Амфилохије: Црква и народ су против безакоња, а не против Црне Горе, власт туче народ јер чува моћ и паре

МИТРОПОЛИТ ЦРНОГОРСКО-ПРИМОРСКИ СЛУЖИО У ГРБАЉСКОМ МАНАСТИРУ ПОДЛАСТВА

* “Грбаљ је колијевка Великомученика цара Лазара и да Бог награди савремене Грбљане, као и њихове претке, што су се удостојили да подигну храм Великомученику Косовском Лазару и да овдје буде сахрањено њих око 90 страдалника невино побијених у вријеме оне богомржње и братомржње 1944-1945. године

* Владика благословио Вука Вуковића, часног полицајаца који је недавно напустио полицију јер је чувар Цркве и чувар народа, оцијенивши да он наставља да се бори за Устав и образ Црне Горе и светиње: “Оно од чега се отказао је да се он не бори против своје браће и за интересе моћника овога свијета и оних који су њихове слугерање, који наводно штите Црну Гору од Цркве Божије и оних који су у њу уградили своје биће, борећи се кроз вјекове за крст часни и слободу златну”

* “Они су уствари чувари своје власти и својих пара, а они знају како су их зарадили. То они чувају, јер када би чували истински Устав и Црну Гору - не би тукли народ. Они тиме настављају злочине Другога свјетскога рата... У Бога се надам да ће овај Косовски завјет утицати и на њих, да се и они врате себи, својој памети и гробовима својих предака, части и образу својих ђедова, прађедова...

__________________________________________________________________________

        ЦРКВА и овај народ су против безакоња а не против Црне Горе. Ова власт тражи да полицајци који су прихватили да служе Уставу и законима, служе безакоњу и онима који су се наметнули као тобожњи чувари тога закона, а уствари су чувари своје власти и пара. То они чувају, јер када би чували истински Устав и Црну Гору не би тукли народ, настављајући тиме злочине Другога свјетскога рата и злочине против ових који су овдје на правди Бога побијени од братске руке”, оцијенио је данас на Видовдан Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије.

        Ово је казао у манастиру Подластва у Грбљу гдје је са свештенством служио Свету архијерејску литургију и парастос страдалима за крст часни и отечаство.

        И Свети великомученик Косовски Лазар је био постављен пред избором коме ће се привољети царству: ако се приволи земаљском онда ће побједити привремено, ако се опредијели Небеском царству онда ће пострадати; и како је записано Цар воледе Царству небескоме – опредијелио се за Царство Божије и жртвовао себе заједно са својим витезовима косовским страдалницима на Газиместану за вјеру и отечаство, крст часни и слободу златну.

        “Цара Лазара је Бог изабрао да настави дјело светородне лозе Немањића и он је истински наставио то дјело, као и они који су се опредијелили за Нови завјет, Христа распетога, али и васкрслога кроз вјекове”, бесједио је владика.

        Појаснио је да су: Јадовно, Јасеновац, Пребиловац, КиМ и многа друга мјеста свједочанства оних који су се жртвовали за праву вјеру и име Божије до наших времена.

        Присјетивши се 1999. године и мученика тада пострадалих, које је и сам сахрањивао тих страдалних дана, међу којима је мученица дјевојка Марица Мирић сахрањена у Пећкој патријаршији, над којом је извршено насиље од четворице терориста пред њеном мајком, а онда су је заклали као јагње.

        У своје четири књиге Митрополит је записао имена хиљада оних који су побијени од дјеце до стараца 1998-1999. године. Међу њима је и монах Харитон чије су одсечене мошти послије одређеног времена пронађене, али његова глава још увек није, као и јеромонах Стефан и многи други до наших времена који су страдали за Христа следујући Св. Лазара Косовског.

        “Жртвовали су се за правду Божију, за истину, и показали и нама пут којим треба да ходимо. Зато је и овај храм Великомученику Косовском Лазару подигнут не случајно баш овдје у Грбљу. Подигнут је по древном предању, које је и посвједочено, цару Лазару, јер он је Грбљанин, Хребељановић, и то показује његова крсна слава Св. пророк Амос и мученик Вит, дан када је била и она вечера цара Лазара прије Косовске битке.”

        Поменуо је да је у Грбљу био храм посвећен Св. пророку Амосу и мученику Виту, који ће се ако Бог да обновити.

        Храм Св. Лазара Косовског и са њиме пострадалих мученика који је никао овдје је живо свједочанство, како је нагласио, живога континуитета и наставка са Михољске превлаке 800 година горења кандила вјере и вјерности Христу Богу.

        “Грбаљ је колијевка Великомученика цара Лазара и да Бог награди савремене Грбљане, као и њихове претке, што су се удостојили да подигну храм Великомученику Косовском Лазару и да овдје буде сахрањено њих око 90 страдалника невино побијених у вријеме оне богомржње и братомржње 1944-1945. године. И они су као древни мученици били бачени у јаме, бунар, да би послије толико година били овдје пренијети и сахрањени у заједничкој гробници са благословом светога Патријарха Павла”, бесједио је Архиепископ цетињски.

        Додао је да су и они свједоци древнога изворнога Грбља, Паштровића, Подмаина и других који су из ових братстава и племена који су се жртвовали и наставли тај пут Св. Лазара, пророка Амоса, мученика Вита… оних који су остали вјерни Христу Богу и који су се са Њима сараспели да би вјечно са Њим живјели.

        “Дај Боже да и овај народ који је сада овдје подијељен од овоземаљских моћника, не остане одијељен од имена Божијега, од Христа Бога нашега, од праве вјере, ма гдје био и да остане вјеран крсту часноме, Новоме завјету, Христу Богу, правој вјери, Косовском великомученику Лазару, мученику Виту и свима светима изњедреним из рода нашега”, казао је Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије благословећи све сабране у овој светој обитељи.

        Испред манастира гдје се налази спомен-костурница подигнута 1992. године, у којој је сахрањено 90 Грбљана, Маина и Будвана, који су без суђења страдали од братске руке, након помена који је одслужио, Митрополит је казао да су користећи антифашизам, изводећи лењинистичку револуцију браћа овдје поклала своју браћу, сестре, очеве, мајке, и да се то наставило до наших дана:

        “И ово овдје што се сада догађа по духу није ништа друго него продужетак тог отровнога сјемена братоубилаштва који се сада пројављује овдје у заштиту властољубља, сластољубља и својих пара”, поручио  је Митрополит Амфилохије.

        Владика је благословио Вука Вуковића, часног полицајаца који је недавно напустио полицију јер је чувар Цркве и чувар народа, оцијенивши да он наставља да се бори за Устав и образ Црне Горе и светиње:

        “Оно од чега се отказао је да се он не бори против своје браће и за интересе моћника овога свијета и оних који су њихове слугерање, који наводно штите Црну Гору од Цркве Божије и оних који су у њу уградили своје биће, борећи се кроз вјекове за крст часни и слободу златну.”

        Црква и овај народ устали су против безакоња, не против Црне Горе и њенога Устава, а власт, како је нагласио, тражи да полицајци који су прихватили да служе Уставу и законима, служе том безакоњу и онима који су се наметнули као тобожњи чувари тога закона:

        “Они су уствари чувари своје власти и својих пара, а они знају како су их зарадили. То они чувају, јер када би чували истински Устав и Црну Гору не би тукли народ. Они тиме настављају злочине Другога свјетскога рата и злочине против ових који су на правди Бога побијени и похрањени овдје од братске руке. У Бога се надам да ће овај Косовски завјет утицати и на њих, да се и они врате себи, својој памети и гробовима својих предака, части и образу својих ђедова, прађедова, који се нијесу борили за своја одликовање и паре него су себе жртвовали на христолики начин за спасење свијета и своје породице, земље, отечаства и свога народа”, закључио је Његово високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије.     

        Вечерас у 19 часова Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије са свештенством ће служити молебан за спас светиња и братску слогу.

         https://mitropolija.com/2020/06/28/mitropolit-amfilohije-u-grblju-crkva-i-narod-su-protiv-bezakonja-a-ne-protiv-crne-gore/

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари