Амфилохије: Надам се да ће власт схватити да не може да политици подређује биће и душу Црне Горе

АКО НЕ СХВАТЕ ПОРУКУ – САМИ СЕБИ ПОТКОПАВАЈУ ТЕМЕЉЕ И ОДРИЧУ СЕ ЗАКОНА СВ. ПЕТРА ЦЕТИЊСКОГ“

* На тврдње власти да је краљ Александар Карађорђевић укинуо Митрополију, Амфилохије каже да је он само потврдио одлуку Цркве, некадашње Пећке патријаршије на сабору који је предводио митрополит црногорски. „Све свештенство и монаштво је тада пришло и објединило се. То јединство траје до данас. Надам се да ће то власт схватити, да је то што раде против бића Црне Горе и њене душе и против европских закона“

__________________________________________________________________________

         АРХИЕПИСКОП цетињски Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије рекао је за РТС да би усвајање закона којим би имовина цркве постала државна био наставак злочина извршеног рушењем цркве на Ловћену после Другог светског рата.

         Истиче да се нада да ће власти схватити да политици не могу да подређују биће Црне Горе.

         Говoрећи о поруци коју је послао на Тројичинданском сабору испред Храма Христовог Васкрсења у Подгорици, где је позвао црногорске власти да доносе законе какве је писао Свети Петар Цетињски и „да не стварају раздоре и мржњу“, Митрополит Амфилохије је рекаo да се нада се да ће црногорске власти то разумети.

         „То није само моја порука и Епископског савета, већ и порука читавог народа, свештенства и монаштва“, нагласио је Митрополит Амфилохије.

         „Уколико не прихвате поруку, сами себи поткопавају темеље, одричу се од закона Светог Петра Цетињског, одричу се оснивача црногорског законодавства и темеља на којима је Црна Гора заснована – Светог Петра Цетињског и Светог Василија Острошког, Петра Другог Ловћенског Тајновидца, па све до краља Николе Петровића“, поручио је Митрополит Амфилохије у интервјуу за РТС.

         Према његовим речима акo власти у Подгорици заиста хоће истинску будућност Црне Горе, не могу је градити на другим, осим на темељима на којима је саграђена и грађена кроз векове, нарочито до 1918. и после те године, све до данашњег дана.

         На критике да је Сабор био политичког карактера, Владика Амфилохије каже да је сваком на скупу било јасно да ту нема никакве везе са политиком.

         „То је Црква Божја и народ који је изнад свега веран Светом Петру Цетињском и Светом Василију Острошком“, навео је Митрополит Амфилохије

         Према његовим речима, власти не могу да подређују својој политици „биће Црне Горе и њену свеукупну историју“, поготово њену духовност.

         Како је нагласио, нада се да ова Црна Гора не жели да раздваја биће, већ да се враћа и да обнавља предање које је угрожено нарочито после Другог светског рата, рушењем цркве на Ловћену.

         „Ово што се сад покушава био би наставак злочина извршеног рушењем цркве на Ловћену. То је црквена имовина која је уписана у катастар – Језерски врх и црква Светог Петра Цетињског“, указује Амфилохије.

         Тврди да Митрополија има документ из 1919. године у коме стоји шта тачно пропада држави Црној Гори, што ће, како најављује, представити и међународној јавности.

         „Од свих цркава само једна капела у болници „Данило Први“ уписана је као државна имовина, све остало је припадало Цркви. И 1868. и 1878. године и за време краља Николе наводи се шта је државно, шта је владарске куће, а шта је црквено“, указује Владика Амфилохије.

         Поручио је да Митрополија црногорско-приморска тражи да се црквена имовина која је одузета после Другог светског рата врати, што је и урађено 2000. године, али, како је истакао, та одлука је после укинута.

         На тврдње власти да је краљ Александар Карађорђевић укинуо Митрополију, Митрополит Амфилохије каже да је он само потврдио одлуку Цркве, некадашње Пећке патријаршије на сабору који је предводио митрополит црногорски.

         „Све свештенство и монаштво је тада пришло и објединило се. То јединство траје до данас. Надам се да ће то власт схватити, да је то што раде против бића Црне Горе и њене душе и против европских закона“, закључио је Митрополит Амфилохије.

         http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/3/region/3558495/amfilohije-potkopavaju-temelje-crne-gore-odricu-zakona-svetog-petra-cetinjskog.html

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари