СПЦ је копча Истока и Запада

ПАТРИЈАРХ СРПСКИ ИРИНЕЈ ЗА ПОРТАЛ ФАКТИ

Дај Боже да Хиландар нађе своје име у Сланцима и да име Хиландарско одржимо и овде и у целој Србији

     СЛАВИ Манастира Сланци – Преносу моштију Светог првомученика архиђакона Стефана – присуствовао је, поред великог броја верника и гостију, и Патријарх српски Иринеј. Поглавар СПЦ је одговорио на два питања портала Факти.

     Да ли ће Српска православна црква наставити да игра улогу помиритеља, односно копче између Истока и Запада?

     - Па, да. То је мисија цркве. То је мисија свих православних цркава. Оне доносе мир. Пре свега, оне уносе мир у срца људи и народа. То раде са жељом да се зацари мир Божији- и на небу и на земљи.

     Ове године се навршава 40 година од обнове „малог Хиландара“, чувеног манастира Сланци код Београда. Шта је Ваша порука Србији са овог светог места?

     Овде сам по други пут. Од прве посете је прошло много година. Много сам изненађен свиме што је овде урађено. То сада заиста, у бити, постаје врло велико. Постаје нешто попут Хиландара. Овај манастир је, уствари метох хиландарски. И дај Боже да Хиландар нађе своје име овде и да име Хиландарско одржимо овде и у целој Србији.

     Патријарх није желео да говори о контроверзама у јавности поводом евентуалног доласка папе Бенедикта Шеснаестог наредне године у Ниш, на прославу великог јубилеја хришћанства.

     Д. Милошевић       фото: Р. Ристић

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари