Шиптарски католици служили мису на темељима православне саборне цркве Новог Брда

У ГЛАВНИМ УЛОГАМА БИЛИ КОСОВСКИ БИСКУП ДОД ЂЕРДИ И БАРСКИ НАДБИСКУП ЗЕФ ГАШИ

         * После католичке мисе, на том месту је православни свештеник светио водицу

_________________________________________________________________________

         НА САЈТУ Епархије рашко-призренске објављено је да су римокатолички бискуп косовски Дод Ђерди и барски надбискуп Зеф Гаши са својим свештенством и групом верника служили мису на остацима православног саборног храма Светог Николе у подножју новобрдске тврдаве.

         Миси је присуствовао и Исмет Хајрулаху, директор приштинског завода за заштиту споменика културе, а вест је пренело гласило римокатоличке бискупије из Приштине.

         Епархија рашко-призренска навела је у саопштењу да је дубоко разочарана овим очигледним "чином злоупотребе духовне и културне баштине СПЦ" и то на локалитету који су основали и градили средњовековни српски владари, што је, како се наводи, забележено у бројној стручној и историјској литератури, како домаћој тако и страној.

         Како се оцењује у саопштењу, "служењем мисе на темељима православног храма римокатоличка Бискупија косовска озбиљно нарушава до сада прилично коректне међуверске односе на Косову и Метохији и политизује баштину СПЦ која је Ахтисаријевим планом управо на предлог наше Цркве укључена у специјалну заштићену зону уз сагласност представника косовских Албанаца".

         Епархија наводи и да ће од надлежних међународних и локалних институција тражити заштиту локације храма Светог Николе од даљих злоупотреба, међу којима је и недавно подизање стубова које је урађено без стручне експертизе и без сагласности СПЦ.

         Епархија подсећа и да је већ раније изразила озбиљну забринутост и протестовала код надлежних органа због неовлаштених радова приштинског министарства културе на овом средњовековном православном локалитету који се налази у оквиру специјалне заштићене зоне Ново Брдо и где су сви радови забрањени без сагласности СПЦ.

         После католичке мисе, на том месту је православни свештеник светио водицу.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари