У САД умро Фетулах Гулен којег Анкара сматра организатором покушаја државног удара 2016.

ТАДА ЈЕ У ТУСКОЈ БИЛО ПРЕКО 80.000 ХАПШЕЊА, А 150.000 ДРЖАВНИХ СЛУЖБЕНИКА ЈЕ ИЗГУБИЛО ПОСАО

* Умро је у 82. години у Пенсилванији. Присталице су га сматрале великим исламским проповедником и реформатором. Анкара је више пута од САД тражила његово изручење. Вашингтон, наравно, није ни поислио да се одрекне тако важне полуге свог утицаја

______________________________________________________

           ПРОПОВЕДНИК Фетулах Гулен, кога су турске власти оптужиле за организовање покушаја државног удара 2016. године, након којег је у земљи ухапшено више од 80 хиљада људи, а суспендовано 150 хиљада државних службеника, преминуо је у САД.

           Фетулах Гулен, познати исламски проповедник и оснивач организације ФЕТО, преминуо је у 82. години у Пенсилванији у Сједињеним Државама.

           Гулен је био надалеко познат као вођа покрета ФЕТО, којег турске власти оптужују да је организовао покушај пуча 2016. После неуспеле побуне у јулу 2016. године, у Турској је предузета репресија великих размера: ухапшено је преко 80 хиљада људи, а отпуштено је или привремено суспендовано око 150 хиљада државних службеника, укључујући војску.

           Гулен, који живи у Сједињеним Државама од касних 1990-их, оштро је негирао оптужбе о умешаности у пуч и рекао да га осуђује.

           Упркос томе је остао у центру пажње турских власти, које су више пута тражиле његово изручење од Сједињених Држава. Вашингтон, наравно, није ни поислио да се одрекне тако важне полуге свог утицаја.

            Гулен је међу својим следбеницима сматран духовним вођом и реформатором, док су га турске власти третирале као озбиљнз претњу националној безбедности.

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари