Нема будућности без вере и руског бића

Беседа Његове Светости Патријарха Кирила на отварању  XV Васељенског руског народног сабора у Сали за црквене саборе Храма Христа Спаситеља

 

o Чисто утилитаристичка идеја раста материјалног благостања, која није повезана са вишим идеалима, тешко може бити чврста основа за формирање јединства у кључним питањима

o Чак ни најјачи системи изграђени на идеолошки снажним темељима не преживе живот четири генерације

o У спискак темељних вредности  потребно је обавезно унети веру  – у тексту химне наше земље нису случајно дивне речи о земљи коју Бог чува

o Уверен сам да су непролазне, основне вредности бића нашег народа, Руског бића, оне вредности које вреди узети са собом у будућност да би се очували као народ и као земља

 

          25. мај 2011.

РУСИЈА се налази пред одговорним избором чији резултат ће у многоме одредити живот земље у годинама које долазе. Као што знате, Црква нема намеру да се уплиће у политичку борбу и бира своју странку. Она ће водити дијалог са свим политичким снагама ради заједничког служења за добробит народа и Отаџбине.

Истовремено видимо, и о томе многи говоре, да као и раније, друштво осећа празнину вредности, коју разуме већина његових чланова. Чисто утилитаристичка идеја раста материјалног благостања, која није повезана са вишим идеалима тешко може бити чврста основа за формирање јединства у кључним питањима. Управо због тога наш сабор је за основну тему изабрао темељне вредности које је неопходно дефинисати.

 Уистину, људи се не могу жртвовати и пристајати на одрицања у име оних циљева који се данас често дефинишу као главни циљеви људског живота. Својевремено сам рекао да нико неће поћи на јуриш за раст БДП-а. То се односи и на земљу и на појединца. Нико неће поћи на јуриш само да би повећао свој ниво потрошње. Међутим, данас се управо те материјалне вредности сматрају за стратешке и најважније. Довољно је бацити поглед на савремени медијски простор да бисмо се уверили колико је у том смислу дезоријентисана друштвена свест.

 

Људи све више схватају да ако се морални идеал преноси са генерације на генерацију и ако се морални идеал штити од пустошења, онда то постаје гаранција живота просвећеног друштва и просперитетне државе

 

Људи све више схватају да ако се морални идеал преноси са генерације на генерацију и ако се морални идеал штити од пустошења, онда то постаје гаранција живота просвећеног друштва и просперитетне државе. Уверен сам да долази време када ће уместо дисонансе вектора развоја различитих група морати доћи до уједињења око вредности чији  би утицај могао помагати самом постојању друштва, земље и појединца.

Такво обједињавање око темељних вредности потребно је повезивати са политичком и економском конкуренцијом, чија ефикасност за развој друштва и државе постаје све више очигледна. Заправо, систем политичке и економске конкуренције поседује одређени потенцијал за позитивно деловање  на економски, политички и социјални развој земље.  Међутим, веома је важно тај политички, економски, социјални и идеолошки плурализам повезати са темељним вредностима да кола не би појурила, да би слободно и ефикасно деловање личности и друштвени дух уз све то имали неки заједнички стратешки одређени циљ!

Нажалост, код нас су дуго времена тврдили да је економски систем – база, а да је све остало – надградња. Сада потпуно разумемо да је то био погрешан став. Никакав економски систем, исто као и никаква политичка идеологија, не могу бити база – њу манифестује само време, сама смена епоха, чак ни најјачи системи изграђени на идеолошки снажним темељима не преживе живот четири генерације.

База нашег постојања обликовала се под утицајем моралне и духовне традиције. Систем вредности који се формирао у њеним оквирима дели већина људи независно од постојећег плурализма. Само он може постати основа за широки међунационални, међурелигијски и међупартијски дијалог о идејном темељу друштва, о путевима његовог даљег развоја, будући да је систем створен од тих вредности, можда, неформалан али реално постоји у историјском памћењу, у односу према свету и дели га већина наших људи независно од политичког, религијског и другог избора.  

 

Руска Православна Црква је иницирала процес таквог дијалога о фундаменталним вредностима, а у последње време на бази Васељенског руског народног сабора одржавали смо конструктивне консултације са главним политичким снагама, са пословним удружењима и синдикатима.  Према закључцима тих дискусија припремљен је пројекат Основне вредности – темељ општенационалног идентитета“. Набројаћу појмове који су њиме обухваћени. То је праведност, мир, слобода, јединство, моралност, достојанство, честитост, патриотизам, солидарност, породица, култура, националне традиције, добробит човека, марљивост, одрицање,  пожртвованост. По препоруци  Патријарха „Економија и етика“ су такође предложене за разматрање тријаде „вера, Отаџбина, слобода“.

Ако говоримо о списку темељних вредности, мислим да је потребно у тај списак обавезно унети веру. Апсолутна већина људи дели верска уверења – у тексту химне наше земље нису случајно дивне речи о земљи коју Бог чува. Зато би, ако избегнемо помињање вере, то било погрешно. Али, с друге стране потпуно је очигледно да сви у нашем друштву не деле верска уверења. Многи као предмет вере сматрају политичке и социјалне пројекте – то је ствар слободног избора.

 

Верујем да се вредности наше цивилизације чувају у срединама свих народа – наследника историјске Русије: украјинског, белоруског, молдавског и многих других. Руска Православна Црква дала је и наставља да даје свој допринос очувању историјски формираног јединства тих народа, њиховој узајамној помоћи и заједничком деловању. Ми имамо заједнички духовни корен, заједничке идеале, заједничке циљеве и – дубоко сам уверен, заједнички систем фундаменталних вредности, и зато, наравно, заједничку будућност.  

 

 

Узимајући у обзир различите ставове према вери, мислим да треба да нађемо такву формулацију која би са једне стране потврђивала да је за веома велики број наших грађана верско уверење темељна вредност, али са друге стране, да се покаже поштовање према онима који сада у свом срцу немају верска осећања.

Верујем да се вредности наше цивилизације чувају у срединама свих народа – наследника историјске Русије: украјинског, белоруског, молдавског и многих других. Руска Православна Црква дала је и наставља да даје свој допринос очувању историјски формираног јединства тих народа, њиховој узајамној помоћи и заједничком деловању. Ми имамо заједнички духовни корен, заједничке идеале, заједничке циљеве и – дубоко сам уверен, заједнички систем фундаменталних вредности, и зато, наравно, заједничку будућност.  

Дубоко сам уверен да сви ми треба да живимо часно, да савесно поступамо, да  очувамо све најбоље што нам даје прошлост критички оцењујући ту прошлост и одабирајући оно што вреди носити у будућност. Уверен сам да су непролазне, основне вредности бића нашег народа, Руског бића, оне вредности које вреди узети са собом у будућност да би се очували као народ и као земља.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари