РПЦ затражила од Цариградске патријаршије да се извини за штету коју је нанела православљу

ПАТРИЈАРХ ВАРТОЛОМЕЈ УПОЗОРЕН ДА ЋЕ БИТИ ОДГОВОРАН ЗА СВАКУ КАП КРВИ КОЈА ПРОЛИЈЕ У УКРАЈИНИ

Обратите пажњу како се нежно држе за руке

* Портпарол руског патријарха Александар ВОЛКОВ:  „Ако уследи извињење - Руска православна црква ће да радошћу констатовати да Цариград покушава да излечи ране нанете светском православљу“

___________________________________________________________________________

         РУСКА православна црква затражила је од Цариградске патријаршије да се извини за штету коју је нанела „целом православљу“.

         Ово је саопштио Александар Волков, портпарол поглавара РПЦ – патријарха Московског и целе Руси Кирила – и притом указао:

         „Са извињењем се све може брзо завршити и све вратити на пут дијалога. Потребно је Цариградска патријаршија и њен Синод схвате  погрешност својих дејстава и да се извине велику штету нанету православљу у целом свету и будућности православља на украјинској земљи“.

         Само то ће – нагласио је Волков – поново отворити врата дијалога. И додао:

         „Руска православна црква ће да радошћу констатовати да Цариград покушава да излечи ране нанете светском православљу“.

         Ово је, нема сумње, понуда Цариградској патријаршији и патријарху Вартоломеју да се зауставе и врате – донедавним односима. Ово је, наравно, истовремено и упозорње да ће се без заустављања и извињења односи само даље погоршавати.

         Волков је у име поглавара РПЦ упозорио патријарха Вартоломеја да ће на њему лежати и „одговорност за могући конфликт у Украјини“:

         „Ако се у Украјини пролије и једна једина кап крви – одговорност ће за њу лично сносити патријарх Вартоломеј који је својим непромишљеним и антиканонским дејствима стао на пут подржавања расколника и тато појачао грађанску конфронтацију у Украјини“.

         Руска православна црква је већ оценила да је Цариградска патријаршија због Украјине изгубила право да себе назива координативним центром светског православља.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари