Патријарх Кирил: На Западу место хришћаства заузима ислам – цркве се претварају у џамије

НАГЛАСИО ДА ЗАПАДНА ДРУШТВА „ГУБЕ ВЕРУ“ И ДА ЦРКВЕ – У ГОРИМ СЛУЧАЈЕВИМА – ПОСТАЈУ МЕСТА ЗА ЗАБАВУ

* „У Русији се граде нове и обнављају старе цркве, а све то прати и обнова нашег духовног живота, јер су цркве испуњене људима... Ово што се данас дешава у Русији је веома снажан сигнал целом, посебно западном свету“

_______________________________________________________________

         ПAТРИЈАРХ московски и целе Руси Кирил рекао је да на Западу место хришћана заузимају „представници друге монотеистичке религије“, аа цркве у најбољем случају постају џамије, а у најгорем - места забаве, пошто западно друштво „губи веру“.

         „Данас можемо да сведочимо о неким готово чудесним догађајима у нашем црквеном животу. Граде се нове цркве, обнављају се старе цркве, а све то прати и обнова нашег духовног живота, јер су цркве испуњене људима... Ово што се данас дешава у Русији је веома снажан сигнал целом свету, посебно западном свету, који је богат, удобан, али толико губи веру да место хришћана сада заузимају представници друге монотеистичке религије.

         - У најбољем случају затворене хришћанске цркве се претварају у џамије, а у најгорем - ту се отварају ресторани, кафићи и забавни објекти“.

         Поглавар РПЦ је после божићне вечерње у Храму Христа Спаситеља указао да се пуно враћање Руса цркви још се није догодило.

          РПЦ је међу шест - од 16 помесних - православних цркава које Божић прослављају   7. јануара, по Јулијанском календару.


 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари