ММФ сугерише Србији да укине Закон о привременом умањењу пензија

ВИШЕ СЕ НА ИСПЛАТУ ПЕНЗИЈА НЕ ТРОШИ ПОЛОВИНА ВЕЋ САМО ТРЕЋИНА ДРЖАВНОГ БУЏЕТА

• Од октобра 2014. године, када су све пензије веће од 25.000 динара умањене за 22 и 25 одсто, учешће пензија у БДП-у пало је са 13,8 на 11 одсто, што је мање чак и од оног што је ММФ тражио од Србије
 

        МИСИЈА Међународног монетарног фонда (ММФ) предвођена Џејмсом Руфом која у Београду са властима у Србији преговара о новом аранжману, сугерисала је укидање привремене кризне мере за пензионере, односно Закона о привременом умањењу пензија који је на снази већ четири године, пише данашња Политика.

        Како наводи листи, ММФ је поручио српској страни да нађе систематско решење за пензије, будући да су јавне финансије последње три године стабилне.

        Опомене да привремено умањење пензија не сме да постане трајно стизале су од ММФ-а и током претходних сусрета, али се у међувремену није ништа променило.

        Летос је, наводи лист, буџет био у суфициту од 1,2 одсто бруто домаћег производа (БДП).

        Од октобра 2014. године када су све пензије веће од 25.000 динара умањене за 22 и 25 одсто, учешће пензија у БДП-у пало је са 13,8 на 11 одсто, што је мање чак и од оног што је ММФ тражио од Србије.

        Истовремено, из буџета за исплату пензија се више не издваја 50 одсто потребног новца, већ око трећине републичке касе, с тенденцијом даљег смањивања.

        У документу Фискалног савета „Мишљење на фискалну стратегију за 2018. годину са пројекцијама за 2019. и 2020. годину“, поред осталог стоји да је „вероватно највећи недостатак фискалне стратегије тај што се њом не прецизира када ће се укинути привремено умањење натпросечних пензија којим је нарушен економски однос између уплаћених доприноса и исплаћених пензија“, подсећа Политика.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари