Руте: Не одустајемо од концентрисања ПВО и авиона пете генерације уз границе Русије

ПЕСКОВ: У ВРЕМЕ РАТА У УКРАЈИНИ – НУКЛЕАРНА ВЕЖБА НАТО САМО ПОДИЖЕ ТЕНЗИЈЕ

Марк Руте

* Марк РУТЕ: У понедељак су почеле годишње нуклеарне вежбе НАТО "Steadfast noon" у којима учествује 60 авиона. Ове редовне вежбе одржавају се далеко од руских граница, без употребе борбеног наоружања. Главни циљ нуклеарних снага Алијансе је одржање мира

_____________________________________________________________

          НАТО ће наставити да јача своје присуство на источном крилу у близини граница Русије, појачава ПВО системе, артиљерију, ловце пете генерације, изјавио је на крају седнице министара одбране блока генерални секретар Марк Руте.

          - Разговарали смо о јачању наше колективне одбране и обуздавању. Такође, недавно смо значајно појачали наше присуство на војном крилу и ојачали нашу ваздушну патролу. Савезници обезбеђују (додатне) ПВО и артиљеријске системе, модерне авионе углавном пете генерације Г-35 - истакао је Руте.

          Он је такође нагласио да се вјежбе нуклеарних снага НАТО одржавају далеко од руских граница и да су, наводно, усмерене на одржање мира.

          - У понедељак су почеле годишње нуклеарне вежбе НАТО "Steadfast noon" у којима учествује 60 авиона. Ове редовне вежбе одржавају се далеко од руских граница, без употребе борбеног наоружања. Главни циљ нуклеарних снага Алијансе је одржање мира - поручио је Руте.

          Према његовим речима, на основу резултата седнице у Бриселу 17-18. октобра, министри одбране НАТО покренули су иницијативу за стандардизацију у циљу боље компатибилности земаља Алијансе.

          Он је нагласио да то треба да појефтини и учини безбеднијом производњу опреме и наоружања.

          Нуклеарне вежбе земаља Алијансе "Steadfast noon" почеле су 14. октобра. Вежбе се одржавају у Великој Британији, Северном мору, Белгији и Холандији.

          Портпарол руског председника Дмитриј Песков оценио је да војне вежбе нуклеарних снага НАТО-а у тренутним условима правог рата у Украјини доводе до ескалације тензија.

           (Спутњик)

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари