Перовић: Бог зна, а и сви знају, да нас је спријечила полиција, а не мјештани Цуца

ЖЕЛИМ СВИМА БОЖИЈИ БЛАГОСЛОВ И ДА СЕ У ДОБРУ СРЕТАМО – ПРЕД НАШИМ СВЕТИЊАМА“

* Полиција, која је блокирала све прилазе Цуцама мене је зауставили у Бајицама, а оца Немању Кривокапића код Мирца у Његушима

________________________________________________________________________

        НИКОМЕ не требају приче да су ”Цуце забранили попу долазак”,  јер – нити је то могуће, нити је, самим тим, истина.

        И Цуце из разних црногорских градова који су се спремали за Ивањдански сабор, као и тамошњи мјештани – сви су, на вријеме, знали да је скуп отказан, због здравствених мјера.

        Није било потребе да ме неко чека тамо током ноћи, јер сам јасно и гласно најавио да ћу, са оцем Немањом Кривокапићем, доћи ујутро, уочи службе – која је за ову прилику планирана без присуства грађана.

        Бог зна, и сви други знају, да нас је у тој намјери спријечила полиција, а не мјештани Цуца.

        Полиција која је тога јутра блокирала све прилазе Цуцама! Мене су зауставили у Бајицама, а оца Немању код Мирца у Његушима.

        Поменути Ивањдански сабор одржава се цијелу протеклу деценију, литургијским сабрањем у овој древној цуцкој цркви, подигнутој с краја 14. вијека. Обновљена је и освештена 1934. г. од стране ондашњег митрополита Црногорско-приморског г. Гаврила Дожића.

        Послије Другог свјетског рата бјеше страшно запустјела, и најбоље домаћи знају у каквом је стању била.

        Личном иницијативом и вишегодишњим трудом блаженопочившег оца Момчила Кривокапића (чији преци почивају пред овом богомољом) она је обновљена 2009. г, тако да се у њу мили човјеку доћи. Од тада се Цуце ту сабирају – јер се ради о цркви кнеза Бајка, који је родоначелник већине цуцких братстава.

        То што су цуцки традиционални дочек и гостољубље, према својим братственицима и племеницима, замијениле јаке полицијске патроле, то су наши домаћи јади – и то нема друго име.

        Овим завршавам сваку јавну причу на ову тему.

        Желим свима Божији благослов и духовни мир, и да се у добру сретамо, пред нашим светињама.

        (Митрополија црногорско-приморска)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари