни хаубицом нећемо моћи да исчачкамо са функција разних саветника по министарствима.
Тужно је то да Вучићу у оваквом сазиву скупштине и односу снага нису потребни ни гласови својих из СНС-а када за то има добар део опозициј и колико год чудно некоме звучало мислим да у овом тренутку би једино Дачић могао да обједини просрпску опозицију која би имала снаге да заустави овај суноврат у западне вредности али за то треба имати петљу и рескирати сигурност и удобност мале фотеље.

Slobodanka's picture
Slobodanka 13:49 19.06.2017.

 • +1
Voting is closed.

Sabotaža se pravi otprilike ovako: Ovo moram da uradim da bih spasio sebe, a obećavam da ću posle i Vas spašavati - koliko mogu. Aha, dobar izgovor para vredi. Posle se šteta opravdava tako što se napravi nevino lice i samo kaže: Morao sam da slušam jer da nisam to uradio bilo bi još gore, ali sada obećavam...
Unapred fino peru ruke od svega što će se desiti evo ovako kao u tekstu predstavljajući da će Ana biti Acin neprijatelj. Pogledajte naslov teksta, krivca čuvaju predstavljajući ga kao buduću žrtvu, ali zna se šta i ko će biti prava žrtva! - Država i mi gradjani. To je propagandna veština - spremam se da Vam napravim sledeću štetu i još ću sebe fino zaštititi predstavljajući se kao ugrožena vrsta ili žrtva.
Zapravo oni svi zajedno su ipak složna braća i sestre. Ponekad nekog malo spuste ili redje baš sklone, ali umeju da posle iste ponovo vrate, a u suštini ekipa sa istim ciljevima ostaje.
I tome nema kraja. Stanje od goreg gore, ali stalno obećavaju i tako dalje opstaju na vlasti.

Покришкин's picture
Покришкин 10:26 19.06.2017.

 • +1
Voting is closed.

Слободанка, морам признати, врло плитко и прозаично тумачење сте дали.

Slobodanka's picture
Slobodanka 18:01 19.06.2017.

 • +1
Voting is closed.

Pokriškin - Nemaju oni nikakvih problema sa Vučićem nego sa nama - sa glasačkim telom.
Cilj ulaska neke zemlje u u EU podrazumeva prethodni ulazak u NATO. To isti treba da važi i za Srbiju s tim da ona pored toga još treba da prizna oteto KIM kao državu Kosovo.

Na poslednjim predsedničkim izborima vidi se usput i taj problem koji imaju sa nama.
Da Srbija bude i NATO članica direktno su se izjasnila samo dva kandidata: Vuk Jeremić koji je dobio 5,66% glasava i Nenad Čanak koji je dobio 1,12% glasova.
Ukupno za NATO 6,78% glasova od 3.655.365 gradjana. Nikad veća i pouzdanija anketa.
Ostali kandidati bez obzira šta misle i šta bi uradili govorili su da Srbija treba da bude vojno neutralna, da eventualno ima saradnju kroz Partnerstvo za mir, itd.

Ali SAD su već po tom pitanju značajno postigli svoje ciljeve i u ovakvoj Srbiji. Kako uz ovakvo glasačko telo ? Preko vodje koji jedno misli, drugo govori, a treće radi.
Evo teksta kako se to jedno narodu govori, a drugo u Briselu i Fašingtonu radi:
Србија је фактички чланица НАТО — са обавезама, али без права
http://fakti.org/rossiya/medija-menju/srbija-je-fakticki-clanica-nato-sa...
Pročitajte i komentare.
Zašto bi Rusija isporučivala naoružanje nekoj zemlji koja ima obaveze kao NATO članica???

Isto tako još lakše mogu da zabrane da ruski himanitarni centar dobije neka veća ovlašćenja.
Tako mogu da zabrane da nabavljamo bilo kakvo rusko naoružanje. Posle svih velikih dugogodi[njih priča iz Moskve, ali stvarno mi smo dosad nabavili iz Rusije samo 2 helikoptera, da bi nekoliko meseci kasnije kupili 9 helikoptera na Zapadu od firme Erbas.
Tako mogu da očekuju da i Srbija izrekne sankcije Rusiji.
Tako bi mogli iskamčiti i ubrzano priznavanje Kosova.
I evo tako predaju i našu ekonomiju djaku i to duboke države SAD.

Uostalom jasno je da sada Brisel i Vašington očekuju da i Srbija izrekne sankcije Rusiji. Ako to uradimo svaka šuša u regionu može da nas mlati kako hoće. Dakle to je i način da ubrzano priznamo Kosovo.

Покришкин's picture
Покришкин 10:29 19.06.2017.

 • +10
Voting is closed.

Мени се ипак чини да ови на западу имају ОГРОМАН проблем са Вучићем. Ко зна да тумачи, знаће и о чему говорим.

мићо's picture
мићо 12:18 19.06.2017.

 • +24
Voting is closed.

Ја знам и без тумачења да с вучићем људи у Србији имају огроман проблем,а за те на западу ме баш брига,уз то он је њихов какав је такав је,а цвијановић његов док је ту где је.

Додај коментар