Владика Јефрем: Срби су данас на духовној смотри пред Богом, Светим Савом, прецима и потомцима

„ПРЕД НАМА СУ ЗАДАЦИ КОЈЕ ТРЕБА РЕШАВАТИ СА СВЕТОСАВСКОМ МУДРОШЋУ“

* Владика бањалучки на Светосавској академији у Банском двору: „Свети Сава ступа на историјску сцену у судбоносном моменту живота Цркве и народа, да тога није било наша историја би била другачија, зависила би од воље и интереса туђинаца

* Беседу о Светом Сави говорио протонамесник Зоран ПАЈКАНОВИЋ који је истакао да је Свети Сава био много више од визионара: „Сви моменти из житија Светог Саве су важни, али је најважније добијање аутокефалности Српске православне цркве. Светосавско начело учи Србе да црквама и манастирима означе своју отаџбину, да потомцима оставе завештање

_____________________________________________________________________________

           ЊЕГОВО преосвештенство епископ бањалучки Јефрем рекао је на Светосавској академији у Бањалуци да се ова генерација православних Срба налази на духовној смотри пред Богом, Светим Савом, прецима и потомцима.

           "Наше време је бременито искушењима и пред нама су одговорни задаци које је потребно решавати светосавском мудрошћу", рекао је владика Јефрем у обраћању на Светосавској академији у Банском двору у Бањалуци.

           Он је истакао да се овогодишњом академијом улази у време обeлежавања осам вијекова самосталности Српске цркве, народа и државе коју је издејствовао Свети Сава 1219. године.

           Владика Јефрем је напоменуо да код Срба све почиње са Светим Савом, и Црква и држава и народна самосвијест, те да се овај светитељ увек слави свечано и радосно, пред људима поносно, а пред Богом смирено.

           Он је подсетио како је вазална кнежевина постала самостална држава, са првовенчаним крунисаним владаром, а понуђена туђинска круна замењена је домаћом, осмишљеном Светим Савом.

           Владика је указао да су туђинци који су до тада управљали Црквом враћени у своје земље.

           "Свети Сава ступа на историјску сцену у судбоносном моменту живота Цркве и народа, да тога није било наша историја би била другачија, зависила би од воље и интереса туђинаца", нагласио је владика бањалучки.

           Према његовим речима, Свети Сава, колико је био дубокомисаон, духовно узвишен, свестран, био је прагматичан и реалан, способан да тежећи ка небу, хода по земљи и изводи најдалековидије закључке за време које долази.

           "Он нас је увео у златно доба Немањићке епохе, у коме су српски народ, Црква и држава достигли свој историјски и државни врхунац. Та духовна и политичка зрелост омогућила нам је да и после пет вијекова робовања успемо опстати као народ", рекао је владика Јефрем.

           Он је окупљенима честитао духовни и национални празник, који је свечано прослављен у свим храмовима СПЦ.

           Беседу о Светом Сави говорио је протонамесник Зоран Пајкановић, који је истакао да је Свети Сава био много више од визионара.

           "Сви моменти из житија Светог Саве су важни, али је најважније добијање аутокефалности Српске православне цркве", рекао је Пајкановић.

           Он је нагласио да светосавско начело учи Србе да црквама и манастирима означе своју отаџбину, да потомцима оставе завештање.

           Светосавској академији присуствовали су председник Републике Српске Жељка Цвијановић, министар просвете и културе Српске Наталија Тривић, градоначелник Бањалуке Игор Радојичић, директор Секретаријата за вере Драган Давидовић, свештенство СПЦ и друге званице.

           Светосавску академију, која је одржана у Банском двору, организовали су Српска православна црквена општина Бањалука, град Бањалука и Српско пјевачко друштво "Јединство".

            (Срна)

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари