ИРИНЕЈ: Желимо да Русија као велика словенска сила помогне да се нађе праведно решење за КиМ

ПРЕДСЕДНИКУ ДУМЕ НАРИШКИНУ ПРЕДОЧИО ДА СРБИЈА ПРЕЖИВЉАВА ТЕШКЕ ТРЕНУТКЕ И ДА ЈЕ НА КОСОВУ СВЕ СРПСКО УГРОЖЕНО

  •  После литургије у подворју СПЦ у Москви, српски патријарх рекао: „Ми и Руси смо браћа и једна словенска породица. Ми се поносимо што припадамо словенском братству. Радујем се што се ми Срби у Русији можемо осећати као код своје куће, а исто тако и Руси у Србији“

         ПАТРИЈАРХ Српске православне цркве Иринеј изјавио је данас у Москви да очекује да ће Русија, као велика словенска сила, помоћи да косовски проблем буде праведно решен.
         "Полажемо наду у Русију да се реши проблем Косова", рекао је Иринеј у разговору са председником руске Државне Думе (доњег дома парламента) Сергејом Наришкином.
         Патријарх Српске православне цркве је казао да Србија преживљава тешке тренутке и патњу свог народа, када је реч о Косову и Метохији.
"На Косову је све угрожено", рекао је патријарх Иринеј који је изразио наду да Русија има јасну слику онога што се стварно дешава на Косову.
         Наришкин је оценио да посета патријарха Иринеја и делегације СПЦ има велики значај за Руску православну цркву.
         У разговору који је уследио посебна пажња је посвећена и обележавању 100-годишњице избијања Првог светског рата.
         Патријарх је предводио богослужење у московском подворју СПЦ.
         Литургији су присуствовали, поред осталих, амбасадор Србије у Москви Славенко Терзић и председник Међународног фонда јединства православних народа Валериј Алексејев.
         Патријарх је присутнима открио да се после посете православним храмовима Санкт Петербурга и Москве осетио као изасланици староруског великог кнеза Владимира, Крститеља Руси, који су му – по повратку из ондашњег Цариграда – рекли фасцинирани лепотом православног богослужења: „Не знамо где смо били – да ли на земљи или на Небу“. Тако и ми, после свега што смо видели, не можемо да разлучимо: да ли смо били на земљи или на Небу – нагласио је Иринеј.
         „И то је доказ, указао је српски патријарх, да смо ми и Руси браћа и једна словенска породица. Ми се поносимо што припадамо словенском братству. Радујем се што се ми Срби у Русији можемо осећати као код своје куће, а исто тако и Руси у Србији“.
         Патријарх је подвукао: „После свих искушења, сада и Руси и Срби васкрсавају. Оци цркве су говорили да је крв мученика – семе хришћанства“
         Патријарх српски Иринеј борави у првој званичној посети Русији од када је изабран на место патријарха. Он ће са делегацијом посетити руске цркве и манастире, као и православне светиње у Украјини и Белорусији током двонедељне посете.
         Патријарх ће учествовати са другим патријарсима аутокефалних православних цркава у обележавању 1025-годишњице Крштења Руси.
         Патријархе православних цркава примиће председници Русије, Украјине и Белорусије.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари