Амфилохије: Још се надамо да ће власт до Петровдана повући свој безакони закон

ПЕРОВИЋ: ГОВОРЕ ДА ЊЕГОШ НИЈЕ БИО НА КОСОВУ, НИЈЕ, АЛИ НИЈЕ БИО НИ У ПОДГОРИЦИ“

         МИТРОПОЛИТ црногорско-приморски Амфилохије рекао је да се нада укидању  безаконог и неуставног Закона о слободи вероисповести, подсетивши да је Петровдан, 12. јул, рок који је Влади Црне Горе дао Епископски савјет Српске православне цркве у ЦГ.

         "Још се надамо, има неђеља дана до Петровдана... Послије Петровдана ми немамо више шта да очекујемо", рекао је Амфилохије на интернет-литији.

         Нагласио је да је Црква увек отворена за дијалог, али да је актуелна власт увела само монолог.

         Митрополит је објаснио да је одлука о новој интернет-литији донета искључиво због здравствених:

         "Улога и мисија Цркве је да лијечи људе од свих вируса, па и овога који се појавио код нас и шире у свијету. А Црква је ту да непрекидно лијечи од вируса који угрожавају људско биће, а најприје од најопакијег вируса, вируса греха».

         Он је поручио да се од литија не одустаје и да се "иде до Христове побједе".

         Подсетио је да је досад само једном проклињао: када је рекао да ће оне који покушају да сруше цркву на Румији стићи и крст Светог Владимира, а и њихове потомке. Открио је да је потом један подгорички министар – управо због проклетства – одбио да руши ту цркву.

         Додао је да ће – ако насртаји на светиње престану – почети да проклиње и по три и по 3000 пута.

         У интернет-литији је учествовао и ректор Цетињеске богословије Гојко Перовић који је подсетио како су се Његош и краљ Никола односили према Милошу Обилићу. Рекавши и ово:

         «Не ради се о томе да ми некога убиједимо да буде Србина или да поштује Милоша Обилића, већ само да објаснимо да ми Црногорци – који поштујемо Милоша и јесмо Срби – нисмо издајници Црне Горе. А говоре да Његош никада није био на Косову. Није, али није био ни у Подгорици, није ишао ни до Жабљака, али је био Тајновидац који је све видио».

  

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари