Јоаникије: Бранићемо своје светиње као и наши преци, ако буде требало - и својим животима

„ТРАЖИЋЕМО ЗАШТИТУ И ОД ДОМАЋИХ И ОД МЕЂУНАРОДНИХ ИНСТИТУЦИЈА

* „Ваљало би се, нарочито у овом тренутку, присетити колико је митрополит  Амфилохије „попио“ псовки и увреда у Црној Гори као архијереј и носилац светосавске и косовске идеје док је васкрсавао веру, градио и обнављао на стотине светиња. Ваљало би се присетити и његових заслуга за српски народ од Косова до Јужне Америке и за целу Српску православну цркву

________________________________________________________________

        СПРЕМНИ смо да са вјерним народом бранимо светиње, као и наши преци, од отимања и скрнављења, ако буде требало и својим животима, поручио је владика Јоаникије.

        „Ми ћемо наставити са мирним, грађанским и хришћанским отпором, јавно и свенародно сведочећи своје противљење злу које власт чини газећи слободу вере и основна верска права. Истовремено ћемо покренути све правне механизме који нам стоје на располагању да код домаћих и страних институција тражимо заштиту имовинских и осталих давно стечених права свих епархија Српске православне цркве у Црној Гори. Коначно, спремни смо да са верним народом бранимо светиње, као и наши преци, од отимања и скрнављења, ако буде требало и својим животима“.

        Овако епископ будмиљанско-никшићки Јоаникије, у интервјуу за „Новости“, одговара на питања како ће формално изгледати борба за храмове СПЦ у Црној Гори и стрепи ли да ће све бити завршено за столом, без физичког заузимања светиња.       

        * Како тумачите то што део јавности и политичких субјеката у Београду сумњичи митрополита Амфилохија да, у ствари, иза кулиса прави рачун са Ђукановићем?

        — Приче да митрополит Амфилохије иза кулиса прави рачун са Ђукановићем мени личе на много пута опробане удбашке подметачине, овог пута срачунате да код нашег верног народа ослабе енергију која је покренута за одбрану светиња и слободу вере. Грех је сумњичити човека који је целог себе принео на жртву Богу, својој цркви и своме роду.

        * Поставља се питање зашто, на пример, није бацио анатему на Мила Ђукановића, а одржао је опело Влади у Србији због КиМ?

        — Ваљало би се, нарочито у овом тренутку, присетити тога колико је митрополит „попио“ псовки и увреда у Црној Гори као архијереј и носилац светосавске и косовске идеје док је овамо васкрсавао веру, градио и обнављао на стотине светиња. Ваљало би се присетити његових заслуга за српски народ од Косова до Јужне Америке и за целу Српску православну цркву, а не да све то занемаримо и да га оцењујемо само по његовим повременим, мање или више, оштрим изјавама. Ако нам је Црква на срцу, онда морамо уважити и њене часне и верне служитеље као што је наш митрополит. У овом тешком моменту најмање су нам потребни интриге и цинични приговори.

        звор: Новости)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари