Једите воће и поврће седам пута дневно и живећете знатно дуже од својих вршњака

ПРЕПОРУКА ЛЕКАРА И НАУЧНИКА УНИВЕРЗИТЕТСКОГ КОЛЕЏА У ЛОНДОНУ

  • Они који редовно и више пута у току дана конзумирају воће и поврће - два пута ређе умиру од рака и болести срца и готово два пута су мање изложени ризику од преране смрти

         ЉУДИ који поједу седам или више „порција” воћа и поврћа на дан, два пута ређе умиру од рака и болести срца и имају мање свих осталих здравствених проблема него људи који готово и их не користе у исхрани, упозорили су лекари у тексту који је објавио Journal of Epidemiology & Community Health.

         „Одлично знамо да су воће и поврће корисни за наше здравље, али ефекти редовног узимања воћа које смо открили једноставно превазилазе и машту. Суштина открића је: без обзира на узраст, што више једете воће - мање су шансе да ћете умрети. Ефекат поврћа је још већи, иако и воће има изванредан значај за људско здравље. Љубитељи поврћа могу да до миле воље једу шаргарепу, док други могу да тамане банане” - изјавио је Оинлола Ојебоде са Универзитетског колеџа у Лондону.

         Ојебоде и његове колеге дошли су до овог закључка док су изучавали навике у исхрани, дужину живота и различите болести код 65 хиљада становника Енглеске које сваке године испитују социјалне службе Уједињеног краљевства и то почев од 2001. до 2013. године.

         Када су научници упоређивали дужину живота људи који су практиковали различите дијете, дошли су до необичног открића. Чак и ако се „отклоне” сви побочни фактори, као што су животна доб, пол, тежина или лоше навике, показало се да су људи који су се хранили различитим врстама воћа, живели знатно дуже од осталих Британаца.

Оинлола Ојебоде

         Уколико је човек јео релативно мало воћа и поврћа, не више од једног комада дневно, тај ефекат се готово и није примећивао. Како је удео воћа у дијети растао, тако је расло и његово благотворно дејство. Код оних који су узимали три порције дневно шансе од превремене смрти су се смањиле за 13 одсто, а када су воће и поврће конзумирали до 7-8 пута дневно – ризик од преране смрти падао је готово два пута.

         „Не морате појести толику количину воћа или поврћа. Без обзира од величине порције, присуство воћа у нашој исхрани несумњиво побољшава наше опште здравствено стање” - наглашава Ојебоде. 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари