Јоаникије: Црногорска власт је закон о слободи вероисповести припремила у сарадњи са Тачијем

ВЛАДИКА БЕСЕДИО У СРПСКОЈ КУЋИ У ПОДГОРИЦИ ПОВОДОМ 800 ГОДИНА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

* „Уколико предлог закон буде усвојен у Црној Гори,  нема сметње да се тако нешто не уради и у лажној албанској држави на Космету. Овога пута нападнуто је православље и морамо се томе супротставити. Онај ко то уради данас потврдиће да је хришћанин и да брани своју веру“

____________________________________________________________

         ЗАКОН о слободи вероисповести који је припремила црногорска власт прављен је у сарадњи са председником самопроглашеног Косова Хашијем Тачијем и требало би да буде увод у отимање манастира и храмова на Косову и Метохији, изјавио је његово преосвештенство епископ будимљанско-никшићки Јоаникије.

         Владика Јоаникије – у наступу у Српској кући у Подгорици – рекао и да је и Тачи припремио исти пропис по којем манастири као културна добра треба да буду преписани држави, а у том смислу је написан и црногорски.

         „Уколико предлог закон буде усвојен у Црној Гори нема сметње да се тако нешто не уради и у лажној албанској држави на Космету. Овога пута нападнуто је православље и морамо се томе супротставити. Онај ко то уради данас потврдиће да је хришћанин и да брани своју веру", рекао је владика Јоаникије на предавању о 800 година Српске православне цркве.

         Владика је оценио да је предложени закон неуставан јер не поштује одвојеност цркве од државе.

         Према речима владике Јоаникија, иако је уставом загарантована равноправност вере, власт је одлучила једино да одузима храмове и манастире Митрополији црногорско-приморској, док је са осталим верским заједницама потписала споразуме који гарантују њихову имовину.

         "Једино са Митрополијом црногорско-приморском тај уговор није потписан, него се њој прети одузимањем имовине. То је обична пљачка и нема никакве везе са Уставом, али ни са европским вредностима, како власт то каже, јер тога нигде у свету нема. Једна партија је одлучила да прави своју цркву и веру, што је незамисливо и нигде забележено у свету", нагласио је епископ Јоаникије.

         Црногорска Влада је у јуну усвојила Предлог закона о слободи вероисповести којим је предвиђено да државна имовина постану сви верски објекти који су били имовина државе Црне Горе прије губитка њене независности и припајања Краљевини Срба, Хрвата и Словенаца 1918. године, а нису на одговарајући правни начин прешли у својину неке верске заједнице.

         (Срна)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари