Вулин: Београд је 1944. ослобођен јер се није мирио са окупацијом, а Загреб се под усташама сматрао слободним

СРПСКО-РУСКА КОНФЕРЕНЦИЈА „КУЛТУРА СЕЋАЊА И НЕГОВАЊЕ ИСТОРИЈСКЕ ИСТИНЕ (1)

Константин Косачов, Пјотр Толстој, Константин Затулин,

Александар Боцан-Харченко, Александар Вулин и Немања Старовић

* Немања СТАРОВИЋ: Историја Другог светског рата је важан темељ изградње модерног идентитета код многих нација, посебно на тлу Југославије и бившем Совјетском Савезу. Смањивање броја српских жртава се ради да би се смањила кривица оних који су довели до геноцида над Србима, Јеврејима и Ромима

* Константин КОСАЧОВ: Наши народи се данас налазе под претњом нашим вредностима, кажем нашим иако огроман део човечанства дели те вредности. И на том пољу борбе морамо да будемо заједно

* Александар ВУЛИН: Ми Срби и Руси дозвољавамо себи да говоримо о нацистичкој Немачкој. Није тачно! Немачка није била нацистичка. Она је била – Немачка! Ни једна одлука о страдању Срба и Руса није донета у политичкој партији, него у регуларним институцијама владе државе Немачке! Хитлер није био нацистички диктатор него председник који је демократски изабран на легитимним изборима немачког народа. Ако ту Немачку зовемо нацистичком, пружамо им прилику да кажу да су злочине чинили тамо неки нацисти. А на руском фронту је било седам милиона немачких – војника! Па нису ваљда сви били - чланови партије?!

* Пјотр ТОЛСТОЈ: Србија можда неће ни дочекати да уђе у Европску унију, јер ЕУ личи на СССР пред распад. Нећемо изгубити и жртвовати слободу због митова које шири Запад. Уверен сам да ће, као и пре 80 година, наш заједнички непријатељ бити разбијен и да ће победа бити наша

___________________________________________________________

           „КУЛТУРА сећања и неговање историјске истине“- под овим насловом је у Руском Дому у Београду одржана научна конференција поводом 80 година од ослобођења Београда и Србије у Другом светском рату на којој је закључено да се Србија и Русија морају супротставити Западу као заједничком непријатељу који жели да ревизијом историје оправда претходна зла и спреми терен за нове злочине против Срба и Руса.

           На скупу је истакнуто да Србе и Русе чека заједничка борба, и то борба за заједничке вредности као што су мир, слобода и демократија, које су одбрањене у Другом светском рату као вредности које дели највећи део човечанства!

           Организатори су били Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Републике Србије, Амбасада Руске Федерације у Србији и Руски Дом.

           Конференцију су отворили министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Немања Старовић и заменик председника Савета Федерације Федералне скупштине РФ Константин Косачов.

           У уводном панелу су говорили потпредседник Владе Србије Александар Вулин, потпредседник Државне Думе Федералне Скупштине Руске Федерације Пјотр Толстој, први потпредседник Одбора Државне Думе РФ за ЗНГ, евроазијску интеграцију и односе са сународницима Константин Затулин, министар без портфеља у Влади Србије и копредседник руског Међувладиног комитета за трговинско-економску и научно-техничку сарадњу Ненад Поповић.

           На крају уводног дела, скупу се обратио и амбасадор РФ Александар Боцан-Харченко који је истакао да је председник РФ Владимир Путин упутио председнику Вучићу честитку „поводом братства по оружју, на ком основу је изграђено наше стратешко партнерство за многе будуће деценије“.

           Министар Старовић је оценио да историја Другог светског рата представља важан темељ изградње модерног идентитета код многих нација, посебно на тлу Југославије и бившем Совјетском Савезу.

           - Последњих деценија видимо покушаје да се историја прекроји тако да се умањи значај доприноса Совјетског Савеза. Циљеви тога су политички, на делу је покушај да се делегитимише пружање отпора окупатору, да се дехуманизују људи који су се борили против нациста и њихових помагача. Смањивање броја српских жртава се ради – нагласио је Старовић - да би се смањила кривица оних који су довели до геноцида над Србима, Јеврејима и Ромима. Тврди се и да су Америка и Велика Британија одиграле кључну улогу у победи, а улога Совјетског Савеза се умањује. Хероји се проглашавају за издајнике, а издајници за хероје. Тим фалсификатима се можемо одупрети само ако се свакодневно боримо за истину и то је задатак за све нас. Морамо се одлучно супротставити покушајима да се прошлост уништи и заборави“.

           Константин Косачов је на почетку обраћања указао да се „данас обраћамо историји и изводићемо паралеле са светом какав је постао данас, десетинама година од одлобођења Београда.“

           - Свет данас подсећа на научене лекције. Чувени руски историчар Василиј Кључевски је казао да историја није учитељица него надзорница која сурово кажњава за ненаучене лекције.

           Европа трећи пут за два века покушава да нам нанесе стратешки пораз. Ми хоћемо да нас сматра равном. Данас кад НАТО схвата да је у кризи и да се западни план неће реализовати  – то је показатељ да нису научили лекције.

           Београд је три пута бомбардован у последња два века, али Србија се увек препорађала после сваког сукоба, изграђивала се као феникс.

           Срби и Руси нису географски близу, али смо увек долазили да вам пружимо подршку - Руска Империја, СССР и савремена Русија. Разумем одакле је дошла стара српска пословица „На небу Бог, на земљи Русија“.

           Моћна руска армија и партизани ослобађали су Београд пре 80 година. А 1944. Београд је страдао у америчко-британском бомбардовању, кад је страдало много цивилног становништва, рекао је Косачев и истакао да су Руси „искрено захвални Србима за акте заједничког хероизма!“

           - Наши народи се данас налазе под претњом нашим вредностима, кажем нашим иако огроман део човечанства дели те вредности. И, на том пољу борбе морамо да будемо даље заједно – закључио је Косачов.

           Министар Вулин је почео своје обраћање оштрим упозорењем:

           - Ми Срби и Руси дозвољавамо себи да говоримо о нацистичкој Немачкој. Није тачно! Немачка није била нацистичка. Она је била – Немачка! Ни једна одлука о страдању Срба и Руса није донета у политичкој партији, него у регуларним институцијама владе државе Немачке! Хитлер није био нацистички диктатор него председник који је демократски изабран на легитимним изборима немачког народа. Ако ту Немачку зовемо нацистичком, пружамо им прилику да кажу да су злочине чинили тамо неки нацисти. А на руском фронту је било седам милиона немачких – војника! Па нису ваљда сви били - чланови партије?!

           Вулин је даље истакао да су прве жртве совјетских војника заправо биле 1944. пред градом Нишом, кад су САД авијацијом бомбардовале колону.

           „То се крије. А ми смо подигли споменик у знак сећања на ту трагедију. Порука је и тада била јасна!“, рекао је Вулин, и додатно објаснио да је ревизија историје, дакле, почела одмах, у току Другог светског рата.

           Вулин се осврнуо и на пример те ревизије у предстојећем обележавању ослобађања Аушвица: „Има ли веће увреде историјској истини него да њихови ослободиоци не буду ту, на овогодишњем обележавању ослобађања Аушвица?“.

           - Злочинци из Другог сватског рата се не стиде злодела својих деда него сад траже реванш за пораз у Другом свтском рату. Зато сад крећу у поновни обрачун са Словенима - Русима на првом месту, а онда и са народима који се сматрају њиховим савезницима. Ми смо Срби наивно веровали да смо некога ослободили. Београд је био ослобођен, јер се није мирио са окупацијом. Али, Загреб се све време сматрао слободним и сматрао је да припада њиховом систему вредности. Огромна већина Хрвата знала је за постојање свих српских стратишта, рекао је Вулин, додајући да се „споменици совјетским борцима управо и руше јер их подсећају на њихов пораз у Другом светском рату“.

           Са друге стране, упозорио је Вулин, Запад приказује Србе и Русе као народ злочинаца, да би рекли - против таквих је свако зло не само дозвољено него и потребно!

           - Ми Срби знамо како је кад вам деценијама подмећу злочине да би оправдали свако зло које нам је нането. Те припреме смо и према руском народу гледали деценијама. Бомбардовање Србије се није зауставило ни данас. Оно траје све докле од нас траже да признамо Косово или да уведемо санкције Русији, јер се тај захтев може испоставити само окупираној Србији 1944, а не слободној Србији 2024.

           Њима је потребно да и од Русије и од Србије направе земље које нису достојне самосталног одлучивања, него само наметнутих одлука, рекао је Вулин и закључио: ревизија историје је идеолошко оправдање зла које ће се нанети и наноси се руском и српском народу!

           У свом излагању Петар Толстој је казао:

           - На овој конференцији покушавамо да видимо будућност. Ми смо рођаци, ми смо своји. Два народа у Европи, две православне земље, које су се бориле против фашизма од првог дана окупације до победе. Само су у нашим земљама убијали 100 за једног. Данас наследници бандероваца и усташа манипулативно ревидирају историју. Данас се нови колонијализам одвија без војника,он се одвија на фронту - идеја. Европска машта говори о светој приватној својини и слободи речи, а последње три године видимо да све те вредности претворене у лаж, у ништа. Према Русији је уведно 25 000 санкција од оног тренутка кад смо рекли да НАТО не може да дође на наше границе. Русија данас води рат са земљама НАТО и ЕУ. Да они не помажу Украјини, рат би се одавно завршио. У том рату победићемо да би наши народи могли да живе у складу са нашим вредностима, казао је Толстој.

           Он се у том контексту осврнуо и на пут Србије у ЕУ и указао да се можда неће ни дочекати улазак Србије у ЕУ, јер ЕУ личи на СССР пред распад.

           - Нећемо изгубити и жртвовати слободу због митова које шири Запад и уверен сам да ће, као и пре 80 година, наш заједнички непријатељ бити разбијен и да ће победа бити наша, закључио је Толстој.

           Диана Милошевић

          https://srbratstvo.rs/jake-poruke-i-video-sa-konferencije-o-oslobodjenju...

           (следи други део)

 

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари