Опет се покренула страховања да би јелоустонски супервулкан могао ускоро „експлодирати”

ПАНИКА КРЕНУЛА ОД ТОГА ШТО СУ САД УКИНУЛЕ ПРИСТУП СЕИЗМИЧКИМ ПОДАЦИМА ИЗ ЈЕЛОУСТОНА

 • Када је 1883. године дошло до ерупције вулкана Кракатау, над целом Земљом је две године стајала измаглица, изазвана пепелом подигнутим десет километара у висину. Међутим, ерупција која је могућа у Вајомингу била би толико моћнија од Кракатауа колико је артиљеријски рефлектор моћнији од батеријске лампе
 • Најгоре би прошли становници околних америчких држава: то би био њихов “последњи дан Помпеје”, с тим што би Везув у поређењу са Јелоустоном изгледао као - хемијски експеримент. Са америчке заставе би морале да буду уклоњене неке звездице, јер би у кругу од неколико стотина километара од епицентра ерупције остала радиоактивна пустиња од камења изливеног као стакло

Пише: Игор СЕРЕБРЈАНИЈ

         ЗЕМЉИ прети катастрофа, која ће променити лице планете.

         Америчке власти покушавају да угасе панику, али шило се у џаку не може сакрити: до најмоћнијег земљотреса у историји, остало је још веома мало времена.

         У Сједињеним Државама је од 5. априла - без објашњења корисницима интернета укинут приступ сеизмичким подацима из Јелоустонског парка.

         Ово је изазвало забринутост многих Американаца који се интересују за стање јелоустонског супервулкана.

         За разлику од многобројних “хорор прича”,које се с времена на време појављују у медијима, овај пут страхови имају веома реално оправдање, и сви сеизмолози света последњих дана не скидају очи са државе Вајоминг.

         Тренутно тамо никоме није до шале, каже професор Географског факултета Московсковског државног универзитета, Андреј Лукашов:

         “Испод територије Јелоустоунског националног парка налази се жариште великог вулкана, који еруптира једном у неколико стотина хиљада година. Вулкан по неколико хиљада векова таложи енергију, а онда се дешава такозвана пароксизмална експлозија”.

         Шта је то пароксизмална експлозија, сви могу схватити на основу сопственог искуства. То је као када дуго и мучно желите да кинете, и коначно се проломи оно “апћиху”,због кога одзвањају стакла. Други сличан пример је - ако желите - мушки оргазам.

         Жене то не могу да схвате. А геолози - могу.

         Сада је у Јелоустону дошло време када сама Земља жели да “кине”. Или оно друго. Али, обе варијанте ће бити такве да ће последице осетити сваки становник планете. И од ове катастрофе нико се не може “ни сакрити, ни побећи”.

         Када је 1883. године дошло до ерупције вулкана Кракатау, над целом Земљом две године стајала је измаглица, изазвана пепелом подигнутим десет километара у висину. Међутим, ерупција која се сада очекује у Вајомингу ће бити толико моћнија од Кракатауа колико је артиљеријски рефлектор моћнији од батеријске лампе.

         „Последице предстојеће ерупција довешће до тзв. ефекта нуклеарне зиме: људи неће видети Сунце неколико година”, - каже Лукашов.

         Најгоре ће проћи становници околних држава: то ће бити њихов “последњи дан Помпеје”, с тим да ће Везув у поређењу са Јелоустоном изгледати као хемијски експеримент.

         Са америчке заставе ће морати да се уклони неколико звездица, јер ће у кругу од неколико стотина километара од епицентра ерупције остати радиоактивна пустиња од камења изливеног као стакло.

         “И видех ја како настаде стклнено море, помешано са огњем” (“Апокалипса”, 15-2).

         Катастрофа која се очекује, биће слична оној приказаној у америчком филму “Расцеп Сан Андреас”. Међутим, чак ни ражисер овог блокбастера није имао довољно маште да опише размере катастрофе која се данас надвила над САД.

         Предстојећу ерупцију научници су прецизно лоцирали. Са тим је, највероватније, и повезан престанак приказивања информација из геолошке службе САД: све је већ јасно и без њих, а апаратура једноставно није намењена за површинска колебања ових размера, рекао је експерт.

         На Рихтеровој скали (магнитуда) земљотреса је подељена на девет и по степена. Магнитуда предстојећег земљотреса у Вајомингу превазилази ову скалу. Једноставно, на Земљи се тако нешто није десило од када се појавио homo sapience.

         Неки антрополози тврде да је изумирање неандерталаца била последита тога што нису умели да се прилагоде “нуклеарној зими” и уступили су еколошку нишу развијенијим кромањонцима, који су знали да запале ватру.

         Постоји шанса (радосна или не - нека свак одлучи за себе) да ће предстојећа ерупција у Јелоустону довести до изумирања садашњег обилика примата који доминирају планетом: вас и нас. И кроз сто хиљада година, нека напреднија врста више неће очекивати крај света са оваквом судбином која очекује тренутну светску популацију.

         Можда ће у то време људи (или неко ко их буде заменио) научити како да очисте вулкане, као што је то радио Мали принц. Или ће можда њихов мозак бити довољно развијен, тако да, за разлику од наших, неће трошити ресурсе на окупације једних земаља од стране других, већ на заштиту Земље од унутрашњих и спољашњих претњи.

         Превео: Срђан Ђорђевић

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари

micky's picture
micky (није потврђен) 13:27 17.04.2016.

 • +24
Voting is closed.

Bolje je desetak-dvadeset miliona mrtvih smrdljivaca nego milijarda pobijenim njihovim bombama, vakcinama i otrovima. To moze da ich dovede pameti. A to je vrlo realno da se dogodi.

d r a g a n's picture
d r a g a n (није потврђен) 17:30 17.04.2016.

 • +11
Voting is closed.

Ima neke pravde kada bi se taj strasan vulkan desio u US a ne u nekoj siromasnoj i vec napacenoj zemlji. Cak i da zanemarimo zlodela koje US pravi po svetu, na kraju nisu svi Ameri zli, nego zato sto su najbogatija zemlja i najbrze ce se oporaviti.

Anonymous's picture
Anonymous (није потврђен) 17:38 17.04.2016.

 • +5
Voting is closed.

Ipak lazna nada (u smislu lazna uzbuna) za one koji s nestpljenjem ocekuju erupciju. Kucajte yellowstone seismic activity live dobicete vise lokacija na kojima se prikazuju seizmicke aktivnosti u parku. Tako da je ova mest malo naduvana.

mmz's picture
mmz (није потврђен) 20:13 17.04.2016.

 • +7
Voting is closed.

Samo da ne bude srpskih žrtava

Anonymous's picture
Anonymous (није потврђен) 13:33 17.04.2016.

 • +13
Voting is closed.

Па, исто као што је 11.СЕПТЕМБАР „терористички акт”.....

Терористички јесте, али ко га је извео! Шта мислите?!

ANA's picture
ANA (није потврђен) 13:38 17.04.2016.

 • +16
Voting is closed.

TU SODOMU I GOMORU BOG CE SPRZITI UPRAVO NA TAJ NACIN!!!

морава's picture
морава (није потврђен) 13:51 17.04.2016.

 • +11
Voting is closed.

Нема од овога ништа... Јер тај дан ни ангели не знају, сем Оца који је све створио, и Сина. Оваквим причама су склоне неке протестантске секте попут Јеховиних сведока и нажалост, нешто прелешћених из Православног света. Амери су причу затворили из много приземнијих разлога, јер се иста може користити и као облик специјалног, односно психолошког рата у циљу изазивања панике и несигурности, а што није тешко, с обзиром да су у духовном расулу.

Anonymous's picture
Anonymous (није потврђен) 14:33 17.04.2016.

 • +10
Voting is closed.

Не верујем да ће бити катастрофе светски размера која би довела до изимрања и људи, него до континенталне, америчке катастрофе, или мање регионале. Имам доста година, вероватно нећу бити у прилици да пратим пренос.

Adios Amigos's picture
Adios Amigos (није потврђен) 14:09 17.04.2016.

 • +11
Voting is closed.

Oh yellowstone - poslednja nada Rusa...

Anonymous's picture
Anonymous (није потврђен) 14:37 17.04.2016.

 • +12
Voting is closed.

Mozda mi jedna atomska ubacena u vulkan pomogla.

Sanco Pansa's picture
Sanco Pansa (није потврђен) 17:17 17.04.2016.

 • +16
Voting is closed.

Da, to je jedna od studiranih akcija od strane Rusije kako bi uništili SAD, u slučaju nekog njihovog pokvarenog i niskog iznenadnog udaraca.

Međutim, sada se više ne bave tim idejama, jer im Ameri sve češće dolaze za savjet u Moskvu, a svaki put im pantalone padaju sve niže, istina uvjek uredno i sa pampersima.

Prsli su mučenici Ameri po svim šavovima, ne prođe ni jedan dan a da ih neko ne iznapušva, zavisi ko ustane na lijevu nogu. Jedno jutro Kina, drugo S.Koreja, onda EU hoće da im uvedu vize, dok Rusija to radi rafinirano i s mjerom ironije, tako da malo svijeta to i provali - samo oni sofisticirani - probrani.

Anonymous's picture
Anonymous (није потврђен) 23:03 18.04.2016.

 • +6
Voting is closed.

Zašto bi Rusima odgovarala svetska kataklizma? Amerika jeste zlo, ali oni sad već sami sebe jedu i nema pitrebe da trpimo katastrofu samo da bi ta nestala država koja će za desetinu godina biti u haosu.

Zivko rajic's picture
Zivko rajic (није потврђен) 15:30 17.04.2016.

 • +10
Voting is closed.

Poznato je da Bog resava situaciju i priprema novo nebo i novu zemlju...u bibliji je opisano da ce zacarenu kurvu i soztonu sa njihovom svitom Bog i andjeli njegovi savladiti i baciti u ognjenu rupu u dubinu zemlje , A GDE ,u Jelostonu.i nasi zuti ,su izmileli iz jeloustona,,,Gospode Boze,ako ovakav NWO poredak izazove jednu deciju suzu ,neka nestane.A ovaj gadni sistem je krenuo davno.,teorije o rotsildima i slicnima ,tako dacim se zacare , unistiih Gospode ,a nama ostalima ,sverom u Boga ,sta bude.Hvala ti. Mili Boze na svemu ti hvala.

Powerslave's picture
Powerslave (није потврђен) 16:03 17.04.2016.

 • +6
Voting is closed.

Bog ne postoji.

Anonymous's picture
Anonymous (није потврђен) 17:26 17.04.2016.

 • +12
Voting is closed.

U redu je. Za tebe ne postoji. Zapravo postoji za tebe, samo sto to ne znas.

Атеистичко теистичка пракса's picture
Атеистичко теис... (није потврђен) 18:32 17.04.2016.

 • +11
Voting is closed.

Моћниробе, не врши нужду.
Чим је почео да употребљава мозак, човек је инстинктивно и делимично свесно схватио да постоји нека сила која мрда свуда око њега. Није знао шта је то, не зна ни данас, није видео, не види ни данас, али зна да постоји.
Постоји велика сила која регулише полако и на свој начин, све што се догађа у свемиру.
Тој великој сили је човек дао назив "БОГ".
Значи постоји.
Да ли баш постоји религијски или само практично, није толико ни важно. Та сила постоји, човек је осећа, али нема могућности да је схвати, објасни или промени.
Атеисти кажу "сила" а теисти кажу "Бог".
Шта има везе како ћете је звати?

Anonymous's picture
Anonymous (није потврђен) 11:10 18.04.2016.

 • +4
Voting is closed.

Ј*бо те Iron Maiden и пола U.K. само за почетак!

Vanja's picture
Vanja (није потврђен) 20:08 17.04.2016.

 • +10
Voting is closed.

Pre nekoliko godina, desio se pomor stada bizona na poljima Jeloustona. Biolozi su naknadnim analizama utvrdili da su zivotinje uginule usled velike koncentracije radona u travi, vodi i tlu. Radon su povezali sa seimickom aktivnoscu vulkana.

miško's picture
miško (није потврђен) 21:44 17.04.2016.

 • +6
Voting is closed.

taj vulkan može stra ta ekplodira aili i za par stotina ili hiljada godina , niko to ne može precizno da predvidi.Kako stvar istoje pre će mi da imamo nukleranu zimu od nuklearnog rata a ne od vulkana.Trenutni naponi mogu samo da budu TRENUTNI niko pojma nema da li je to najava explozije ili je jednostavno povećan pritisak koji se povremeno dešava i može vremenom d se ponovo izventilira na prihvatljive pokazatelje.Takodje od tog vulkana NE MORA da pomre celokupno čovečanstvo vrlo verovsatno je da će nekoliko DESETINA miliona preživeti iponovo nastaviti, a naročito u zajednicam koje su dovoljno pameten da se pripreme za nekoliko godina bez žetve, što je sasvim izvodljivo u manjim državama, a tu ubrajam i srbiju.Nama će jedini problem biti hladnoća i jesen- NE ZIMA, koja će realno trajati 3-4 god.Čak će nešto moći možda i da se sadi već 2 godine ovde, ali ja ne verujem da će bilo ko iz naših trenutnih generacija doživeti tu erupciju.

Borejac's picture
Borejac (није потврђен) 00:45 18.04.2016.

 • +9
Voting is closed.

Proradjuje biblijsko "Sumporno jezero" !
Nestace zauvek i novi Vavilon i Sodoma i Gomora !
Znaju i oni to, pa traze novo mesto na svetu, ali ih niko nece i nigde ne pristaju.
Zato traze da se sele u svemir, ne neku novu planetu.
Ici ce oni u svemir kada krene "Borejski Jahac sa ognjenim macem u ruci" !

MišaBG's picture
MišaBG (није потврђен) 00:56 11.05.2016.

 • +0
Voting is closed.

Smak sveta je u toku, samo mi toga još nismo svesni...

Pogledajte kulturni portal http://www.lifeinbelgrade.life/

Stephen Dedalus's picture
Stephen Dedalus (није потврђен) 23:57 13.05.2016.

 • +0
Voting is closed.

Nek propadne nije štetaaa! Al je bome šteta za moj život mladjani, tim pre što u slučaju erupcije super vulkana ne bih dočekao finalizaciju radova na Beogradu na vodi. Na sopstvenu neizmeru žalost nisam pripadnik "neke naprednije vrste" homenoida koja neće morati da bere brigu o nestanku poznatog joj sveta. Stari sam model sujetni, koji vole da vidi propast dušmanina svoga, pa makar ga to koštalo jedine neupitne izvesnosti - tla pod nogama. I za kraj, štono rekli Latini: fermamente terra, fermamente illusione.

Додај коментар