Амфилохије: Да ћу бити црногорски патријарх – то је апсолутна лаж која се шири и из Србије

„БОЈИМ СЕ ПРИЧЕ О РАЗГРАНИЧЕЊУ ЈЕР САМ ЈА ЗА ЦЕЛОВИТО КОСОВО КОЈЕ ПРИПАДА СРБИЈИ“

* „Нови патријарх (смех)? То је апсолутна лаж. То једино ако бих изгубио памет, и савест, и свест. То су лажи које се шире из кругова Црне Горе, а бојим се и из Србије се такве лажи преносе”.

* „И радујем се Богу што имам патријарха Иринеја, нашег Чачанина, то је мој патријарх једини кога ја признајем и до сада и док сам ја жив, и док је он жив... Срећан сам што ме та чаша мимоишла, што је Иринеј изабран за патријарха, и што сам овде остао”

* „Острог је био седиште Захумско-херцеговачке митрополије за време Светог Василија, шта ћемо са тим, ако се узме принцип државе или нације, ако је неко Србин, онда је Свети Василије Острошки из Херцеговине

_____________________________________________________________________

        МИТРОПОЛИТ црногорско-приморски Амфилохије изјавио је данас да је председник Црне Горе Мило Ђукановић човек политике и да „не зна шта је црква, не може ни знати кад није крштен”.

        „Он је човек политичар, и он је човек партијски, њему је црква исто што и партија. И онда подређује цркву политици, и онда и мене нападају, као ја сам сад експонент неке великоруске или великосрпске идеје, то је потпуна бесмислица”, рекао је Амфилохије у интервјуу за РТС.

        Наглашава да је, пре свега, хришћанин, епископ православне цркве, хришћанске.

        „А црква којој припадамо, она се назива српском, руском или грчком, с обзиром на њено географско присуство, или с обзиром на број верника, али она је по својој суштини васељенска, нема национални карактер”, казао је Амфилохије.

        На напомену да је Ђукановић ове године најавио да ће радити на обнови аутокефалне црногорске цркве, Амфилохије каже да се суштински не види да се догодила било каква промена у међувремену.

        „Та идеја да држава ствара цркву, и то секуларна држава, то је заиста јединствени феномен”, оценио је митрополит црногорско-приморски.

        На питање да ли у било каквој подели улога постоји било каква могућност да буде црногорски патријарх некакве нове цркве, Амфилохије је одговори:

        „Нови патријарх (смех)? То је апсолутна лаж. То једино ако бих изгубио памет, и савест, и свест. То су лажи које се шире из кругова Црне Горе, а бојим се и из Србије се такве лажи преносе”.

        „И радујем се Богу што имам патријарха Иринеја, нашег Чачанина, то је мој патријарх једини кога ја признајем и до сада и док сам ја жив, и док је он жив”, казао је Амфилохије.

        „Срећан сам што ме та чаша мимоишла, што је Иринеј изабран за патријарха, и што сам овде остао”, рекао је митрополит Амфилохије, који је био у најужем кругу кад је биран нови поглавар Српске православне цркве.

        На подсећање да је актуелан и Закон о слободи вероисповести, о којем би Скупштина требало да расправља, и питање постоји ли могућност да Морача, Ђурђеви ступови, Петрова црква постану власништво државе Црне Горе, митрополит каже да „они, рецимо, могу да траже цркве, по том њиховом принципу, које су грађене за време краља Николе”.

        „Али шта ће са манастирима Морача, Савина, Острогом, Острог је био седиште Захумско-херцеговачке митрополије за време Светог Василија, шта ћемо са тим, ако се узме принцип државе или нације, ако је неко Србин, онда је Свети Василије Острошки из Херцеговине. Огромна већина народа се одупире том предлогу закона, 100.000 људи је потписало тражећи да се тај закон не примењује”, рекао је Амфилохије.

        На питање о односу према председнику Србије Александру Вучићу, митрополит Амфилохије је навео да је рекао да се „боји те његове приче о некаквом разграничењу”, јер је он за „целовито Косово” које припада Србији.

        „Ја се бавим бригом о народу, а не политиком, не припадам ни једној партији “, рекао је Амфилохије.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари