Научници створили „зомби ћелије“

УСПЕХ НАУЧНОГ ТИМА СА УНИВЕРЗИТЕТА У НОВОМ МЕКСИКУ

  • Успели да мртве ћелије сисара прекрију силиконом и да на тај начин добију готово савршене копије ћелија
  • На овај начин, сматрају научници, вредан биолошки материјал би могао да се се претвори у фосил који би своју примену могао да нађе у горивним ћелијама, при деконтаминацији и у сензорским технологијама
  • Наше „зомби ћелије“ су у ствари мост између хемије и биологије и не само да готово савршено личе на себе у прошлости, већ би у будућности могле да буду потпуно функционалне, рекао је члан научног тима Брајан Кер, помало уплашено

        БИОЛОЗИ су успели да у лабораторијским условима направе мртве „зомби ћелије“ ћелије које по својим карактеристикама вишеструко надмашују природне живе ћелије.

       Научни тим са Универзитета у Новом Мексику је смислио технику која омогућава да се мртве ћелије сисара прекрију силиконом и да на тај начин добију готово савршене копије ћелија, пише Huffington Post.

       Силиконске копије ћелија су отпорније на притисак и температуре од оригиналних и ефикасније обављају неке функције од оригиналних ћелија за време њиховог живота.

       Након фарбања ћелија силиконском киселином оне су постале балсамоване као органска једињења у нанометарским величинама, а силикон тада почиње да функционише као порозан оклоп, што значи да ћелије испод могу бити коришћене као катализатор за много веће температуре од нормалних.

       Загревање силикона на температури од 400 Целзијусових степени доводи до испаравања протеина у ћелијама, али оставља силикон као тродимензионалну реплику некадашњег живог бића.

       Разлика између уобичајене технике реплицирања нечијег лица је у томе што загријани силикон приказује унутрашње замршене минерализоване структуре реда величине који се може мерити нанометарском скалом, објаснили су научници.

       На овај начин, сматрају научници, вредан бииолошки материјал био могао да се се претвори у фосил који би своју примену могао да нађе у горивним ћелијама, при деконтаминацији и у сензорским технологијама. Самим тим: да може бити коришћен у комерцијалне сврхе.

       „Наше „зомби ћелије“ су у ствари мост између хемије и биологије и не само да готово савршено личе на себе у прошлости, већ би у будућности могле да буду потпуно функционалне, рекао је истраживач Брајан Кер“, помало уплашено.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари