“Останимо да сачувамо оно за шта су наши преци дали животе”

Владика Теодосије у Грачаници, рафал у Мушутишту

  • Живећи на Косову и Метохији, служећи Богу и цркви његовој, позвани смо да останемо верни, онако како су то наши преци чинили да служимо овој светој обитељи, али и да останемо на овим просторима, да бисмо сачували оно што су наши преци чували и животе своје дали


        ГРАЧАНИЦА, (ФоНет) - Литургијом, коју је служио владика Теодосије, и резањем славског колача у манастиру Грачаница свечано је обележена Велика Госпојина, храмовна слава манастира.

        У беседи владика је поручио да се морамо поучити примерима светих који су били верни Господу до смрти и који су многе патње претрпели како би остали верни Господу.

        "И ми данас живећи овде на Косову и Метохији, служећи Богу и цркви његовој, позвани смо да останемо верни, онако како су то наши преци чинили да служимо овој светој обитељи, али исто тако и да останемо на овим просторима, да би и ми у наше време сачували оно што су наши преци сачували и животе своје дали."

        Владика рашко-призренски је истакао да ћемо уколико не презремо труд предака наших показати верност, не само њима већ и Богу и светињама.

        "Важно је да не презремо њихов труд и да наставимо њихов подвиг како би и нас Господ овенчао венцем живота, јер само ћемо тако потврдити верност њему, а исто тако и верност нашим светињама којих је овде много", рекао је владика.

        После литургије и литије, пререзан је и славски колач. Овогодишњи домаћин славе Горан Јоргић из Грачанице КИМ радију је рекао да је Велика Госпојина важна за цео православни свет, али посебно за Србе који су остали да живе на Косову и Метохији.

        У полицијској станици у Грачаници КИМ радију је претходно потврðено да главни пут који пролази кроз Грачаницу осим уколико, због гужве, то не буде неопходно, неће бити затваран.

        Према речима командира станице на раскрсницима ће бити распореðени полицајци који ће контролисати саобраћај.

Рафал на слави у Мушутишту

        СУВА РЕКА, (ФоНет) - Док су прогнани Срби из села Мушутишта, поводом празника Успења пресвете Богородице, били на рушевинама овог храма из непосредне близине зачуо се рафал из аутоматске пушке, сазнаје КИМ радио.

        Ову информацију КИМ радију је потврдио један од расељених Срба који су данас посетили Мушутиште, Милорад Арсић.

        Према његовим речима, пре почетка литургије у непосредној близини црквеног дворишта зачула се рафална паљба.

        "Пре него што је служба почела, док смо палили свеће из правца гробља које се налази у непосредној близини и које смо такоðе планирали да обиðемо зачуо се рафални пуцањ. Полиција је била са нама, јер смо ми тамо отишли са пратњом, али они на те пуцње никако нису одреаговали”, рекао је Арсић.

        Долазак расељених у Мушутиште обезбедило је Министарство за Косово и Метохију.

        Портпарол КПС за призренски регион за КИМ радио је рекао да нема информације ни о каквој пуцњави у Мушутишту.

        Сви Срби из села Мушутиште у општини Сува Река протерани су у јулу 1999. године.

        Црква Успења пресвете Богородице у овом селу подигнута је 1315. године и минирана је одмах по доласку снага КФОР, преноси КиМ радио.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари