Каран: Русија није допустила урушавање Републике Српске, а ми не дамо своје надлежности

САД СЕ ВИДИ КОЛИКО ЈЕ ВАЖНО ШТО СМО САЧУВАЛИ СЕКТОР БЕЗБЕДНОСТИ - ИМАМО ВЕЛИКИ ПАД КРИМИНАЛИТЕТА

* Свако питање се користи за удар на Републику Српску. Покушај преноса надлежности никада није престао, само се модификује, али ми то брзо препознајемо, делујемо врло активно у том правцу и не дозвољавамо никакво мешање у надлежности Републике Српске

* Када је у питању уговор са Фронтексом, у почетку су покушавали да се преузму надлежности Републике Српске. Ми то нисмо дозволили, то нећемо никада дозволити, и оног часа када су прихватили наша правила, да пуна надлежност у том сегменту буде наша, почели су да коче јер није било по њиховом

* Имали смо изузетну посету Москви. Уверили смо се у неизмерно пријатељство Руске Федерације према Републици Српској и између два сродна народа. То је важно у моментима када и они и ми трпимо невиђене притиске који се односе на покушаје урушавања уставног система и пор

* У Москви смо, уз један велики дефиле, слушали химну Републике Српске, а морам да истакнем и један мали симпатичан детаљ. Они имају специјализовани пук у оквиру њиховог министарства који учи велики број језика да би могао комуницирати са туристима. Ја сам њих поздравио нашим поздравом - Помоз' Бог јунаци. Они су ми одговорили - 'Бог ти помогао'. Осећао сам се као да је било у Залужанима

_________________________________________________________

         МИНИСТАР унутрашњих послова Синиша Каран потврдио је да је Република Српска безбедна, те да у вези с тим полицијски службеници штите уставни поредак као најважнији оквир безбједности, животе и имовину грађана, указавши да се показало да је било веома важно сачувати аутономију у сектору безбедности, имајући у виду да никада нису престали напади на Републику Српску и покушаји умањења њених надлежности у тој области.

         Нагласио је да је у Републици Српској смањен број најтежих кривичних дела, и за пример навео:

         - Од прошле године много смо учинили на превенцији што је резултирало тиме да ове године у све и једном сегменту криминалитета имамо велики пад.

         Коментаришући управљање мигрантском кризом са безбедносног аспекта, он је подсетио да су институције реаговале на време, те да су пре појаве овог проблема донели решења која су се показала ефикасним, као што је одлука да се не граде кампови и не задржавају мигранти на територији Српске.

         - Био је снажан притисак да ти кампови буду и у Републици Српској. Тај притисак постоји и данас, можда је и већи, али наша је политика таква да не желимо да ти кампови буду код нас. Видели сте у Федерацији колико у свему томе има политике, да се праве кампови тамо где живе Срби, где су ионако већ уплашени и не осећају се безбедно - нагласио је министар унутрашњих послова Српске.

         - Када је у питању уговор са Фронтексом, у почетку су покушавали да се преузму надлежности Републике Српске. Ми то нисмо дозволили, то нећемо никада дозволити, и оног часа када су прихватили наша правила, да пуна надлежност у том сегменту буде наша, почели су да коче јер није било по њиховом - рекао је Каран.

         Да се свако питање користи за удар на Републику Српску, потврђује и наведени проблем, рекао је Каран и додао да се скривене намере Федерације огледају у смањењу надлежности Републике Српске и Министарства унутрашњих послова.

         - Покушај преноса надлежности никада није престао, само се модификује, али ми то брзо препознајемо, делујемо врло активно у том правцу и не дозвољавамо никакво мешање у надлежности Републике Српске - закључио је министар унутрашњих послова Српске Синиша Каран.

         Министар унутрашњих послова Српске оценио је изузетно значајном и квалитетном посету Руској Федерацији, наводећи да је реч о земљи која није допустила урушавање Републике Српске и уставног поретка, иако је и сама изложена огромним притисцима и покушајима дестабилизације.

         - Ова посета је била начин да видимо једно неизмерно пријатељство Руске Федерације, Републике Српске и два сродна народа. То је важно у моментима када и они и ми трпимо невиђене притиске који се односе на покушаје урушавања уставног система и поретка - рекао је Каран.

         Он је истакао да се то не односи само на емоционално, традиционално и историјско искуство два народа, већ је реч и о другим значајним аспектима сарадње и подршке.

         - Подсетићу да је Руска Федерација, пре свега кроз Савет безбедности, Генералну скупштину УН и на различите друге начине, кроз Савет за имплементацију мира, стално и изнова стајала иза Републике Српске и није дозвољавала њено урушавање, односно насилно урушавање њеног поретка - нагласио је Каран.

         Говорећи о посети Руској Федерацији и главном граду Москви, Каран је нагласио да је посета превазишла сва очекивања и да се показало да је Република Српска цењена и поштована.

         - У Москви смо, уз један велики дефиле, слушали химну Републике Српске, а морам да истакнем и један мали симпатичан детаљ. Они имају специјализовани пук у оквиру њиховог министарства који учи велики број језика да би могао комуницирати са туристима. Ја сам њих поздравио нашим поздравом - Помоз' Бог јунаци. Они су ми одговорили - 'Бог ти помогао'. Осјећао сам се као да је било у Залужанима - истакао је Каран.

         Он је оценио да је дошао тренутак да се унапреди Меморандум о разумевању два министарства, истакавши да се на примеру Москве може много тога научити јер подаци показују да је стопа криминалитета у константном паду.

         - Сматрам да можемо појачати сарадњу у области кинологије и када је реч о службеним коњима. Такође, можемо сарађивати и у редовној обуци, посебно специјалистичкој за борбу против екстремизма, као и на развоју система безбедног града - рекао је Каран.

         Министар Каран каже да је импресиван начин на који се у Русији приступа заштити становништва и чувању јавног реда и мира, истакавши да је приликом посете главној управи ресорног министарства за Москву упознат о чињеници да се о безбедности грађана брине 60 хиљада полицајаца.

         - Немам дилему и сматрам да је овог часа Москва најбезбеднији град у Европи. То није било лако учинити. То је један специфичан труд и метода рада - указао је Каран.

         Руси су концепт безбедног града довели до савршенства, каже Каран, нагласивши да безбедност никада не може бити апсолутна, али да се много улаже у техничку опрему и камере да би безбедност грађана била на тако високом ниову.

         - Они могу путем система препознавања лица да дођу до свих података и посредством тога открили су велики број тешких кривичних дела. Када је реч о безбедности саобраћаја, ако направите прекршај пријаве вас чекају већ када дођете кући - рекао је Каран у подкасту Срне.

         Према његовим речима, на улицама Москве сада се налазе најобученији полицијски службеници, а подршку им дају и специјализоване јединице са обученим службеним коњима и псима.

          - Имали смо прилику видети и специјализовани пук који се бави обезбеђењем јавних скупова. То је нешто слично као наша Специјална антитерористичка јединица. Руска Федерација и управа у Москви у последњих неколико година опремљена је јединственим возилима, оружјем, дроновима и системима који одбијају нападе дронова. Све је то њихова властита производња - навео је Каран.

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари