РПЦ поручила Вартоломеју да јој ни он ни Цариградска партијаршија нису надређени

МОСКОВСКА ПАТРИЈАРШИЈА: ЦАРИГРАД НЕМА НИКАКВУ ПРИВИЛЕГИЈУ ОСИМ ПРИВИЛЕГИЈЕ ПОЧАСТИ

* Покушај патријарха Вартоломеја да себи приграби посебна овлашћења назван – „неправославним и католичким“

__________________________________________________________________________

         РУСКА православна црква – како се једино и могло очекивати – поручила је цариградском патријарху Вартоломеју да није дужна да му се потчињава.

         Учинила је то преко секретара одељења Московске па+тријаршије за спољне црквене везе и односе Игора Јакимчука који је одреаговао на Вартоломејеву тврдњу да РПЦ мора да се помири са давањем аутокефалности „украјинској цркви“.

         Јакимчук је поручио Цариградској патријаршији и самом Вартоломеју да РПЦ сматра да они не располажу никаквим ексклузивним правима:

         „Православни Васељенски Сабор не превиђа никакве посебне привилегије за Цариградску патријаршију. Ништа осим привилегије почасти која јој не даје никакву посебну власт изван предела те цркве. Самим тим, ни Руска православна црква, нити било која друга, немају никакву обавезу да се потчињавају одлукама Цариграда“.

         Држање Вартоломеја он је у име врха РПЦ назвао „неправославним и католичким“, објаснивши да има у виду Вартоломејев покушај да једном од црквених поглавара – конкретно, себи – приграби посебна овлашћења.

         Јакимчук је  додатно нагласио и упозорио Цариградску патријаршију:

         „Руска црква се не слаже са таквим приступом јер нарушава чистоту правоославне вере“.

         РПЦ  је већ објавила да је Цариградска патријаршија сама себе лишила улоге координативног центра светског православља, ас да се Вартоломеј не може сматрати православним духовним лидером.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари