Галијашевић: Званична Бањалука мора знати да је најважнија линија одбране српског простора

„ВЕСТИ“: СЈЕДИЊЕНЕ ДРЖАВЕ И БРИТАНИЈА СПРЕМАЈУ СЛАМАЊЕ КИЧМЕ СРПСКОГ НАРОДА

Џевад Галијашевић

  • Стручњак за безбедност и борбу против тероризма, Џевад ГАЛИЈАШЕВИЋ: РС је мета све учесталијих вехабијских претњи, а Изетбеговић не одустаје од реторике „ратом до суверенитета БиХ“. Кад се томе дода информација да је око 600 агената разних тајних служби Велике Британије већ придошло на простор Балкана и да су већ оперативно активни, јасно је да се припрема нешто крупно
  • ГАЛИЈАШЕВИЋ: За Србе је крајње време да се коначно друштвено ревалоризује све оно научено из властите историје - борбе и страдања
  • Дугогодишњи војни обавештајац и некадашњи војни изасланик СРЈ у САД, пуковник Станко НЕШИЋ: Нема дилеме да су западне обавештајне службе увелико започеле активности на простору Србије и Републике Српске, али све активности имају за циљ да се потисне руски утицај. На безбедносним службама Србије и Републике Српске је да на време уоче такве активности, а затим их и неутралишу како би се избегла дестабилизација

        КОМЕНТАРИШУЋИ сазнања „Вести“ о могућем крвавом сценарију за Републику Српску, стручњак из области безбедности и борбе против тероризма, Џевад Галијашевић каже да постоји више сигнала који потврђују писање нашег листа.

        - Суштински је потпуно небитно какав ће бити конкретан резултат тог напада на Републику Српску. Много је важније на који начин ће владе западних земаља, а пре свега САД, Британије и Немачке, такав догађај искористити за примену одређених политичких мера које имају само један циљ: сламање кичме српском народу - оцењује Галијашевић и додаје да је по истој матрици убијен Оливер Ивановић.

        Он каже да је Ивановић убијен „са циљем да тај чин буде повод за расправу о безбедности на северу Косова, односно да се овај део територије представи као центар организованог криминала и простор терористичког потенцијала“.

        - Западне службе тренутно се баве разградњом водеће муслиманске партије у БиХ, СДА. То чине слабећи лидерство Бакира Изетбеговића и изазивајући фрагментацију странке. У тој функцији су и борци Армије БиХ који су поново на улицама и већ на свим главним правцима блокирање магистралних путева код Коњица, Добоја, Зенице, Сарајева, Тузле. Немам никакве дилеме да ће Изетбеговић због тога подржати сваку специјалну операцију уперену против српског ентитета, како би се ова криза прелила на подручје Српске - сматра Галијашевић.

        Он подсећа да је то „већ покушано фебруара 2014. године када је виђен готово истоветан сценарио који је за последицу имао паљење зграда свих кантона у Федерацији БиХ, а на крају и Архива БиХ у згради Председништва“.

        - Власти Српске су успеле да тада зауставе све покушаје преливања кризе у овај ентитет, али се од те стратегије никада није одустало - тврди Галијашевић и додаје да је у разумевању деловања тајних служби и њихових специјалних операција, најважније схватити модел по коме раде.

        Галијашевић каже да страни медији и тајне службе успешно примењују тактику „купљене галаме“ којом се и даље успешно одвлачи пажња од јачања радикалног исламизма у БиХ.

        - Да би се одвукла пажња од све више ветерана Исламске државе, а затим и припадника вехабија и „аскера“, диже се галама о наводним параобавештајним структурама Републике Српске. Зато званична Бањалука мора мислити на себе као на најважнију линију одбране српског националног идентитета и државотворног простора на коме живе Срби. Крајње је време да се коначно друштвено ревалоризује све оно научено из властите историје - борбе и страдања, наглашава Галијашевић.

        - Најзначајније карактеристике специјалних операција су између осталог урушавање традиционалних вредности државе жртве, манипулисање јавним мњењем, злоупотреба средстава јавног информисања, физичко уклањање неподобних противника, али и организовање и финансирање терористичких колективитета и извођење терористичких аката, од атентата до бомбашких акција, када се процени да је време за изазивање кризе или њихово интензивирање, до степена који отвара врата за дестабилизацију - каже Галијашевић.

        Чињеница је да је председник РС мета све учесталијих вехабијских претњи, а Изетбеговић не одустаје од реторике „ратом до суверенитета БиХ“.

        Кад се томе дода информација да је око 600 агената разних тајних служби Велике Британије већ придошло на простор Балкана и да су већ оперативно активни, јасно је да се припрема нешто крупно - закључује Џевад Галијашевић.

        Дугогодишњи војни обавештајац и некадашњи војни изасланик СРЈ у САД, пуковник Станко Нешић не искључује могућност изазивања хаоса у Републици Српској који би подразумевао и убиство неког истакнутог појединца или диверзију на неки јавни објекат, али истиче да би то било контрапродуктивно за Европску унију.

        - Планови који подразумевају и могућности извршења атентата су сценарији застрашивања, односно стварања психолошког ефекта страха у јавности. Мада не искључујем ни ту могућност, ипак сумњам да ће до таквог, радикалног сценарија и доћи јер то не одговара никоме ни на Балкану, али ни у Европској унији. Међутим, чак и иницијална информација тим центрима моћи може послужити као одличан повод да се тестирају и испитају евентуалне реакције унутар Републике Српске.

        Субверзивне активности у времену које долази ће се појачавати и бићемо сведоци отворених или прикривених покушаја да се утицај Русије сузбије. На безбедносним службама Србије и Републике Српске је да на време уоче такве активности, а затим их и неутралишу како би се избегла дестабилизација - закључује Нешић.

        - Истовремено, чак и много блажи облик активности, односно изазивања кризе у Српској био би одличан тест на који начин би Србија реаговала на такве или евентуалне радикалније догађаје - истиче Нешић.

        Према његовим речима, нема дилеме да су западне обавештајне службе увелико започеле активности на простору Србије и Републике Српске, али све активности имају за циљ да се потисне руски утицај.

        Вести-онлајн
 
Категорије: 

Слични садржаји

Коментари