Патријарх Иринеј: Ми не можемо да замислимо Србију без Косова и Метохије

У ПРЕДБОЖИЋНОМ ИНТЕРВЈУУ ТВ ХРАМ: НИЈЕ ВРЕМЕ ДА ПАПА ФРАНЦИСКО ПОСЕТИ СРБИЈУ

  • Ми Срби седимо на својој столици и са те столице знамо ко су нам пријатељи, али се трудимо и са оним другима
  • Породица је у врло, врло, великој кризи. Не само породица, разбијено је и друштво. Такво друштво, на жалост, нема будућност

          И ВРХ и народ и Црква желе мир са свима, ми седимо на својој столици и са те столице знамо ко су нам пријатељи, али се трудимо и са другима, нагласио је патријарх Иринеј, говорећи о Србији између Истока и Запада.

          Доста су нас бомбардовали, доста смо ратовали са њима, поручио је патријарх Иринеј у интервјуу који ће вечерас бити у целини емитован.

          Одговарајући на питање о положају СПЦ у региону, он је указао да има доста проблема, али да нису нерешиви.

          Данас се дешава много немилих догађаја, оценио је патријарх Иринеј, али "Црква у Хрватској ћути".

          Поводом прилика у Македонији, патријарх Иринеј је рекао да представља "незрелост" то што је канонски непризната Македонска православна црква учинила, "тражећи да им мајка Црква" буде Бугарска православна црква.

          Патријарх Иринеј сматра да није још време да поглавар Римокатоличке цркве посети Србију.

          Баш због тих односа историјских, који су још свежи и блиски, сматрамо да још томе није прилика, објаснио је патријарх Иринеј.

          Коментаришући унутрашњи дијалог о Косову и Метохији, он је подсетио да се "Црква се већ изјаснила".

          Ми не можемо да замислимо Србију без Косова и Метохије, истакао је патријарх Иринеј и најавио да ће и у Божићној посланици говорити о значају Косова и Метохији.

          На питање о проблемима савременог друштва, поглавар СПЦ каже да не види смисао ријалити програма и чуди се што је тако нешто дозвољено.

          Породица је у врло, врло, великој кризи, не само породица, разбијено је и друштво. Такво друштво, на жалост, нема будућност, упозорио је патријарх Иринеј.

          Говорећи о значају Божића, он је истакао да је то велики, сверадосни празник, не само нас људи, већ и празник све видљиве, створене Божје твари.

          Патријарх Иринеј присуствоваће на Бадњи дан, 6. јанура, паљењу бадњака на платоу испред храма Светог Саве на Врачару, и служити свечано бденије у крипти храма.

          Дан касније, на Божић, 7. јануара, служиће у крипти храма Светог Саве литургију и затим преломити чесницу на платоу испред храма.

          (Фонет)

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари

draganz's picture
draganz 23:26 04.01.2018.

  • +12
Voting is closed.

Да подсетим вернике, затим оне који мисле да се могу спасти кроз индивидулану религиозност без заједнице и невернике да у недељу 7.1, као и сваке године, славимо празник рођења спаситеља човечанства, Исуса Христа. Не пропустите да у недељу у 9 часова ујутро одете до најближе православне цркве и да у заједници љубави будете део сабора овога и будућег века. Учествовањем у литургији постајте део тела Христовог. Јесте потребно да уложите труд, време и да будете личност да бисте спознали дубину и лепоту богослужења, да откријете и учествујете у светим тајнама. Али све то открива се свакоме ко жели, односно ко куца, отвориће му се и онда ће га награђивати благодатним животодавним струјама самог Господа.

Обратите пажњу како је то у супротоност од оних који мрак и смрт овога живота прослављају новогодишњим светлима и ватрометима, буком и лажном радошћу, мислећи да тиме одлажу или на тренутак побеђују смрт не знајући за једину истинску победу, мир и радост овога и будућег века.

milovan's picture
milovan 12:28 04.01.2018.

  • +10
Voting is closed.

Тако је Драганз.- и да се причести два пута годишње!

draganz's picture
draganz 13:37 04.01.2018.

  • +9
Voting is closed.

Захваљивати Богу за све и живети у складу са светим тајнама. Молитвено правило, пост, милосрђе, исповест, причешћивање... И спремати се што чешће за причешћивање и пречешћивати се, јер већ сутра може бити наш последњи час.

Igor Grozni's picture
Igor Grozni 23:19 04.01.2018.

  • +7
Voting is closed.

Hvala Bogu da se i ovaj opametio.
Skupi narod oko sebe,vrati ga Bogu a ostalo
srediti ce to narod kao i do danas dan.
Ne zaboravite da je vasom krivicom ostao narod na velikoj vetrometini
gde mu se danas ne zna nizasta.
Slava Bogu i Serbskom rodu.
Amin.

Додај коментар