Вишковић: Неће нас Брисел приволети да бирамо између помоћи ЕУ и опстанка Српске

УПОЗОРИО И УНИЈУ И САРАЈЕВО ДА СЕ РС НИКАД НЕЋЕ ОДРЕЋИ ЕНТИТЕТСКОГ ГЛАСАЊА

* Навео да је од 650 питања, која је послала Европска комисија, усаглашено више од 600, те да је спорно остало 14, која се могу решити једино договором

* „У мишљењу Европске комисије има неких питања која у овом моменту нису прихватљива за Републику Српску. Не можемо дозволити да се укине ентитетско гласање зато што неко жели да нам помогне или не помогне“

* Оценио да је ММФ, који је био на удару многих критика, био најкоректнији за време епидемије вируса корона и да је одобрио средства БиХ, а тиме и Републици Српској, без икаквих услова: „Позивам ЕУ да, уколико жели да помогне грађанима БиХ и Републике Српске, као што прича, онда да то не условљава“

_______________________________________________________________________

       ПРЕМИЈЕР Републике Српске Радован Вишковић поручио је данас да Српска неће подлећи условљавањима било кога, па ни ЕУ, да зарад неке финансијске помоћи уруши надлежности које јој по Уставу припадају и механизам координације.

       "Не могу нас доводити у позицију да бирамо између помоћи ЕУ и опстанка Републике Српске. Увек ћемо бити опредељени за Републику Српску", рекао је Вишковић новинарима коментаришући наводе у федералним медијима да је Српска "кривац" што БиХ не може да добије 250 милиона евра помоћи од ЕУ за решавање последица епидемије вируса корона.

       Он је навео да је од 650 питања, која је послала Европска комисија, усаглашено више од 600, те да је спорно остало 14, која се могу решити једино договором.

       "У мишљењу Европске комисије има неких питања која у овом моменту нису прихватљива за Републику Српску. Не можемо дозволити да се укине ентитетско гласање зато што неко жели да нам помогне или не помогне", рекао је Вишковић.

       Он је истакао да Српска неће испуњавати било чије "музичке жеље", јер би то значило да треба да се одрекне неких својих надлежности.

       Вишковић каже да је приликом разговора са представницима ЕУ изнео јасан став српског члана Председништва БиХ Милорада Додика, председника Републике Српске Жељке Цвијановић, Владе и свих институција Републике Српске.

       "Позивам представнике ЕУ и Европске комисије, као одговорне људе, да не уцењују Српску са том помоћи. Није то коректно. Ако је пандемија захватила Европу, цео свет, па тиме и Балкан, Републику Српску и БиХ, онда би било коректно да се понашају као Међународни монетарни фонд /ММФ/", рекао је Вишковић.

       Он каже да је ММФ, који је био на удару многих критика, био најкоректнији за време епидемије вируса корона и одобрио средства БиХ, а тиме и Републици Српској, без икаквих услова.

       "Позивам ЕУ да, уколико жели да помогне грађанима БиХ и Републике Српске, као што прича, онда да то не условљава", поручио је Вишковић.

       Он је нагласио да је Република Српска увек била и биће за разговор и договор, те указао да треба применити механизам координације.

       Вишковић је рекао да Република Српска трпи штету због БиХ 25 година и да свима треба да буде јасно да никада неће бити прихваћене ствари које иду на штету Републике Српске.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари